Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Ciastka daktylowo- owsiane

Owsiane ciastka z suszonymi owocami bez cukru, glutenu, laktozy i jajka. Łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego zdrowe i smaczne.

Składniki na 10 sztuk:

  • 60 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 25 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 100 g suszonych moreli (lub śliwek kalifornijskich)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatek do wyboru:

  • 40 g kakao
  • 60 g orzechów
  • 20 g ziaren sezamu
  • 80 g czekolady gorzkiej posiekanej na grube kawałki (najlepiej o co najmniej 70% zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć na malaksera, Thermomixa itp. i zmiksować, aż powstanie klejąca masa. (W Thermomixie 40s./ obr. 6. Możecie wybrać jeden dodatek, o który wzbogacicie ciastka. Jeśli będzie to kakao lub orzechy, należy dodać je do wszystkich składników i zmiksować z nimi. Posiekaną czekoladę lub ziarna sezamu dodać do gotowej masy i zagnieść ręką).

2

  1. Masę podzielić na 10 części. Uformować je w kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Kulki rozpłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią.

3

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut, aż delikatnie zarumienią się po bokach, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Piewrsze trzy zdjęcia: Ciastka z kawałkami migdałów bez skórki. (Posiekane migdały dodałam do masy i zagniotłam ręką). Ostatnie zdjęcie: Ciastka z sezamem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Ciastka daktylowo- owsiane Ciastka daktylowo- owsiane
Ciastka daktylowo- owsiane

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony