Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

lemon curd

Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.

Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).

Składniki na ok. 250ml:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110g cukru
  • 70g masła

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  2. Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.

2

  1. Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  2. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)

3

  1. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.

4

  1. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.

Smacznego.

Lemon Curd

Lemon Curd

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (29)

  1. Anna

Witam mam pytanie czy lemon curd można mrozic

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Tak, można.

  Załączniki
 
  1. Lena

Będzie pasował do przełożenia wafli??

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lena

Tak.

  Załączniki
 
  1. Paulina

Ile wytrzymają mi upieczone ciasteczka przełożone tym kremem? Będę go przekładać na zimno

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Paulina

W lodówce, w zamkniętym pojemniku, myślę, że długo.

  Załączniki
 
  1. dorota

Czy można go połączyć z kremem maślanym ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    dorota

Tak.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Można wiedzieć ile mniej więcej wychodzi tej pyszności? Ile mniej więcej gram?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Jest napisane: "Składniki na ok. 250ml"

  Załączniki
 
  1. Lashun

oh mój boże! jakie to dobre! od dziś mój must have w lodówce.

  Załączniki
 
  1. EWA

czy mozna tym kremem posmarowac sernik tradycyjny pieczony?po upieczeniu oczywiscie

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    EWA

Tak, jak najbardziej . Bardzo dobrze pasuje do sernika.

  Załączniki
 
  1. Rafał

A czy można go potem podgrzewać w piekarniku robiąc małe tartaletki z lemon curd wewnątrz przykryte bezą?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Rafał

Rafale jasne . Jest nawet taka tarta na stronie

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Wyszedł wyśmienity! Dodałam trochę więcej cukru, ale na pewno ten przepis zawita na stałe w mojej kuchni

  Załączniki
 
  1. Julita

PRZE–PY–SZNA!...i wyszła za 1-wszym razem

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony