Kruche ślimaczki cynamonowe


Kruche ciasteczka ślimaczki z cynamonem i cukrem w środku. Przygotowane są z kruchego ciasta na jogurcie, bez dodatku jajka. Przypominają popularne bułeczki cynamonowe. Są smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do przygotowania.
Składniki na ok. 45 sztuk:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 70 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
- 40 g cukru
Nadzienie:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać mąkę, jogurt i cukier. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym).
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30x 40 cm.
- W miseczce wymieszać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Posypać tym ciasto.
- Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto odwinąć z folii i pokroić na cienkie paseczki o grubości 0,5 cm. (Ciasto będzie się trochę rozchodzić przy krojeniu. To normalne, ponieważ cukier z cynamonem oddziela od siebie warstwy ciasta).
- Ślimaczki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, jedną blachę po drugiej, ok. 15- 17 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 45 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.