Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
41 Komentarzy

ciasteczka Digestive

Te, tak popularne ciasteczka Digestive, które smakują same, jak również bardzo często są podstawowym składnikiem spodu do sernika lub dodatkiem do deseru, można w bardzo łatwy i szybki sposób przygotować w domu.
Ciasteczka mają złocistą barwę, są chrupiące i nie tylko smaczne, ale również zdrowe, gdyż zawierają mąkę pełnoziarnistą.
W smaku podobne są do kupnych, a może nawet lepsze. Można zrobić je w wersji z czekoladą, smarując je od spodu roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką.

Składniki:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g płatków owsianych
  • 50g cukru brązowego (lub w zastępstwie zwykłego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g masła lub margaryny
  • 1- 2 łyżki mleka
  • ewentualnie czekolada mleczna lub gorzka

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmielić robotem z ostrymi ostrzami (np. blender, thermomix). Najlepiej nie mielić na proszek. Dobrze jest jak będą wyczuwalne kawałki.
  2. Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło pokrojone na kawałki i zagnieść ciasto. Dodać 1 lub 2 łyżki mleka tak, aby ciasto było jednolite i trochę wilgotne. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15min.
  3. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 4- 5mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 6- 7cm np. szklanką lub foremką do ciasteczek.
  4. Ciasteczka układać, w odstępach, na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia (lub wysmarowanych lekko margaryną).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić na ok. 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dodatkowo można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować ciasteczka od spodu czekoladą.
  7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni.

Smacznego.

Przepis Gary'ego Rhodes.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

15 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

ok. 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

ciasteczka Digestive

Digestive

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 11 miesięcy temu
    co zrobiłam nie tak, że nie jestem w stanie tego rozwałkować i przenieść w określonym kształcie, bo to ciasto się razem nie trzyma?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bartek · 1 lat temu
    Pyszne. Do tego spód z czekolady idealnie komponuje się ze smakiem płatków owsianych i orzechów. Bardzo polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 1 lat temu
    Ciasteczka wyszly przepyszne! nie mielilam platkow a w ogole nie czuc by byly za duze. Idealne bede robic ponownie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monica · 2 lat temu
    Wyszły bardzo dobre, mąż prawie całe spałaszował Robiłam bez czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Adp[/b] tak, puszka może być:
    "7. Przechowywać najlepiej w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 2- 3 dni."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adp · 3 lat temu
    Czy ciastka te można przechowywać w blaszanej puszce? Przez ile dni są dobre?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Witam. Dzięki za super przepis. Ciastka są przepyszne. Nie możemy przestać jeść :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwek · 4 lat temu
    Sylwek 25 kwiecień 2014. 10:45
    Właśnie zrobiłem bardzo dobre pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Klaudio[/b] wydaje mi się, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 lat temu
    Czy można użyć płatków owsianych błyskawicznych??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 5 lat temu
    Bardzo smaczne ciasteczka. W sam raz do popołudniowej herbaty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Delicious · 5 lat temu
    Bardzo prosty przepis, a ciasteczka naprawdę przepyszne i zdrowe Dużo lepsze niż w sklepie. Nie mieliłam płatków i jak dla mnie jest super. Dodałam cukier tak jak w przepisie i jest w sam raz, ale jeśli ktoś jest na diecie to bez cukru też pewnie byłyby dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Gosiu[/b] domyślnie jest zawsze grzałka góra- dół, chyba, że jest inaczej podane w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 5 lat temu
    Witam, jestem początkującą kucharką Czy jak w przepisach jest podawana temep. to chodzi, o termoobieg? Z góry i z dołu taka temp?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 5 lat temu
    ja dodałam kaszki bobovita mały brzuszek pelne ziarno i nie trzeba było meczyc sie blenderem:) i wyszły super....a ze miałam ochote na pieniczki dodałam troche przyprawy do piernika i były mega
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grzegorz · 5 lat temu
    To super ciasteczka,po raz pierwszy je robiłem i mi wyszły .Super przepis. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olusiu[/b] tak. Proszę czytać wcześniejsze komentarze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olusia · 5 lat temu
    mozna dac zwykła mąke?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Klaudyno[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agagika · 5 lat temu
    To ulubione ciasteczka mojego synka. Są przepyszne, szybkie w przygotowaniu, składniki mam zawsze w kuchni. Dziękuję za super przepis!

Polub nas na ...

Początek strony