21 Comments

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Babeczki z pianką kajmakową

Małe, kruche babeczki wypełnione kajmakową pianką. Bardzo smaczne, a do tego ładnie się prezentują. Będą ozdobą wielkanocnego stołu. W szybszej wersji możecie udekorować babeczki np. krokantem, posypkami czekoladowymi lub cukrowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko

Pianka kajmakowa:

  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny

Dekoracja:

  • migdały w płatkach
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wycinać kółka szklanką. Foremki wysmarować masłem i wykleić ciastem. Ciasto nakłuć widelcem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z foremek.
  4. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Napęczniałą żelatynę pogdrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką, dodać najpierw ok. 2 łyżek masy krówkowej, a następnie wmieszać resztę.
  5. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy krówkowej.
  6. Masą napełnić ostudzone babeczki i udekorować migdałami w płatkach i orzechami.
  7. Babeczki wstawić do lodówki.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakową Babeczki z pianką kajmakowąBabeczki z pianką kajmakową

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Witam,cudne są Pani babeczki zamierzam zrobić na święta tylko się zastanawiam,czy nie będą strasznie słodkie,cała puszka masy krówkowej idzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marysienka · 4 lat temu
    Witam, chciałam zapytać odnośnie wyklejania foremek. Nie wiem gdzie popełniłam błąd ale ciasto w trakcie pieczenia "objechało" w foremce do dołu , w efekcie wyszły mi dość brzydkie placki. Czy przy wyklejaniu ciasto trzeba mocno docisnąć w foremkę? Czy może powodem była za duża ilość tłuszczu na foremce i po nagrzaniu ciasto się rozjechało? Mogłaby Pani napisać mi dokładnie jak wykleja foremki? Uparciuch ze mnie i nie spocznę póki nie wyjdą ładne jak na zdjęciu Jutro chcę zrobić drugie podejście , pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Foremki wyklejam ciastem po sam brzeg. Ciasto może delikatnie nawet wystawać poza i nakłuwam ciasto widelcem.
      Możesz przykryć ciasto w foremkach kawałkami papieru do pieczenia i wsypać do środka groch (ciecierzycę lub nawet ryż). Dodatkowo piekarnik musi być dobrze nagrzany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Tak pięknie wyglądają, że chciałam je zrobić na chrzciny Ciasto wyszło mi pyszne, gorzej z masą :/ nie wiem co zrobiłam źle. Powoli łączyłam śmietane z masą kajmakową, ale masa mi się śięła :/ Zrobiła się strasznie rzadka i dwufazowa. Kropelki śmietany w kajmaku Miał ktoś podobne doświadczenie ? Co zrobić, żeby to się nie powtórzyło?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dona · 4 lat temu
    Pyszne jedyne co wyszło u mnie inaczej to masa była dość sztywna i musiałam napełniać babeczki szprycą, ale były równie efektowne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ata · 5 lat temu
    babeczki są rewelacyjne :)dodałam tylko trochę więcej słodkiej śmietanki i łyżeczki żelatyny. posypałam rozgniecionymi orzechami. pychota. naprawdę polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Droga Joasiu:).
    Szukalam i niestety nie znalazlam metalowych foremek.Nie mieszkam w PL i nie moge ich kupic. Znalazlam tylko silikonowe. Czy one beda dobre?
    Pozdrawiam:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Gosiu, Ja te swoje foremki kupiłam w Polsce. A może możesz kupić foremki do tartaletek? Te może łatwiej dostaniesz. W formie silikonowej będzie Ci ciężko wykleić ciasto kruche. Myślę, że już lepsza forma na muffinki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Witam:) Superasne te ciasteczka:) Mam jednak pytanko. Moja masa krowkowa ma 380gr , czy to stanowi duzy klopot? Niby mala roznica jednak nie wiem jak to sie ma do reszty skladnikow. Nio i chcialam zapytac czy moge uzyc foremki do mufinek. Mam taka na 12stuk. Osobnych foremeczek nie posiadam. Dziekuje z gory za pomoc. Pozdrawiam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 5 lat temu
    Pierwszy raz "bawiłam się" w robienie ciasteczek i muszę przyznać, że efekt zarówno wizualny jak i smakowy zaskoczył nie tylko mnie. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Enilka · 6 lat temu
    Super przepis bardzo polecam bo jubie słodycze!!!!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 6 lat temu
    Asiu czy zamiast masy krókowej, można ugotowac mleko skondensowane słodkie?? jesli tak, to ak długo sie gotouje takie mleko??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Ewelino tak, można. Puszkę gotuj na małym ogniu godziny w garnku z wodą. Cała puszka musi być przykryta wodą. (Ewentualnie należy dolać wodę podczas gotowania, jeśli część wody wyparuje).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kura Domowa · 6 lat temu
    O matko! Jakie one piękne...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alina · 6 lat temu
    Bardzo apetycznie wyglądają:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    o mamuniu! toż to małe dzieła sztuki, te z platkami migdałowymi wyglądają jak kwiaty lotosu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jelka · 6 lat temu
    Jakie cudeńka! Gratuluję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    milk_chocolate84 · 6 lat temu
    są śliczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Apetyczne te babeczki;) Muszę spróbować z takim nadzieniem;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniado · 6 lat temu
    Prawdziwe dzieła sztuki! Gratuluję pomysłu i wykonania i pozwolę sobie... "skopiować" Pzdr Aniado
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moje pasje · 6 lat temu
    rany... rewelacyjne wyglądają I moje smaki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dusiowa · 6 lat temu
    Przepiękne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    abcmojejkuchni · 6 lat temu
    Ale piękne!:)

Polub nas na ...

Początek strony