Ciastka czekoladowo- owsiane (bez glutenu i jajek)

Pyszne, mocno czekoladowe ciastka w zdrowszej wersji bez glutenu, jajek i bez środków spulchniających (jak proszek do pieczenia, czy soda). Można zrezygnować również z cukru i zastąpić go ksylitolem, a czekoladę wybrać bez cukru. Ciastka są bardzo smaczne i mocno kruche.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru (lub ksylitolu)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50 g mąki jaglanej lub z ciecierzycy

Do dekoracji:

  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na kawałki.
  2. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę.

2

  1. Rękami odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. (Odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka nie rosną za dużo).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 18 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze do ostygnięcia.

4

  1. Czekoladę do dekoracji połamać (lub posiekać) i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić ciastka. Pozostawić, aby czekolada zastygła.
  2. Przechowywać w szczelnej puszce.

Uwaga:

  • Proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciastka czekoladowo- owsiane (bez glutenu i jajek) Ciastka czekoladowo- owsiane (bez glutenu i jajek) Ciastka czekoladowo- owsiane (bez glutenu i jajek)