Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

czekoladowe liście

Bardzo łatwy sposób na samodzielnie przygotowaną dekorację z czekolady. Do zrobienia listków z czekolady nie są potrzebne żadne umiejętności plastyczne ;) Należy właściwie przestrzegać tylko dwóch wskazówek. Po pierwsze należy wybrać liście w miarę sztywne, o wyraźnych żyłkach i nie trujące np. liście róży,  cytryny, wiśni. Najlepiej, aby liście miały ogonek. Ułatwi on później ściągnięcie liścia z czekolady.

Po drugie warstwa czekolady musi być gruba, aby przy ściąganiu liścia czekolada się nie połamała.

Czekoladowe liście można wykorzystać do dekoracji tortów, ciast, deserów. Ja użyłam ich do dekoracji ciasta: Bûche de Noël.

Przy przygotowywaniu czekoladowych liści pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Składniki:

  • liście
  • czekolada lub kuwertura

Sposób przygotowania:

  1. Liście umyć i dokładnie osuszyć.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Liście ułożyć w odstępach np. na desce dolną stroną do góry. Trzymając liścia za ogonek, należy przy pomocy małego pędzelka posmarować czekoladą dolną stronę liścia. Należy nałożyć grubą warstwę czekolady.
  4. Gotowe liście wstawić do lodówki na 15- 20min., aby czekolada stwardniała.

2

  1. Trzymając liścia za ogonek delikatnie oddzielać liścia od czekolady. Ważne jest, aby ręce były w miarę zimne. W przeciwnym wypadku czekolada zacznie się topić i możemy zrobić dziurę w czekoladowym liściu. (Można ręce w miarę potrzeby zamoczyć w zimnej wodzie).

3

Smacznego.

Czekoladowe liście

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 3 lat temu
    bardzo ciekawy trik na zrobienie listków dziekuje bardzo za artykul, na pewno go wypróbuje. zawsze sie głowiłam jak zrobic takie śliczne listka pozdrawiam

    PS. przepisy są super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.wenus-lifestyle. · 4 lat temu
    Idealne do ozdobienia ciast np. tortów
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    smaczy.blogspot.com · 4 lat temu
    Czy na tego typu dekoracje czekoladę wystarczy roztopić normalnie, czy trzeba starannie tak jak do wyrobów czekoladek? Jeśli listki np trafią na ozdobę ciasta i nie będą brane w ręce to ma to znaczenie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Najlepsza jest oczywiście kuwertura utemperowana. Z czekolady listki też wychodzą ładne. Tak jak piszesz, służą one do dekoracji i raczej się ich nie dotyka i nie ma większego znaczenia, czy czekolada się szybkiej rozpuszcza, czy nie. Jedynie może być, że źle roztopiona czekolada można spowodować, że listki będą matowe lub w plamkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 4 lat temu
    Bardzo fajny pomysł! Szkoda, że jestem antytalentem w takich sprawach

Polub nas na ...

Początek strony