Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Czekoladowe figurki z foremek

Czekoladowe figurki można przygotować z gorzkiej, mlecznej, białej czekolady lub kuwertury. W zależności od upodobań i potrzeb można zrobić jednokolorowe figurki lub użyć dwóch lub nawet trzech rodzajów czekolady i zrobić dowolne wzory. Takie czekoladowe figurki ozdobią wypieki. Polecam je szczególnie do dekoracji tortów, babeczek np. "Walentynkowe babeczki na Guinnessie", deserów i lodów.

Składniki na ok. 20 serduszek:

  • 100g czekolady białej
  • 40g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • foremka do wykrawania ciastek

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę białą posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Więcej o roztapianiu czekolady i temperowaniu znajdziecie tutaj: "Roztapianie czekolady/ temperowanie kuwertury")
  2. Roztopioną czekoladę wylać na papier do pieczenia i rozprowadzić równomiernie nożem, na niezbyt grubą, ale również nie za cienką warstwę.
  3. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przy użyciu małej łyżeczki rozprowadzić czekoladę na białej czekoladzie.
  4. Pozostawić w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Czekolada ma zastygnąć, ale nie być jeszcze całkiem twarda (inaczej będzie się kruszyć przy wycinaniu).
  5. Gdy czekolada jest już gotowa, wycinać ostrożnie figurki, dowolną foremką do ciastek lub pociąć czekoladę nożem na dowolne kawałki. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

2

  1. Figurki ściągnąć ostrożnie z papieru.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe figurki z foremek Czekoladowe figurki z foremek Czekoladowe figurki z foremek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalka15082001 · 5 lat temu
    mam pomysł! zrobię je w połączeniu z lodami czekoladowymi i bezami na wierzch :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    natalka15082001 · 5 lat temu
    ile porcji wychodzi z tylu składników???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mnie wyszło 20 serduszek, ale wszystko zależy od wielkości foremki. Moja ma wymiary ok. 4,5cm wysokości i tyle samo szerokości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jaa · 5 lat temu
    Mniamm wygląda pysznie jutro robię ;-) mam nadzieję, że wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 6 lat temu
    Przepiękne !!
    A co sądzisz o specjalnych foremkach do dekoracji ? Bo ja chyba jestem totalną dyletantką. Rozpuściłam czekoladę renomowanej firmy, zabarwiłam barwnikiem do czekolady , napełniłam wgłębienia i włożyłam do lodówki. Już w trakcie wyjmowania foremka pękła mi w jednym miejscu. A później już czekoladowa rozpacz. Za nic nie dało się wyjąc serduszek (a tym bardziej delikatnie stukając jak zaleca instrukcja na opakowaniu). Czekolada się cała pokruszyła, foremka popękała i wylądowała z zawartością w koszu.
    Co zrobiłam nie tak ?
    Foremkę mam taką, tylko inny wzór
    http://www.tortownia.pl/sklep,2651,256,Wilton,Foremka_do_czekoladek_diamenty.html
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Małgorzato, niby z opisu produktu wynika, że czekolada powinna łatwo odchodzić. Jeśli się nie sprawdza, to chyba jednak nie jest ona taka fajna. Osobiście polecam silikonowe foremki do pralinek. Z pralinkami czekoladowymi nie mam żadnego problemu. Silikon ładnie się wygina i nie pęka. (Chociaż nie będę wypowiadać się za wszystkich producentów, bo zdarzyło mi się usłyszeć, że komuś forma silikonowa, ale taka do pieczenia, pękła). W takiej foremce silikonowej też można zrobić ładne czekoladki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati · 6 lat temu
    ciekawy pomysł do zrobienia np ozdób na tort wypróbuję w najbliższej wolnej chwili ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 6 lat temu
    Pycha, i jaki łatwy sposób na piękne czekoladki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Śliczne serduszka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mari-eta · 6 lat temu
    Genialne, wyśmienite, no cuda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Ale super pomysl, na pewno wypróbuje!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 6 lat temu
    piękne serduszka.

Polub nas na ...

Początek strony