Ciasteczka cynamonowe

Chrupiące, cynamonowe ciasteczka z ciasta kruchego. Łatwe do przygotowania, kruche i smaczne. Nie rosną mocno i ładnie utrzymują odbity wzór na ciasteczkach.

Składniki na 3 blachy ciasteczek (u mnie 55 sztuk):

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 1 jajko (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka, schłodzonego

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały, masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cynamon, sól i mleko. Zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. (Można na noc).
  2. Schłodzone ciasto zagnieść krótko i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm i wykrawać dowolne kształty foremką. Można na cieście odbić stemple, uprzednio oprószone mąką. Ciasteczka układać w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 11 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. W szczelnej puszce utrzymują się do ok. 6- 8 tygodni.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 55 ciasteczek o średnicy 5cm

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka cynamonowe Ciasteczka cynamonowe