Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Ciasteczka owsiane z orzechami

Proste ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Ciasteczka są łatwe, lekkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie za słodkie i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • 110g masła
  • 60g cukru
  • 1 jajko
  • 80g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 20g skrobi ziemniaczanej i 60g mąki sojowej)
  • 60g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej: płatków owsianych bezglutenowych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać jajko.
  3. Osobno wymieszać mąkę z płatkami, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać do utartej masy i wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.

2

  1. Ciasto wykładać łyżeczką, w dość sporych odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), jedną blachę po drugiej.
  2. Po upieczeniu ciasteczka pozostawić na 2 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami Ciasteczka owsiane z orzechami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Coś nieprawdopodobnie przepysznego! Zrobiłam z migdałami, bo akurat miałam. P Y C H O T K A !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ryfka · 3 lat temu
    Przepyszne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 4 lat temu
    Joanno, dodałam jedynie płatki owsiane (bez orzechów), mimo to są pyszne. Jednak zamiast masło utrzeć z cukrem, utarłam je z mąką... Przez pomyłkę ciastka na początku ładnie wyrastały, następnie opadały. Wyszły strasznie płaskie! Mam nadzieję, że następnym razem upiekę lepsze, grubsze i ładniejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Moje pierwsze wypiekane ciasteczka.
    Zrobiłam z orzechami laskowymi.
    Pyszności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aguś · 4 lat temu
    Zrobiłam te ciastka z migdałami (kupiłam w kauflandzie taką paszuszkę z już posiekanymi migdałami). Wyszły nieziemskie POLECAM!!! Będę jeszcze prubować z wiórkami kokosowymi i może jeszcze coś mi przyjdzie do głowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] mogą być wiórki kokosowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 5 lat temu
    Witam
    Zastanawiam się co można dodać zamiast orzechów. Może wiorki kokosowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 5 lat temu
    Wyszly pyszne. Polepszylam wyglad ciemna gorzka polewa czekoladowa a na nia zrobilam kropki z bialej czekolady.
    Smakuja wspaniale i wygladaja zachecajaco.
    Dzieki za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    ciasteczka bardzo dobre może troszkę mi się cukru za dużo sypnęło bo nie mając wagi przeliczyłam na necie na szklanki :P Mimo że brzmią dietetycznie to mają duuzo kalorii: masełko, orzechy no i płatki owsiane to dość kaloryczne produkty Na pewno zdrowe i na pewno za często jeść nie wolno na diecie :P ciekawe jak wyszły jednej z pań te z mąką pełnoziarnistą i cynamonem.. hmm
    Ale bardzo szybkie i świetny pomysl gdy nie ma duzo czasu a wypada gości czyms poczęstować Bardzo sycące i bardzo smaczne, polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    Przepyszne!!! jestem na diecie i nie mogę się oprzeć :-) Zrobiłam małą rewolucje i zamiast zwykłej mąki dodałam pełnoziarnistą i szczyptę cynamonu :-) Gorąco wszystkim polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 5 lat temu
    Przepis I klasa trafia do mojego zeszytu z przepisami :-) Domownicy są zachwyceni ciasteczkami wcinaja aż im się uszy trzęsą :P Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    azucena · 5 lat temu
    Ten przepis to hit, zrobiłam ciasteczka na przyjście mojej przyjaciółki. Która zarzekała się że jest na diecie, i przestała jeść słodycze. Wcinała i głośno zachwalała, biorąc jeszcze łapczywie na drogę :-D. Pycha ciasteczka nic dodać nic ująć. Simple amazing ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    klaudia · 5 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj ciasteczka. Wyszły na prawdę super! Smak świetny, wyczuwa się orzechy i płatki;];] Bardzo smaczne. Dziękuję i pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 6 lat temu
    ciasteczka są genialne! proste, szybkie.. ale przepyszne!! a jeszcze przypadkowo dodałam troszeczkę kaszy manny.. są po prostu mniam !! polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Możesz spróbować z rodzynkami. Przez 15min. nie powinny się spiec. Najwyżej dla ostrożności dodaj je do paru ciasteczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewela · 6 lat temu
    No nic, może piękne nie są, ale smakują wspaniale.
    Zastanawiam sie nad wersją dodatkowo z rodzynkami, ale pewnie spieką się zbytnio.
    Dziś zamierzam zrobić drugą partię, żeby mogły cieszyć na świątecznym stole.
    Dziękuje za przepis, jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Te ciasteczka "rozjeżdżają" się podczas pieczenia. Jeśli dobrze ubiłaś masło z cukrem i jajkami to nie powinno być z nimi problemu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewela · 6 lat temu
    Moje wyszły jakieś takie rozpłaszczone i nie takie ładne. Już w czasie pieczenia wyglądały, jakby się topiły.
    I takie je wyciągnęłam z piekarnika - jakieś rady ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jolcia · 6 lat temu
    chcialam dziś zrobić coś dobrego ale nie mialam zbyt dużo czasu.. i wpadlam na ten przepis:) teraz wiem że ta strona będzie w moich ulubionych!! Ciasteczka 1klasa:) i jak szybko:) dzieki:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 7 lat temu
    Bardzo pyszne ciasteczka. :lol:
    Polecam! Życzę smacznego :-)

Polub nas na ...

Początek strony