Ciasteczka spekulatius

Kruche, korzenne ciasteczka spekulatius. Ciasteczka są płaskie, chrupiące i trzymają kształt po upieczeniu. Do ich przygotowania, używa się specjalnych foremek (najczęściej drewnianych, ale są też inne np. silikonowe lub wałki z wzorami). Foremki nie są jednak w warunkach domowych konieczne. Można ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykrawać dowolne kształty foremkami do ciasteczek. Są łatwe do przygotowania i smaczne.

Składniki na 3 blachy ciastek:

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g mielonych migdałów*
  • 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • po szczypcie (dałam po ok. ¼ łyżeczki) mielonego kardamonu, mielonych goździków i mielonej gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczkę gotowej przyprawy do spekulatius)
  • 1 łyżka mleka, schłodzonego

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól, przyprawy i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Foremki do spekulatius** oprószyć mąką.
  3. Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę lub wałek (w zależności od wielkości i kształtu foremki) i wcisnąć rękami w foremkę, wypełniając całe wgłębienie. Wyrównać powierzchnię wałkiem, a wystające poza wgłębienie ciasto delikatnie odciąć.
  4. Figurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek. Drewniane foremki należy uderzyć, aby ciasto wyskoczyło, a z silikonowej foremki delikatnie wycisnąć).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. W szczelnej puszce utrzymują się do ok. 6- 8 tygodni.

Uwagi:

* Użyłam mielonych migdałów blanszowanych, ale mogą być zmielone ze skórką.

** Jeśli nie macie specjalnych foremek do spekulatius, możecie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka foremkami o dowolnych kształtach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec jak w przepisie.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Kekse und Gebäck rund ums Jahr", U. Kraus.

Kuchnia:

Belgia, Holandia

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30 domków o wymiarach ok. 9cm wysokości i 4cm szerokości

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka spekulatius Ciasteczka spekulatius