Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

muffinki jagodowe

Bardzo smaczne, proste muffinki waniliowe z jagodami.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • garść jagód świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać mleko (lub wodę), olej i jajka.
  3. Kolejno wymieszać składniki z obu misek. (Nie mieszać długo, tylko do połączenia składników).
  4. Formę na muffinki wysmarować margaryną lub wyłożyć papilotkami.
  5. Wyłożyć ciasto do formy. Na każdym muffinku położyć po parę jagód (nie wciskać, część sama wpadnie do ciasta podczas pieczenia).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.

Lekko zmieniony przepis ze strony www.kinderrezepte.de, autor: Chrissie.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

muffinki jagodowe

muffinki jagodowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (61)

  1. Ola

Można też dodać drzemu do środka ?

  Załączniki
 
  1. Ania

Nie jestem nowicjuszem w kwestii pieczenia, ale to moje pierwsze muffiny. Wyszły poprawne, ale bez szału. Mam wrażenie, że zbyt suche, nie popękały, no takie mało muffinkowe. W smaku średnie.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Anka to wyłóż ciasto do dowolnej formy i piecz do suchego patyczka.

  Załączniki
 
  1. anka

Witam. Pilne!!!!! Zaraz przyjdą gOście,a, ja nie mam foremek! :-( Czego mogę użyć zamiast nich?! PILNE!!!!!!!!!! Z góry
dzięki za pomOc

  Załączniki
 
  1. paulina

dzięki za przepis zamiast mleka dałam wodę gazowana i nie dałam jagód dałam czekoladę wyszły smaczne i do tego szybko się rozeszły

  Załączniki
 
  1. liska

Mufinki wyszly zbyt ciężkie jak na tego typu babeczki, w srodku glinowate. mufinki powinny być puszyste delikatne, a z tego przepisu niestety nie wyjdą takie idealne. Mufiny owszem wyrosły i wyglądają milo dla oka ale w smaku pozostawiają wiele...

Mufinki wyszly zbyt ciężkie jak na tego typu babeczki, w srodku glinowate. mufinki powinny być puszyste delikatne, a z tego przepisu niestety nie wyjdą takie idealne. Mufiny owszem wyrosły i wyglądają milo dla oka ale w smaku pozostawiają wiele do zyczenia. Przepraszam za moją opinie ale nie wszystko co słodkie i proste jest dobre. Mnie nie usatysfakcjonował ten przepis.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marta

Witam!
Muffinki wyszly wysmienite.
Zastanawiam sie jak by smakowaly dodajac maslo zamiast oleju (bardzo lubie posmak maslany w ciastach) i w jakiej proporcji.

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy do środka mmuffinek również można dodać jagody?

  Załączniki
 
  1. Monika

Dziękuję za pomoc może zrobię 3 rodzaje Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko możesz zrobić te jagodowe. Utrzymają się również te:
Kliknij na ten link i te:
Kliknij na ten link

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony