Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babeczki z pianka kajmakowa

Delikatne, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Pianka ma konsystencję ptasiego mleczka. Takie małe, słodkie co nieco.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Pianka kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3- 4 łyżeczki żelatyny *

Dodatkowo:

  • migdały w płatkach, orzechy, krokant orzechowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wyciąć kółka troszkę większe niż wielkość foremki do babeczek. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniki ok. 15 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Letnią żelatynę wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
  3. Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach, orzechami itp.
  4. Babeczki wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga:

* Dałam 4 łyżeczki, ale myślę, że spokojnie można dać 3. Z 4 łyżeczek wychodzi dość zbita pianka (coś jak ptasie mleczko). Przy mniejszej ilości żelatyny masa będzie rzadsza.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 30
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

03

05

06

04

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (46)

  1. Joanna

Moniko są trochę mniej słodkie niż sama masa krówkowa.

  Załączniki
 
  1. Monika

Witam,cudne są Pani babeczki zamierzam zrobić na święta tylko się zastanawiam,czy nie będą strasznie słodkie,cała puszka masy krówkowej idzie?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Magdo można rozpuszczoną żelatynę wymieszać najpierw z np. 2 łyżkami masy krówkowej i następnie dodać do reszty masy krówkowej. Wówczas nie powinny powstać grudki. Wielkość moich foremek to 6,5cm na górze i 3cm na dnie.

  Załączniki
 
  1. Magda

I jeszcze jedno pytanie , czy może pani podać wymiary foremek bo mnie się wydaje, że moje są za duże (7cm szerokość na górze , 4,5 na dole)

  Załączniki
 
  1. Magda

Witam, zrobiłam dziś te babeczki ale w momencie dodania żelatyny do masy krówkowej zrobiła się wielka klucha nie wiedzieć czemu, na szczęście szybko zareagowałam i wyciągnęłam tą kluchę, dużo masy się zmarnowało ale i tak udało mi się napełnić 18...

Witam, zrobiłam dziś te babeczki ale w momencie dodania żelatyny do masy krówkowej zrobiła się wielka klucha nie wiedzieć czemu, na szczęście szybko zareagowałam i wyciągnęłam tą kluchę, dużo masy się zmarnowało ale i tak udało mi się napełnić 18 babeczek

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Mada

Dopiero teraz zauważyłam dziękuję za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna

Mado ok. 30, jest podane pod przepisem.

  Załączniki
 
  1. Mada

Ile babeczek wychodzi z podanego przepisu? Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

marysienko foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto na dnie widelcem.
Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet...

marysienko foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto na dnie widelcem.
Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Tak jak jest to pokazane na zdjęciach tego przepisu: Kliknij na ten link
Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. marysienka

Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w...

Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony