Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

Babeczki cytrynowe z gruszką

Kruche babeczki ze słodkimi, skarmelizowanymi kawałkami gruszek, przykryte delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem jest delikatnie cytrynowy. Nutę cytrynową nadaje mu dodatek lemon curd.

Składniki na ok. 30 babeczek:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Gruszki karmelizowane:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru

Krem cytrynowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g lemon curd (kupny lub domowy)
  • 30g cukru pudru

Dodatkowo:

  • skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Przygotować krem cytrynowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder i lemon curd i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.

5

  1. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 2 lat temu
    Jak długo można trzymać krem cytrynowy przed nałożeniem na babeczki? Chciałabym go przygotować kilka dni wcześniej i nie wiem czy tyle wytrzyma.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Lemon curd możesz przygotować już do dwóch tygodni wcześniej. Cały krem proponuję zrobić dzień przed lub w dniu podania. On nie jest trwały. Robi się go za to bardzo szybko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 3 lat temu
    Witam, jakiego rozmiaru są babeczki ?? Chcę zakupić foremki, ale nie chcę ani za małe, ani za duże...
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 lat temu
    Witam,
    Babeczki wygladaja przepysznie i mam zamiar zrobic je na swieta. Mam jednak pytanie, czy zamiast gruszek, moge uzyc brzoskwin z puszki i przyrzadzic je wedlug tego przepisu?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    saskia · 3 lat temu
    just made it. it tastes amazing :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Mam pytanie odnośnie wykonania kremu: czy ten serek mascarpone dodać do już ubitej śmietany? Bo jak wymieszam płynną śmietankę i serek to ona się wtedy chyba nie ubije.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ubije się Wrzuć mascarpone i śmietanę do miski i ubij razem.
      Oczywiście możesz ubić również osobno śmietanę i połączyć z serkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Czy można zrobić w blasze do muffinów lub w silikonowych foremkach do muffinek?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ewentualnie możesz zrobić je w formie na muffinki. Tylko polecałabym wyklejone ciasto kruche przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Tak podpiec przez 15min, a następnie ściągnąć papier i piec do zarumienienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agata · 3 lat temu
    Wyglądają mega pysznie! Na pewno zrobię przy najbliższej okazji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 3 lat temu
    Mmm, ależ pyszności... A wyglądają zachwycająco!

Polub nas na ...

Początek strony