Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort śmietankowo- karmelowy

Delikatny, lekki jak puch, wręcz rozpływający się w ustach tort z bitą śmietaną. Jest wilgotny, ponieważ został nasączony ponczem. Przełożony jest pyszną, karmelową bitą śmietaną. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Całość zdobi dekoracja z czekolady.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Karmelowa bita śmietana:

  • 100g cukru
  • 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki
  • 100g masła
  • 100g cukru

Poncz:

  • ok. 1,5 szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ok. 250g czekolady gorzkiej
  • folia bąbelkowa (o mocno wypukłych bąbelkach)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  3. Przygotować gruszki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić na dużej patelni. Dodać cukier i chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i smażyć parę minut, aż będą miękkie i szkliste. Gruszki ułożyć na ręczniku papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
  5. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze. Ciasto nasączyć 1/3 ponczu. Gruszki wyłożyć na biszkopt.
  6. Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne gruszki i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
  7. Ciasto wstawić do lodówki.
  8. Przygotować pasek z czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 250g czekolady, rozsmarować na pasku folii bąbelkowej o szerokości równej lub troszeczkę szerszej niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć delikatnie folię. (Ja pocięłam folię z jeszcze płynną czekoladą na paski i przyklejałam paski folii do tortu, aby łatwiej było go później pokroić). Niewykorzystaną resztę folii z czekoladą pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła. Następnie połamać czekoladę na kawałki i użyć do dekoracji tortu.
  9. 200ml słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na tort i udekorować kawałkami czekolady.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

6 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (27)

  1. Dusia

Biszkopt mega! Krem mega! Wszystko mega! Jestem zachwycona!

  Załączniki
 
  1. Ania

Witam. Czy w wersji bezglutenowej w biszkopcie mozna uzyc maki ryzowej zamiast kukurydzianej ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Aniu jeszcze nie testowałam. Gdybyś zrobiła, to daj znać

  Załączniki
 
  1. Emilia

Czy do masy śmietanowej mogę dodać gotową masę krówkową zamiast tego rozpuszczonego cukru i tak przygotowaną masą przełożyć tort?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Emilia

Emilio bitą śmietanę można połączyć z masą krówkową, ale to będzie za rzadkie i trzeba będzie usztywnić żelatyną.
Tutaj jest użyta akurat taka pianka: Babeczki z pianką kajmakową
Możesz zrobić taką lub dodać mniej żelatyny, aby była lżejsza.

  Załączniki
 
  1. Mariola

Witam tort wyglada i brzmi bajecznie . Myśle o przygotowaniu go na 3 urodziny mojego synka . Mam pytanie tort chce zrobic w prostokątnej formie i udekorować go z zewnątrz masa plastyczna i tak sie zastanawiam czy bita śmietana to dobry pomysł czy...

Witam tort wyglada i brzmi bajecznie . Myśle o przygotowaniu go na 3 urodziny mojego synka . Mam pytanie tort chce zrobic w prostokątnej formie i udekorować go z zewnątrz masa plastyczna i tak sie zastanawiam czy bita śmietana to dobry pomysł czy lukiier nie obciąży za bardzo masy karmelowej . Dziękuje i pozdrawiam serdecznie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Mariola

W prostokątnej formie możesz zrobić, natomiast masa plastyczna odpada. Nie nadaje się do położenia na śmietanę.

  Załączniki
 
  1. Beata

Moim pierwszym biszkoptem można było kogoś zabić Bardzo się bałam drugiego podejścia, ale z tego przepisu wyszedł mi przepyszny i pulchniutki.
Dziękuję

  Załączniki
 
  1. Jacek

Polecam. Po kilku dniach od zrobienia był jeszcze smaczniejszy. Śmietana długo nie chciała mi się ubić, więc dodałem śmietan-fix Dr Oetkera i wyszło OK. Folia bąbelkowa - super, tylko trzeba ją zdjąć gdy tylko czekolada zastygnie. Gdy była długo...

Polecam. Po kilku dniach od zrobienia był jeszcze smaczniejszy. Śmietana długo nie chciała mi się ubić, więc dodałem śmietan-fix Dr Oetkera i wyszło OK. Folia bąbelkowa - super, tylko trzeba ją zdjąć gdy tylko czekolada zastygnie. Gdy była długo w lodówce kawałki folii zostawały na torcie-musiał postać w temperaturze pokojowej i wtedy folia dała się zdjąć w całości. Gruszki super smak. Moja masa karmelowa była mało karmelowa - chyba trzeba zrobić bardziej ciemny karmel, bałem się by nie był za gorzki.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. aleksandra

Witam, mam zamiar zrobic ten tort na urodziny mamy bedzie to moj pierwszy tort mam nadzieje ze mi wyjdzie. Moje pytanko brzmi: jak dlugo mozna trzymac ten tort w lodowce??

  Załączniki
 
  1. Tomasz

Co prawda tort w takiej postaci wygląda wspaniale, ale obawiam się, że nie uświadczę folii bąbelkowej. Pojawia się więc pytanie o inny sposób udekorowania brzegów ciasta czekoladą. Jeśli ktoś dysponuje ciekawym patentem, byłbym wdzięczny za...

Co prawda tort w takiej postaci wygląda wspaniale, ale obawiam się, że nie uświadczę folii bąbelkowej. Pojawia się więc pytanie o inny sposób udekorowania brzegów ciasta czekoladą. Jeśli ktoś dysponuje ciekawym patentem, byłbym wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. carpe_diem

Mam takie pytanie. Będę robił tort na urodziny mamy (to będzie mój drugi tort w życiu) i zastanawiam się, czy można zamienić punkt 8 i 9. Najpierw wyłożyć wierzch tortu śmietaną, a później zrobić czekoladowe wykończenie, żeby wysokość czekolady...

Mam takie pytanie. Będę robił tort na urodziny mamy (to będzie mój drugi tort w życiu) i zastanawiam się, czy można zamienić punkt 8 i 9. Najpierw wyłożyć wierzch tortu śmietaną, a później zrobić czekoladowe wykończenie, żeby wysokość czekolady nie była zbyt niska.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    carpe_diem

Też można tak zrobić, tylko jest ryzyko, że możesz niechcąco pobrudzić śmietanę od czekolady. Wydaje mi się, że łatwiej jest nałożyć śmietanę na końcu.

  Załączniki
 
  1. Dominik

Bardzo dobre ciasto łatwo siem przygotuwuje lubie nowe przepisy jak morzecie to przesylajcie mi

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony