Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Płatki czekoladowe

Łatwa dekoracja z czekolady, która może posłużyć jako ozdoba boków i góry tortu lub innych deserów. Do przygotowania takich płatków można wykorzystać gorzką, mleczną lub białą czekoladę. Czekoladę należy roztopić, a następnie rozsmarować łyżeczką na papierze do pieczenia robiąc smugi i pozostawić do zastygnięcia. W ten łatwy sposób przygotujecie oryginalną dekorację waszego wypieku.

Taką dekorację polecam wykonywać w chłodniejsze dni. W upale płatki czekoladowe nie utrzymają się długo na cieście, bo będą się po prostu topić.

Składniki:

  • czekolada gorzka, mleczna lub biała (lub kuwertura)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub jeszcze lepiej utemperować kuwerturę).
  2. Na desce położyć papier do pieczenia.
  3. Łyżeczką nakładać po ok. ½ - ⅔ łyżeczki płynnej czekolady na papier, robiąc kleksa.

2

  1. Tylną stroną łyżeczki przeciągnąć  3- krotnie po czekoladzie, rozsmarowując ją na papierze. Należy uważać, aby rozsmarowana czekolada nie była za cienka, bo zastygnięta będzie się łamać lub topić przy ściąganiu z papieru.

3

4

  1. Deskę z płatkami włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
  2. Płatki ściągać z papieru, podważając je delikatnie nożem i od razu dekorować wypiek. (Nie trzymać płatka za długo w dłoni, bo się zacznie topić od jej ciepła).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Płatki czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony