Ciasteczka owsiane z orzechami

Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 110g masła
  • 60g cukru
  • 1 jajko
  • 80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
  • 60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
  3. Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.

2

  1. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami