Ciasteczka z tahini i banana


Ciasteczka z banana, pasty tahini i zmielonych migdałów. Zdrowa przekąska bez glutenu, nabiału, jajek i do tego wegańska. Może być również bez cukru, jeśli cukier puder zastąpicie ksylitolem. Ciasteczka są miękkie i delikatne.
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto:
- 100 g banana (waga bez skórki, potrzebny jest jeden średniej wielkości banan)
- 50 g pasty tahini (kupnej, jasnej lub z przepisu: "Pasta Tahini")
- 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
- 70 g zmielonych migdałów blanszowanych*
Dodatkowo:
- sezam łuskany do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Banana (100 g), pastę tahini i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać zmielone migdały i wymieszać łyżką. (Masa jest luźna).
- Sezam wsypać do miseczki. Z masy uformować kulkę (dłońmi zamoczonymi w wodzie) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Przełożyć ją do miski i obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ziarenka sezamu mogą się delikatnie zarumienić, ale ciasteczka powinny pozostać jasne.
- Ciasteczka pozostawić na blasze do lekkiego przestygnięcia. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Mogą być również zmielone orzechy lub migdały ze skórką, ale z migdałów bez skórki ciasteczka mają ładniejszy kolor, taki jak chałwa i w smaku są delikatniejsze.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.