Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Czekoladowe figurki z foremek

Czekoladowe figurki można przygotować z gorzkiej, mlecznej, białej czekolady lub kuwertury. W zależności od upodobań i potrzeb można zrobić jednokolorowe figurki lub użyć dwóch lub nawet trzech rodzajów czekolady i zrobić dowolne wzory. Takie czekoladowe figurki ozdobią wypieki. Polecam je szczególnie do dekoracji tortów, babeczek np. "Walentynkowe babeczki na Guinnessie", deserów i lodów.

Składniki na ok. 20 serduszek:

  • 100g czekolady białej
  • 40g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • foremka do wykrawania ciastek

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę białą posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Więcej o roztapianiu czekolady i temperowaniu znajdziecie tutaj: "Roztapianie czekolady/ temperowanie kuwertury")
  2. Roztopioną czekoladę wylać na papier do pieczenia i rozprowadzić równomiernie nożem, na niezbyt grubą, ale również nie za cienką warstwę.
  3. Czekoladę gorzką posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Przy użyciu małej łyżeczki rozprowadzić czekoladę na białej czekoladzie.
  4. Pozostawić w temperaturze pokojowej do zastygnięcia. Czekolada ma zastygnąć, ale nie być jeszcze całkiem twarda (inaczej będzie się kruszyć przy wycinaniu).
  5. Gdy czekolada jest już gotowa, wycinać ostrożnie figurki, dowolną foremką do ciastek lub pociąć czekoladę nożem na dowolne kawałki. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

2

  1. Figurki ściągnąć ostrożnie z papieru.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe figurki z foremek Czekoladowe figurki z foremek Czekoladowe figurki z foremek

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. natalka15082001

mam pomysł! zrobię je w połączeniu z lodami czekoladowymi i bezami na wierzch :lol:

  Załączniki
 
  1. natalka15082001

ile porcji wychodzi z tylu składników???

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    natalka15082001

Mnie wyszło 20 serduszek, ale wszystko zależy od wielkości foremki. Moja ma wymiary ok. 4,5cm wysokości i tyle samo szerokości.

  Załączniki
 
  1. Jaa

Mniamm wygląda pysznie jutro robię ;-) mam nadzieję, że wyjdzie

  Załączniki
 
  1. Małgorzata

Przepiękne !!
A co sądzisz o specjalnych foremkach do dekoracji ? Bo ja chyba jestem totalną dyletantką. Rozpuściłam czekoladę renomowanej firmy, zabarwiłam barwnikiem do czekolady , napełniłam wgłębienia i włożyłam do lodówki. Już w trakcie...

Przepiękne !!
A co sądzisz o specjalnych foremkach do dekoracji ? Bo ja chyba jestem totalną dyletantką. Rozpuściłam czekoladę renomowanej firmy, zabarwiłam barwnikiem do czekolady , napełniłam wgłębienia i włożyłam do lodówki. Już w trakcie wyjmowania foremka pękła mi w jednym miejscu. A później już czekoladowa rozpacz. Za nic nie dało się wyjąc serduszek (a tym bardziej delikatnie stukając jak zaleca instrukcja na opakowaniu). Czekolada się cała pokruszyła, foremka popękała i wylądowała z zawartością w koszu.
Co zrobiłam nie tak ?
Foremkę mam taką, tylko inny wzór
http://www.tortownia.pl/sklep,2651,256,Wilton,Foremka_do_czekoladek_diamenty.html

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Małgorzata

Małgorzato, niby z opisu produktu wynika, że czekolada powinna łatwo odchodzić. Jeśli się nie sprawdza, to chyba jednak nie jest ona taka fajna. Osobiście polecam silikonowe foremki do pralinek. Z pralinkami czekoladowymi nie mam żadnego...

Małgorzato, niby z opisu produktu wynika, że czekolada powinna łatwo odchodzić. Jeśli się nie sprawdza, to chyba jednak nie jest ona taka fajna. Osobiście polecam silikonowe foremki do pralinek. Z pralinkami czekoladowymi nie mam żadnego problemu. Silikon ładnie się wygina i nie pęka. (Chociaż nie będę wypowiadać się za wszystkich producentów, bo zdarzyło mi się usłyszeć, że komuś forma silikonowa, ale taka do pieczenia, pękła). W takiej foremce silikonowej też można zrobić ładne czekoladki.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Pati

ciekawy pomysł do zrobienia np ozdób na tort wypróbuję w najbliższej wolnej chwili ;-)

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Eliza

Pycha, i jaki łatwy sposób na piękne czekoladki

  Załączniki
 
  1. Majana

Śliczne serduszka

  Załączniki
 
  1. Mari-eta

Genialne, wyśmienite, no cuda

  Załączniki
 
  1. Magda

Ale super pomysl, na pewno wypróbuje!!!

  Załączniki
 
  1. asieja

piękne serduszka.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony