Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy

Miękkie, soczyste, kokosowe muffinki na mące kokosowej. Są wilgotne, pyszne, bezglutenowe, bezmleczne, a cukier biały można zastąpić ksylitolem i będą wtedy niskowęglowodanowe.

Składniki na 9 sztuk:

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g oleju kokosowego lub masła, temperatura pokojowa
  • 70 g cukru, ksylitolu lub erytrytolu
  • 60 g mąki kokosowej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 2 łyżki soku z cytryny (lub pomarańczy)
  • ok. 100 g cukru pudru (lub cukier puder z ksylitolu lub erytrytolu)

Dodatkowo:

  • ok. 2 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Odstawić na bok.
  3. Żółtka ubić z cukrem i tłuszczem, miksując mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera i krótko wmiksować mieszankę mączną, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  5. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Rozłożyć ciasto do ok. ¾ ich wysokości (ok. 9- 10 papilotek).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
  8. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Przygotować lukier: Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z cytryny lub wody).
  10. Lukrem posmarować babeczki i od razem posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Źródło: Lekko zmodyfikowany przepis z książki: "Low carb, Back-Rezepte" NGV.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy Muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy Muffinki kokosowe bez glutenu i laktozy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony