Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki cytrynowe z gruszką

Kruche babeczki ze słodkimi, skarmelizowanymi kawałkami gruszek, przykryte delikatnym kremem z serka mascarpone. Krem jest delikatnie cytrynowy. Nutę cytrynową nadaje mu dodatek lemon curd.

Składniki na ok. 30 babeczek:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Gruszki karmelizowane:

  • 4 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru

Krem cytrynowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 150g lemon curd (kupny lub domowy)
  • 30g cukru pudru

Dodatkowo:

  • skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15min. w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Przygotować karmelizowane gruszki. Gruszki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać gruszki i posypać cukrem. Smażyć, aż sok z gruszek wyparuje, a gruszki będą miękkie i skarmelizowane. (Najlepiej nie mieszać gruszek, aby się nie rozpadły, a jedynie potrząsać patelnią). Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Przygotować krem cytrynowy. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder i lemon curd i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Chłodne gruszki rozłożyć do kruchych babeczek.

5

  1. Krem przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Krem wycisnąć na gruszki i ozdobić startą skórką z cytryny.
  2. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Babeczki cytrynowe z gruszką

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Ada

Jak długo można trzymać krem cytrynowy przed nałożeniem na babeczki? Chciałabym go przygotować kilka dni wcześniej i nie wiem czy tyle wytrzyma.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ada

Lemon curd możesz przygotować już do dwóch tygodni wcześniej. Cały krem proponuję zrobić dzień przed lub w dniu podania. On nie jest trwały. Robi się go za to bardzo szybko.

  Załączniki
 
  1. Kaśka

Witam, jakiego rozmiaru są babeczki ?? Chcę zakupić foremki, ale nie chcę ani za małe, ani za duże...
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kaśka

Wielkość moich foremek to 6,5 cm na górze i 3cm na dnie.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Witam,
Babeczki wygladaja przepysznie i mam zamiar zrobic je na swieta. Mam jednak pytanie, czy zamiast gruszek, moge uzyc brzoskwin z puszki i przyrzadzic je wedlug tego przepisu?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Justyna

Tak, możesz.

  Załączniki
 
  1. saskia

just made it. it tastes amazing :lol:

  Załączniki
 
  1. Ewa

Mam pytanie odnośnie wykonania kremu: czy ten serek mascarpone dodać do już ubitej śmietany? Bo jak wymieszam płynną śmietankę i serek to ona się wtedy chyba nie ubije.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewa

Ubije się Wrzuć mascarpone i śmietanę do miski i ubij razem.
Oczywiście możesz ubić również osobno śmietanę i połączyć z serkiem.

  Załączniki
 
  1. Magda

Czy można zrobić w blasze do muffinów lub w silikonowych foremkach do muffinek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Ewentualnie możesz zrobić je w formie na muffinki. Tylko polecałabym wyklejone ciasto kruche przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Tak podpiec przez 15min, a następnie ściągnąć papier i piec do...

Ewentualnie możesz zrobić je w formie na muffinki. Tylko polecałabym wyklejone ciasto kruche przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą. Tak podpiec przez 15min, a następnie ściągnąć papier i piec do zarumienienia.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. agata

Wyglądają mega pysznie! Na pewno zrobię przy najbliższej okazji.

  Załączniki
 
  1. Gin

Mmm, ależ pyszności... A wyglądają zachwycająco!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony