Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

lemon curd

Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.

Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).

Składniki na ok. 250ml:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110g cukru
  • 70g masła

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  2. Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.

2

  1. Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  2. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)

3

  1. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.

4

  1. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.

Smacznego.

Lemon Curd

Lemon Curd

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 1 miesięcy temu
    Zrobiłam juz któryś raz z Pani przepisu i zawsze było okej. Do dziś. Nie chciał zupełnie zgęstnieć. Robiłam wg przepisu krok w krok. Jak zawsze. Co mogłam spartolić i jak go uratować?? Potrzebuję do przełożenia urodzinowej tarty.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewelina · 29 dni temu
      Dzięki za odzew. Niestety i tak nie stężał. Ale fuksem udało mi się go uratować dodałam mąkę ziemniaczaną i zrobilam tak jak sie robi kisiel, także jutro goście będą mieli co jeść
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Hmm, dziwne, że za którymś razem coś poszło nie tak. Ogrzewałabym dalej, a nawet jak nie zgęstnieje za bardzo to po schłodzeniu w lodówce powinien zrobić się gęstszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 miesięcy temu
    Witam mam pytanie czy lemon curd można mrozic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lena · 1 lat temu
    Będzie pasował do przełożenia wafli??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 1 lat temu
    Ile wytrzymają mi upieczone ciasteczka przełożone tym kremem? Będę go przekładać na zimno
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota · 1 lat temu
    Czy można go połączyć z kremem maślanym ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Można wiedzieć ile mniej więcej wychodzi tej pyszności? Ile mniej więcej gram?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lashun · 2 lat temu
    oh mój boże! jakie to dobre! od dziś mój must have w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EWA · 2 lat temu
    czy mozna tym kremem posmarowac sernik tradycyjny pieczony?po upieczeniu oczywiscie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rafał · 2 lat temu
    A czy można go potem podgrzewać w piekarniku robiąc małe tartaletki z lemon curd wewnątrz przykryte bezą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Wyszedł wyśmienity! Dodałam trochę więcej cukru, ale na pewno ten przepis zawita na stałe w mojej kuchni:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julita · 3 lat temu
    PRZE–PY–SZNA!...i wyszła za 1-wszym razem:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Witam, jestem baaaardzo początkująca w kuchni i stąd moje pytanie. Lemon curd udał mi się, ale ma gorzki posmak, nie wiem dlaczego? Czy to może od skórki cytryny? Przed starciem ją wyparzyłam, może źle zrobiłam? Poradzicie coś...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może starłaś również tą białą wartwę pod skórą? Ona jest gorzka. Uważaj, aby zetrzeć tylko żółtą skórkę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ania · 1 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście ścierałam również trochę białej :oops: Dzisiaj zrobię jeszcze raz i mam nadzieję, że będzie idealny. Pozdrawiam
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Ania · 1 lat temu
          Mmmhhmm niebo w gębie, starłam tylko żółtą skórkę i wyszło takie pycha, że łyżkami można jeść!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Nika · 3 lat temu
    Krem wychodzi rewelacyjny, dziękuję za przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 3 lat temu
    Czy zamiast 2 cytryn można dodać 2 pomarańcze ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 3 lat temu
    Przepyszne banalne do wykonania a efekt końcowy rewelacyjny - akurat upiekłam kruche ciasteczka więc się idealnie nadaje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 3 lat temu
    Ja zwykle robie na slabym ogniu tuz na blasze, ale trzeba uwazac by nie doprowadzic do gotowania.

    Mozna tez jedna cytryne zastapic pomarancza i zrobic tak orange curd. Nadaje sie kazde owoce cytrusowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    Joasiu, wczoraj zrobilam po raz pierwszy lemon curd i juz wiem ze jestem od niego uzalezniona. Co za cytrynowa swiezosc... W prostocie skladnikow sila !!! Einfach köstlich und lecker !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 4 lat temu
    Mam pytanie.czy można z nią piec? Czy tylko na upieczone juz?pozdrawiam i dziekuje za inspiracje

Polub nas na ...

Początek strony