Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Babeczki z polentą i gruszkamiBardzo oryginalne w smaku babeczki. Są mocno wilgotne, soczyste, miękkie i ziarniste, a na dodatek bezglutenowe. Dobrze pasuje do nich kleks serowo- śmietankowy. Można dodać jeszcze odrobinę syropu klonowego (Ahornsirup) lub złocistego syropu (Golden Syrup) i orzeszek do środka.

Uwaga: W wersji bezglutenowej należy upewnić się, że wybraliśmy bezglutenową kaszę kukurydzianą i bezglutenowy proszek do pieczenia.

Składniki:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g miękkiego masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 3 jajka
  • 150g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g zmielonych orzechów
  • szczypta soli
  • 90ml mleka

Dodatkowo:

  • 100g serka kremowego, dowolnego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżki cukru
  • ewentualnie syrop klonowy lub złocisty syrop
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić sokiem z cytryny.

02

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  2. Kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną kaszę na przemian z mlekiem. Mieszać tylko do połączenia składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę ułożyć kawałki gruszek.

03

  1. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C). Pozostawić na 5- 10 minut w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
  2. Serek wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć delikatnie z serkiem. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, wlać troszkę syropu i włożyć orzecha.
Smacznego.
Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Na podstawie przepisu z książki: „Cupcakes” GU.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
Babeczki z polentą i gruszkami
Babeczki z polentą i gruszkami
Babeczki z polentą i gruszkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony