Snickerdoodles


Snickerdoodles to amerykańskie ciastka z cukrowo- cynamonową posypką. Pomimo swojej nazwy ani trochę nie przypominają batonika Snickers. Te ciastka są miękkie z chrupiącą skorupką. Mogą być z lekką górką, jak u mnie lub całkiem płaskie. Mogą popękać lub nie. Słodkie z aromatem cynamonu. Proste, a bardzo smaczne. W przepisie zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście o połowę, a ciasteczka i tak są słodkie.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g masła, temperatura pokojowa
- 80 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 1 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Posypka:
- 45 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę z sodą.
- W drugiej misce zmiksować na najwyższych obrotach miękkie masło z cukrem na jasną masę. (Miksuję ok. 5 minut. Cukier się nie rozpuści, ale masło zbieleje). Dodać jajko i zmiksować przez ok. ½ minuty.
- Dodać mąkę z sodą i ocet i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. (Ciasto jest bardzo miękkie).
- Przygotować posypkę: Do miseczki wsypać cukier i cynamon. Wymieszać.
- Dwie duże, płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nabierać kopiatą łyżeczkę ciasta, uformować w dłoniach kulkę, przełożyć do miseczki z cukrem i cynamonem i obtoczyć w posypce.
- Układać na blasze w odstępach. Kulki lekko spłaszczyć.
- Piec jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Ciasteczka powinny pozostać blade, tylko spód i brzegi delikatnie powinny nabrać koloru. Wtedy ciasteczka będą po ostygnięciu miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Za długo pieczone będą całe chrupiące).
- Pozostawić na blasze na kilka minut. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- W szczelnym pojemniku/ puszce można przechowywać je do ok. 1 tygodnia.
Źródło: Przepis Roya Faresa z książki: "United States of Cakes".
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!