Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Malinowe ciasto z polenty

Bezglutenowe, delikatne ciasto, do którego zamiast mąki dodajemy polentę. Ciasto jest wilgotne, ziarniste od polenty, nie za słodkie, z nutą malinową i cytrynową. Szybkie do przygotowania. Zamiast malin można użyć również jagód lub borówki amerykańskiej.

Składniki:

  • 100 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 125 g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 100 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 150 g malin

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać zmielone orzechy, polentę, skrobię i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać skórkę z cytryny, a następnie po kolei po jednym jajku.
  3. Zmniejszyć obroty i dodać jogurt i sok z cytryny. (Masa będzie zwarzona. Tak ma być).
  4. Na końcu wmieszać krótko suche składniki z miski.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  6. Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie otworzyć piekarnik i rozłożyć maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Piec dalej ok. 25 minut, do suchego patyczka i przyrumienienia się ciasta. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  7. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Malinowe ciasto z polenty Malinowe ciasto z polenty Malinowe ciasto z polenty

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony