Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Muffinki brzoskwiniowe

Muffinki z kawałkami brzoskwiń na maślance, udekorowane kremem z serka mascarpone, śmietany i puree brzoskwiniowym. Są lekkie i wilgotne.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 250g brzoskwiń z puszki lub świeżych (waga bez skóry i pestek, potrzeba ok. 3 brzoskwiń)
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 80ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220ml maślanki

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 połówki brzoskwiń (z puszki lub świeżej bez skórki)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy brzoskwinie z puszki należy odsączyć je na sitku, a następnie pokroić w kostkę. W przypadku świeżych brzoskwiń należy zalać je wrzątkiem, odczekać chwilę, a następnie ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Teraz należy odważyć 250g brzoskwiń i pokroić je w kostkę. Odstawić na bok.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić na bok.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, olej i maślankę. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać brzoskwinie.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do mniej więcej ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 16 muffinek. Podczas pieczenia pierwszych 12, reszta ciasta może czekać na blacie).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C.
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować krem. Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree. Odstawić na bok. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać cukier puder, a następnie zmiksowane brzoskwinie.
  8. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie okrągłą) i udekorować muffinki. Na środku można ułożyć kawałek brzoskwini.
  9. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Muffinki brzoskwiniowe

Muffinki brzoskwiniowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony