Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Ciasteczka z fasoli

Zdrowe, czekoladowe ciasteczka z fasoli. Ciasteczka fasolowe są pyszne, miękkie, mocno czekoladowe i umiarkowanie słodkie. Można je jeść bez wyrzutów, ponieważ są zdrowe, bez mąki, tłuszczu, mogą być również wegańskie. Są bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli* (waga po odsączeniu ok. 250g)
  • 1 jajko (lub 1 łyżka nasion chia)
  • 20g kakao
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 50g cukru (lub ksylitolu)

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
  2. W wersji bez jajka należy łyżkę nasion chia zalać 4 łyżkami wody i pozostawić na 15 minut do napęcznienia.
  3. 50g czekolady posiekać na nie za drobne kawałki. Odstawić na bok.
  4. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  5. Odsączoną fasolę przełożyć do miski. Dodać jajko (lub napęczniałe nasiona chia) i cukier (lub ksylitol). Zmiksować blenderem na gładką masę.
  6. Dodać płynną czekoladę i wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać kakao.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować rękami kulki, układać je na blasze i spłaszczyć. (Można ręce zwilżyć wodą). W ciasteczka powtykać kawałki odłożonej czekolady.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Uwaga:

  • Można również użyć suszonej fasoli. Należy odważyć ok. 125g fasoli, zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować w osolonej wodzie, a następnie odsączyć na sitku. Odważyć 250g.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z fasoli Ciasteczka z fasoli Ciasteczka z fasoli

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    Czy zamiast cukru można dodać miód?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Zrobiłam i są przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 1 lat temu
    Muszę koniecznie zrobić! Pani jest genialna, ciastka wyglądają bardzo zachęcająco a jeszcze do tego nie ma w nich mąki, czyli są bezglutenowe - to coś dla mnie! Bardzo dziękuję za przepis, dam znać jak wyszły Pozdrawiam serdecznie <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 lat temu
    muszę zrobić! szkoda że byłam właśnie w sklepie bo bym fasolę kupiła...

Polub nas na ...

Początek strony