Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Choinki z brownie

Świąteczne, czekoladowe choinki brownie. Brownie pokrojone w trójkąty, udekorowane lukrem i kolorowymi posypkami. Ucieszą szczególnie dzieci. Szybkie i łatwe do przygotowania.

Jeśli nie chcecie używać barwnika spożywczego, możecie udekorować ciasto białym lukrem lub roztopioną czekoladą. Przepis również w wersji bezglutenowej.

Składniki na 8 choinek:

Brownie:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 15 g kakao
  • 60 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 50 g mąki gryczanej lub jaglanej)

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • ok. 1,5 łyżki wrzątku
  • zielony barwnik spożywczy

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki cukrowe
  • grube słomki do napojów

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z kakao.
  4. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny).
  7. Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Chłodne ciasto pokroić na 8 części.
  9. Słomkę przeciąć wszerz na pół lub 3 części. W każdy trójkąt od podstawy wsunąć głęboko kawałek słomki. (Słomka jest raczej do ozdoby niż do trzymania. W zależności od tego jak uda nam się wsunąć słomkę, kawałki są mniej lub bardziej stabilne).
  10. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder przełożyć do miseczki. Dodać najpierw 1 łyżkę wrzątku i utrzeć łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze parę kropli wody. (U mnie jeszcze pół łyżki). Do gotowego lukru dodać trochę zielonego barwnika spożywczego i wymieszać, do otrzymania jednolitego koloru.
  11. Lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc dziurkę.
  12. Dekorować po kolei trójkąty najpierw lukrem, a następnie posypać posypką. (Posypką posypywać od razu zanim lukier jest płynny).
  13. Pozostawić do zastygnięcia lukru.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Choinki z brownie Choinki z brownie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony