Babeczki z pianką kajmakową

Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko

Pianka kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny

Dekoracja:

  • migdały w płatkach
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
  4. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
  5. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
  6. Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
  7. Babeczki wstawić do lodówki.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakowąBabeczki z pianką kajmakową