Lubisz ten przepis? Udostępnij na
22 Komentarzy

Delikatny, lekki jak puch, wręcz rozpływający się w ustach tort z bitą śmietaną. Jest wilgotny, ponieważ został nasączony ponczem. Przełożony jest pyszną, karmelową bitą śmietaną. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Całość zdobi dekoracja z czekolady.
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
Karmelowa bita śmietana:
- 100g cukru
- 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Karmelizowane gruszki:
- 4 gruszki
- 100g masła
- 100g cukru
Poncz:
- ok. 1,5 szklanki wody
- trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
- cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki)
Dodatkowo:
- 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ok. 250g czekolady gorzkiej
- folia bąbelkowa (o mocno wypukłych bąbelkach)
Sposób przygotowania:
- Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
- Przygotować gruszki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić na dużej patelni. Dodać cukier i chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i smażyć parę minut, aż będą miękkie i szkliste. Gruszki ułożyć na ręczniku papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
- Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
- Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze. Ciasto nasączyć 1/3 ponczu. Gruszki wyłożyć na biszkopt.
- Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne gruszki i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
- Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować pasek z czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 250g czekolady, rozsmarować na pasku folii bąbelkowej o szerokości równej lub troszeczkę szerszej niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć delikatnie folię. (Ja pocięłam folię z jeszcze płynną czekoladą na paski i przyklejałam paski folii do tortu, aby łatwiej było go później pokroić). Niewykorzystaną resztę folii z czekoladą pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła. Następnie połamać czekoladę na kawałki i użyć do dekoracji tortu.
- 200ml słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na tort i udekorować kawałkami czekolady.
Smacznego.
 |
Czas przygotowania:
|
ok. 1,5 godz. |
 |
Czas pieczenia:
|
ok. 30 min. |
 |
Czas oczekiwania:
|
6 godz. |
 |
Liczba porcji:
|
około 12- 16 |
 |
Trudność: |
średnie |
 |
Koszt: |
średni |




Lubisz ten przepis? Udostępnij na
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie
Polityka prywatności.
Najczęściej komentowane