Ciasteczka cynamonowe


Chrupiące, cynamonowe ciasteczka z ciasta kruchego. Łatwe do przygotowania, kruche i smaczne. Nie rosną mocno i ładnie utrzymują odbity wzór na ciasteczkach.
Składniki na 3 blachy ciasteczek (u mnie 55 sztuk):
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka, schłodzonego
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Można na noc).
- Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty foremką. Można na cieście odbić stemple, uprzednio oprószone mąką. Ciasteczka układać w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 11 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W szczelnej puszce utrzymują się do ok. 6- 8 tygodni.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 55 ciasteczek o średnicy 5cm |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.