Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowe figurki z foremek

Czekoladowe figurki można przygotować z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady albo kuwertury.  W zależności od upodobań można zrobić jednokolorowe figurki lub użyć dwóch lub nawet trzech rodzajów czekolad i zrobić dowolne wzory.

Składniki:

  • czekolada biała (u mnie 100g)
  • czekolada gorzka (ok. 40g)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę białą posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Więcej o roztapianiu czekolady i temperowaniu znajdziecie tutaj: Roztapianie czekolady/ temperowanie kuwertury).
  2. Roztopioną czekoladę wylać na papier do pieczenia i rozprowadzić równomiernie nożem, na niezbyt grubą, ale również nie za cienką warstwę.
  3. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przy użyciu małej łyżeczki rozprowadzić czekoladę cienkim strumieniem na białej czekoladzie. 

02

  1. Pozostawić w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Czekolada ma zastygnąć, ale nie być jeszcze całkiem twarda (inaczej będzie się kruszyć przy wycinaniu).
  2. Gdy czekolada jest już gotowa, wycinać ostrożnie, dowolną foremką do ciastek, figurki lub pociąć czekoladę nożem na dowolne kawałki. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
  3. Figurki ściągnąć ostrożnie z papieru.

Czekoladowe figurki z foremek

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony