Babeczki śliwkowe

Proste babeczki z kawałkami śliwek udekorowane kremem ze śliwek i serka mascarpone.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 130g cukru
- 50ml jogurtu naturalnego
- 100ml oleju
- 200g mąki pszennej + 1 łyżka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g śliwek (ok. 6 sztuk)
Krem:
- 350g śliwek
- 2 łyżki cukru
- 100ml soku jabłkowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 30g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 100g masła
- 250g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Kolejno pokroić je w małą kostkę i odstawić na bok.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo olej z jogurtem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką śliwki wymieszane z łyżką mąki.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Śliwki przełożyć do garnka. Dodać cukier, sok jabłkowy i cynamon. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 7- 10 min., aż śliwki będą miękkie. Ściągnąć garnek z pieca, całość zmiksować blenderem na mus i następnie przetrzeć przez sitko. Odmierzyć 250ml musu.
- Skrobię ziemniaczaną wymieszać z wodą. Mus zagotować. Do gotującego się musu dodać skrobię z wodą, ciągle mieszając i ugotować gęsty kisiel. Kisiel ściągnąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po łyżce kisielu. Odstawić na bok.
- Serek mascarpone zmiksować przez chwilę (nie za długo, aby serek się nie zwarzył) i dalej miksując dodawać po łyżce kisielu śliwkowego. (Miksować tylko do połączenia się składników).
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki. (Chcąc zrobić dekorację jak na zdjęciach, należy wyciskać krem od środka babeczki na zewnątrz robiąc spiralę).
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ponad 1 godz. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 25 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.