Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Czekoladowe ozdoby ze szprycy

Czekoladowe ozdoby do ciast, deserów lub babeczek. Są bardzo łatwe do przygotowania, a jakże upiększą nasze wypieki. Można przygotować wyszukane wzory lub zrobić po prostu esy- floresy. Wszystko w zależności od potrzeb i zdolności manualnych ;).

Nie musicie posiadać specjalnych przyrządów to przygotowania takich ozdób. Można użyć tylki z małym, okrągłym otworem, a w przypadku jej braku wystarczy wziąć woreczek do mrożenia.

Składniki:

  • czekolada lub kuwertura (gorzka, biała lub mleczna)

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia
  • tylka z okrągłym, małym otworem (opcjonalnie)
  • jednorazowy rękaw cukierniczy lub woreczek do mrożenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub utemperować). Więcej o roztapianiu czekolady i temperowaniu znajdziecie tutaj: "Roztapianie czekolady/ temperowanie kuwertury".
  2. Roztopioną czekoladę przełożyć albo do rękawa cukierniczego z tylką o małym, okrągłym otworze albo po prostu do woreczka do mrożenia. W woreczku do mrożenia odciąć jeden róg, robiąc malutką dziurkę.

2

  1. Wyciskać na papier do pieczenia dowolne wzory według uznania. Można pod papier podłożyć gotowy, wcześniej przygotowany szablon, jeśli ułatwi on dekorowanie.
  2. Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego zastygnięcia.
  3. Gotowe ozdoby ściągnąć ostrożnie z papieru i udekorować nimi wypiek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

z 50 g czekolady ok. 25 ozdób jak na 1 zdjęciu (o wysokości ok. 4cm)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe ozdoby ze szprycy Czekoladowe ozdoby ze szprycy Czekoladowe ozdoby ze szprycy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Mam pytanie ;-) jak długo można przechowywać takie czekoladowe cuda? Pewnie masz jakieś doświadczenie w tej kwestii, a ja się zastanawiam, czy robić, czy nie, bo nie wiem, czy wykorzystam je szybko... Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 4 lat temu
    Mam pytanie - jeśli przygotujemy tych figurek za dużo, to należy je przechowywać w lodówce, czy wystarczy temperatura pokojowa? Mam dość chłodne mieszkanie, więc nie powinny się roztopić, a co za tym idzie posklejać, ale wolałabym się upewnić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 22 dni temu
      W lodówce z zamkniętych pojemniku. Jeśli jest chłodno w mieszkaniu, to myślę, że możesz je trzymać poza lodówką. Najlepiej jednak, żeby były rozłożone pojedynczo np. na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Chodzi o to, że gdyby było za ciepło to mogłyby się poklejać, a po drugie nawet, gdy jest chłodno to mogą się zrobić odciski jednych na drugich co nie będzie wyglądać ładnie.

Polub nas na ...

Początek strony