Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babeczki z pianką kajmakową

Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko

Pianka kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny

Dekoracja:

  • migdały w płatkach
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
  4. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
  5. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
  6. Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
  7. Babeczki wstawić do lodówki.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakowąBabeczki z pianką kajmakową

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (26)

  1. Monika

Witam,cudne są Pani babeczki zamierzam zrobić na święta tylko się zastanawiam,czy nie będą strasznie słodkie,cała puszka masy krówkowej idzie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Nie są strasznie słodkie. Dodajemy do masy krówkowej bitą śmietanę.

  Załączniki
 
  1. marysienka

Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w...

Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    marysienka

Foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto widelcem.
Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Dodatkowo...

Foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto widelcem.
Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Magda

Tak pięknie wyglądają, że chciałam je zrobić na chrzciny Ciasto wyszło mi pyszne, gorzej z masą :/ nie wiem co zrobiłam źle. Powoli łączyłam śmietane z masą kajmakową, ale masa mi się śięła :/ Zrobiła się strasznie rzadka i dwufazowa. Kropelki...

Tak pięknie wyglądają, że chciałam je zrobić na chrzciny Ciasto wyszło mi pyszne, gorzej z masą :/ nie wiem co zrobiłam źle. Powoli łączyłam śmietane z masą kajmakową, ale masa mi się śięła :/ Zrobiła się strasznie rzadka i dwufazowa. Kropelki śmietany w kajmaku Miał ktoś podobne doświadczenie ? Co zrobić, żeby to się nie powtórzyło?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Dona

Pyszne jedyne co wyszło u mnie inaczej to masa była dość sztywna i musiałam napełniać babeczki szprycą, ale były równie efektowne

  Załączniki
 
  1. ata

babeczki są rewelacyjne dodałam tylko trochę więcej słodkiej śmietanki i 3 łyżeczki żelatyny. posypałam rozgniecionymi orzechami. pychota. naprawdę polecam

  Załączniki
 
  1. Gosia

Droga Joasiu.
Szukalam i niestety nie znalazlam metalowych foremek.Nie mieszkam w PL i nie moge ich kupic. Znalazlam tylko silikonowe. Czy one beda dobre?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Gosiu, Ja te swoje foremki kupiłam w Polsce. A może możesz kupić foremki do tartaletek? Te może łatwiej dostaniesz. W formie silikonowej będzie Ci ciężko wykleić ciasto kruche. Myślę, że już lepsza forma na muffinki.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Witam Superasne te ciasteczka Mam jednak pytanko. Moja masa krowkowa ma 380gr , czy to stanowi duzy klopot? Niby mala roznica jednak nie wiem jak to sie ma do reszty skladnikow. Nio i chcialam zapytac czy moge uzyc foremki do mufinek. Mam taka na...

Witam Superasne te ciasteczka Mam jednak pytanko. Moja masa krowkowa ma 380gr , czy to stanowi duzy klopot? Niby mala roznica jednak nie wiem jak to sie ma do reszty skladnikow. Nio i chcialam zapytac czy moge uzyc foremki do mufinek. Mam taka na 12stuk. Osobnych foremeczek nie posiadam. Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Gosiu może być ta masa krówkowa i forma na muffinki.

  Załączniki
 
  1. Aleksandra

Pierwszy raz "bawiłam się" w robienie ciasteczek i muszę przyznać, że efekt zarówno wizualny jak i smakowy zaskoczył nie tylko mnie. Polecam!

  Załączniki
 
  1. Enilka

Super przepis bardzo polecam bo jubie słodycze!!!!!!!!!!!!!!

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Asiu czy zamiast masy krókowej, można ugotowac mleko skondensowane słodkie?? jesli tak, to ak długo sie gotouje takie mleko??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Ewelino tak, można. Puszkę gotuj na małym ogniu 3 godziny w garnku z wodą. Cała puszka musi być przykryta wodą. (Ewentualnie należy dolać wodę podczas gotowania, jeśli część wody wyparuje).

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony