Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babeczki biszkoptowe z gruszkami

Lekkie babeczki z ciasta biszkoptowego z gruszkami w środku. Udekorowane są kremem serowym i skarmelizowanymi gruszkami. Lekkie, smaczne i wilgotne.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g cukru

Krem serowy:

  • 100 g serka mascarpone lub kremowego typu Philadelphia
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • ok. 6- 7 niedużych gruszek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników (lub zmiksować na najniższych obrotach mikserem, tylko do połączenia).
  3. Dwie gruszki umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich mocno kopiatą łyżeczką ciasta, następnie łyżeczkę gruszek i przykryć ciastem tak, aby papilotka była wypełniona do ¾ wysokości.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Resztę gruszek umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i wymieszać. Dodać gruszki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  4. Krem rozłożyć na babeczkach, a na nim ułożyć zimne gruszki.
  5. Babeczki przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Skarmelizowane gruszki najładniej prezentują się w pierwszy dzień.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Babeczki biszkoptowe z gruszkami Babeczki biszkoptowe z gruszkami Babeczki biszkoptowe z gruszkami

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony