Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

czekoladowe liście

Bardzo łatwy sposób na samodzielnie przygotowaną dekorację z czekolady. Do zrobienia listków z czekolady nie są potrzebne żadne umiejętności plastyczne ;) Należy właściwie przestrzegać tylko dwóch wskazówek. Po pierwsze należy wybrać liście w miarę sztywne, o wyraźnych żyłkach i nie trujące np. liście róży,  cytryny, wiśni. Najlepiej, aby liście miały ogonek. Ułatwi on później ściągnięcie liścia z czekolady.

Po drugie warstwa czekolady musi być gruba, aby przy ściąganiu liścia czekolada się nie połamała.

Czekoladowe liście można wykorzystać do dekoracji tortów, ciast, deserów. Ja użyłam ich do dekoracji ciasta: Bûche de Noël.

Przy przygotowywaniu czekoladowych liści pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Składniki:

  • liście
  • czekolada lub kuwertura

Sposób przygotowania:

  1. Liście umyć i dokładnie osuszyć.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Liście ułożyć w odstępach np. na desce dolną stroną do góry. Trzymając liścia za ogonek, należy przy pomocy małego pędzelka posmarować czekoladą dolną stronę liścia. Należy nałożyć grubą warstwę czekolady.
  4. Gotowe liście wstawić do lodówki na 15- 20min., aby czekolada stwardniała.

2

  1. Trzymając liścia za ogonek delikatnie oddzielać liścia od czekolady. Ważne jest, aby ręce były w miarę zimne. W przeciwnym wypadku czekolada zacznie się topić i możemy zrobić dziurę w czekoladowym liściu. (Można ręce w miarę potrzeby zamoczyć w zimnej wodzie).

3

Smacznego.

Czekoladowe liście

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. kasia

bardzo ciekawy trik na zrobienie listków dziekuje bardzo za artykul, na pewno go wypróbuje. zawsze sie głowiłam jak zrobic takie śliczne listka pozdrawiam

PS. przepisy są super

  Załączniki
 
  1. www.wenus-lifestyle.pl

Idealne do ozdobienia ciast np. tortów

  Załączniki
 
  1. smaczy.blogspot.com

Czy na tego typu dekoracje czekoladę wystarczy roztopić normalnie, czy trzeba starannie tak jak do wyrobów czekoladek? Jeśli listki np trafią na ozdobę ciasta i nie będą brane w ręce to ma to znaczenie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    smaczy.blogspot.com

Najlepsza jest oczywiście kuwertura utemperowana. Z czekolady listki też wychodzą ładne. Tak jak piszesz, służą one do dekoracji i raczej się ich nie dotyka i nie ma większego znaczenia, czy czekolada się szybkiej rozpuszcza, czy nie. Jedynie...

Najlepsza jest oczywiście kuwertura utemperowana. Z czekolady listki też wychodzą ładne. Tak jak piszesz, służą one do dekoracji i raczej się ich nie dotyka i nie ma większego znaczenia, czy czekolada się szybkiej rozpuszcza, czy nie. Jedynie może być, że źle roztopiona czekolada można spowodować, że listki będą matowe lub w plamkami.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda C.

Bardzo fajny pomysł! Szkoda, że jestem antytalentem w takich sprawach

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda C.

Do zrobienia takich liści nie są potrzebne specjalne zdolności

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony