Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Płatki czekoladowe

Łatwa dekoracja z czekolady, która może posłużyć jako ozdoba boków i góry tortu lub innych deserów. Do przygotowania takich płatków można wykorzystać gorzką, mleczną lub białą czekoladę. Czekoladę należy roztopić, a następnie rozsmarować łyżeczką na papierze do pieczenia robiąc smugi i pozostawić do zastygnięcia. W ten łatwy sposób przygotujecie oryginalną dekorację waszego wypieku.

Taką dekorację polecam wykonywać w chłodniejsze dni. W upale płatki czekoladowe nie utrzymają się długo na cieście, bo będą się po prostu topić.

Składniki:

  • czekolada gorzka, mleczna lub biała (lub kuwertura)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub jeszcze lepiej utemperować kuwerturę).
  2. Na desce położyć papier do pieczenia.
  3. Łyżeczką nakładać po ok. ½ - ⅔ łyżeczki płynnej czekolady na papier, robiąc kleksa.

2

  1. Tylną stroną łyżeczki przeciągnąć  3- krotnie po czekoladzie, rozsmarowując ją na papierze. Należy uważać, aby rozsmarowana czekolada nie była za cienka, bo zastygnięta będzie się łamać lub topić przy ściąganiu z papieru.

3

4

  1. Deskę z płatkami włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
  2. Płatki ściągać z papieru, podważając je delikatnie nożem i od razu dekorować wypiek. (Nie trzymać płatka za długo w dłoni, bo się zacznie topić od jej ciepła).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Płatki czekoladowe

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony