Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
22 Komentarzy

Tort śmietankowo- karmelowy

Delikatny, lekki jak puch, wręcz rozpływający się w ustach tort z bitą śmietaną. Jest wilgotny, ponieważ został nasączony ponczem. Przełożony jest pyszną, karmelową bitą śmietaną. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Całość zdobi dekoracja z czekolady.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody

Karmelowa bita śmietana:

  • 100g cukru
  • 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki
  • 100g masła
  • 100g cukru

Poncz:

  • ok. 1,5 szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ok. 250g czekolady gorzkiej
  • folia bąbelkowa (o mocno wypukłych bąbelkach)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  3. Przygotować gruszki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić na dużej patelni. Dodać cukier i chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i smażyć parę minut, aż będą miękkie i szkliste. Gruszki ułożyć na ręczniku papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
  5. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze. Ciasto nasączyć 1/3 ponczu. Gruszki wyłożyć na biszkopt.
  6. Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne gruszki i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
  7. Ciasto wstawić do lodówki.
  8. Przygotować pasek z czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 250g czekolady, rozsmarować na pasku folii bąbelkowej o szerokości równej lub troszeczkę szerszej niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć delikatnie folię. (Ja pocięłam folię z jeszcze płynną czekoladą na paski i przyklejałam paski folii do tortu, aby łatwiej było go później pokroić). Niewykorzystaną resztę folii z czekoladą pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła. Następnie połamać czekoladę na kawałki i użyć do dekoracji tortu.
  9. 200ml słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na tort i udekorować kawałkami czekolady.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

6 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dusia · 2 lat temu
    Biszkopt mega! Krem mega! Wszystko mega! Jestem zachwycona!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Witam. Czy w wersji bezglutenowej w biszkopcie mozna uzyc maki ryzowej zamiast kukurydzianej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 2 lat temu
    Czy do masy śmietanowej mogę dodać gotową masę krówkową zamiast tego rozpuszczonego cukru i tak przygotowaną masą przełożyć tort?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Emilio bitą śmietanę można połączyć z masą krówkową, ale to będzie za rzadkie i trzeba będzie usztywnić żelatyną.
      Tutaj jest użyta akurat taka pianka: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/422-babeczki-z-pianka-kajmakowa"]Babeczki z pianką kajmakową[/url]
      Możesz zrobić taką lub dodać mniej żelatyny, aby była lżejsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 3 lat temu
    Witam tort wyglada i brzmi bajecznie . Myśle o przygotowaniu go na 3 urodziny mojego synka . Mam pytanie tort chce zrobic w prostokątnej formie i udekorować go z zewnątrz masa plastyczna i tak sie zastanawiam czy bita śmietana to dobry pomysł czy lukiier nie obciąży za bardzo masy karmelowej . Dziękuje i pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      W prostokątnej formie możesz zrobić, natomiast masa plastyczna odpada. Nie nadaje się do położenia na śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 3 lat temu
    Moim pierwszym biszkoptem można było kogoś zabić Bardzo się bałam drugiego podejścia, ale z tego przepisu wyszedł mi przepyszny i pulchniutki.
    Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jacek · 4 lat temu
    Polecam. Po kilku dniach od zrobienia był jeszcze smaczniejszy. Śmietana długo nie chciała mi się ubić, więc dodałem śmietan-fix Dr Oetkera i wyszło OK. Folia bąbelkowa - super, tylko trzeba ją zdjąć gdy tylko czekolada zastygnie. Gdy była długo w lodówce kawałki folii zostawały na torcie-musiał postać w temperaturze pokojowej i wtedy folia dała się zdjąć w całości. Gruszki super smak. Moja masa karmelowa była mało karmelowa - chyba trzeba zrobić bardziej ciemny karmel, bałem się by nie był za gorzki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aleksandra · 4 lat temu
    Witam, mam zamiar zrobic ten tort na urodziny mamy bedzie to moj pierwszy tort mam nadzieje ze mi wyjdzie. Moje pytanko brzmi: jak dlugo mozna trzymac ten tort w lodowce??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 4 lat temu
    Co prawda tort w takiej postaci wygląda wspaniale, ale obawiam się, że nie uświadczę folii bąbelkowej. Pojawia się więc pytanie o inny sposób udekorowania brzegów ciasta czekoladą. Jeśli ktoś dysponuje ciekawym patentem, byłbym wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    carpe_diem · 5 lat temu
    Mam takie pytanie. Będę robił tort na urodziny mamy (to będzie mój drugi tort w życiu) i zastanawiam się, czy można zamienić punkt 8 i 9. Najpierw wyłożyć wierzch tortu śmietaną, a później zrobić czekoladowe wykończenie, żeby wysokość czekolady nie była zbyt niska.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Też można tak zrobić, tylko jest ryzyko, że możesz niechcąco pobrudzić śmietanę od czekolady. Wydaje mi się, że łatwiej jest nałożyć śmietanę na końcu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominik · 5 lat temu
    Bardzo dobre ciasto łatwo siem przygotuwuje lubie nowe przepisy jak morzecie to przesylajcie mi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno wyszło super! Pomysł na karmelową bitą śmietane jest rewelacyjny. Nie było tak trudno tylko karmelu nie mozna spuścić z oka bo w małą chwilke można go przypalić. Na drugi dzień świetnie się ubija a smak jest niepowtarzalny. Do smietany podczas ubijania dodalam tez dwa smietan fixy i łyżke cukru pudru. Gruszki karmelizowane też mają bardzo oryginalny smak. Tort upiekę powtórnie w przyszłym tygodniu na swoje imieniny. Tym razem musiałam nieco zmodyfikować przepis bo tort mial byc dla kogoś na urodziny i dałam dodatkową warstwe biszkoptu na wierzch aby tort pokryć polewą i zrobić dekoracje. Zaraz dodam zdjęcia do galerii. Dziękuje za przepis i wslazówki Joanno :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Joanno bede robic ten tort na sobote i mam streeesa bo to dla kogoś. Jutro zrobie smietane a w piatek caly tort. Mam pytanie czy mam uważać żebyśmietana nie zaczela wrzec czy nie ma to znaczenia? I czy karmel ma byc zupelnie plynny? Nigdy nie robilam karmelu mam czekac aż cukier zmieni sie w płyn?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko nic się nie stanie jak śmietana się zagotuje. Tylko nie pozwól jej się długo gotować, aby ilość płynu się nie zmniejszyła ;-)
      Jeśli chodzi o kramel, to jego przygotowanie wymaga niestety wprawy. Należy wsypać cukier do garnka lub patelni z grubym dnem i nie mieszając poczekać, aż zacznie się topić. Gdy zacznie się topić, można od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby cukier równomiernie się rozłożył. Całość podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na jasno- brązowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lucynka · 5 lat temu
    Marzenko napisz jakie walory smakowe ,bo wygląda bajecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    wygląda przepięknie - jak zrobiony przez pszczoły!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 5 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie wykonywania tego pięknego tortu. Póki co karmelowa bita śmietana wyszła super, chłodzi sie w lodówce. Biszkopt wyrósł super, też już stygnie. Czas na gruszki i poncz. Wygląda pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Łał, ta czekolada robi wrażenie. Wygląda niesamowicie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olga · 5 lat temu
    ale czy ta folia jest przeznaczona do kontaktu z żywnością?.Tort jest rewelacyjny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Prezentuje się pięknie!
    Taki reprezentacyjny bardzo:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Antenka · 5 lat temu
    wspaniały:) niesamowicie mi się podoba, a składniki zachęcają do upieczenia:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    margot · 5 lat temu
    śliczny
    Ja tez wykorzystuję folie bezbelkową do dekoracji tortów , to jest świetny patent, łatwo a efektownie

Polub nas na ...

Początek strony