Trufle z awokado

Koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Dodatek awokado bardzo mnie zaciekawił. Dodatkowo trufle są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Są mocno czekoladowe i jak na trufle przystało mają mazistą konsystencję. Nikt z jedzących nie wpadł na to, że w środku jest awokado. Według mnie smakują inaczej niż trufle ze słodką śmietaną, ale może dlatego, że wiedziałam z czego są zrobione.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 140g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 ½ łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Miąższ z awokado rozgnieść widelcem, aż powstanie jednolita masa. (Polecam zmiksować blenderem).
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Puree z awokado wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, brązowym cukrem, ekstraktem, solą i 1 ½ łyżki kakao. Gotową masę wstawić do lodówki na 30- 40min.
- Pozostałą łyżkę kakao wsypać na małej miseczki. Z masy formować małe kulki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w kakao. (Masa bardzo się klei. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao).
- Przechowywać do 3 dni w lodówce.
Smacznego.
Uwaga: Trufle prezentują się najlepiej zaraz po przygotowaniu, ponieważ kakao z wierzchu szybko wilgotnieje. Można temu zaradzić, obtaczając trufle ponownie w kakao.
Przepis Christine ze strony: apple-of-my-eye.com
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30- 40min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.