Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Cantuccini

Cantuccini to twarde migdałowe ciasteczka, włoskie sucharki pochodzące z miasteczka Prato położonego niedaleko Florencji. Są one, podobnie jak sucharki, podwójnie wypiekane. Najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich kromeczki. Cantuccini wykorzystuje się jako dodatek do deserów lub  też można je jeść same, najlepiej po uprzednim zanurzeniu na krótko w kawie bądź też w winie deserowym. Należy przechowywać je w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.

Składniki:

  • 180g migdałów
  • 250g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • 25g masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalać wrzątkiem i następnie obrać ze skórki. Rozłożyć na ściereczce i pozostawić do wyschnięcia.
  2. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, olejek, masło i jajka. Zagnieść jednolite ciasto. Wmieszać migdały. Ciasto można podsypać lekko mąką, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o długości 30 cm. Wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w szerokich odstępach. (Najlepiej przedzielić wałki kawałkami papieru do pieczenia, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Ciasto rozchodzi się na boki).
  4. Ciasto podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200°C. Pozostawić, aby lekko ostygło.

2

  1. Ciasto pokroić w lekko ukośne kawałki (kromki) o grubości ok. 1- 2 cm. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nacięciem do dołu.

3

  1. Piec kolejne 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ciasteczka przechowywać w puszkach.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: marions-kochbuch.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 45 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Cantuccini

Cantuccini

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Łasuchu[/b] tak, są mocno słodkie. Zaraz się za nie zabieram i zmiejsze ilość cukru do 120g. Masło lepiej zostawić. Ciasto ma wówczas lepszą konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łasuch108 · 2 lat temu
    Planuję upiec takie ciastka i zastanawiam się, czy przy takich proporcjach cukru te ciastka nie będą za słodkie, zwłaszcza że nie ma skórki cytryny w tym przepisie. Skoro zależnie od przepisu raz masło jest, raz nie, czy wyszłyby one bez masła ani margaryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 4 lat temu
    Ciastka pyszne, ale wydaje mi się, że migdały powinny być prażone na patelni ze skórką. W oryginalnych canticcini skórki się nie obiera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marek · 6 lat temu
    Bardzo dobry przepis Pierwszy raz w życiu robiłem samodzielnie ciastka i.. wyszły! Dokładnie w takim smaku, jak we Włoszech. Dziękuję ślicznie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karina · 6 lat temu
    ciasteczka obłędna wszystkim w mojej rod :lol: zinie bardzo smakują wspaniałe do kawki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tonieja · 6 lat temu
    Wspaniały przepis :)Bardzo dziękuję W domu regularnie otrzymuję "zlecenie" na kolejne porcje. Do ciastek mam sentyment, bo właśnie od nich, dzięki Pani stronie, zaczęłam moją przygodę z pieczeniem Dla urozmaicenia smaku dodaję suszoną żurawinę. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kat · 6 lat temu
    Uwielbiam je z do kawy!!!
    W sklepie nie za tanie ale teraz mogę sama zrobić!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izaa · 8 lat temu
    wyglądają cudnie!!!! już od dawna mam przepis zapisany ale jakoś jeszcze nie zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teina · 8 lat temu
    Zrobiłaś jedne z moich ulubionych ciastek:) Schrupałabym takie teraz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 8 lat temu
    Przepadam za nimi!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    z taką ilością migdałów muszą być obłędne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    cudownie muszą chrupac!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Jak ładnie u Ciebie wyglądają!

Polub nas na ...

Początek strony