Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Sernik z brzoskwiniami

Sernik na kruchym cieście, pokryty tym samym startym, kruchym ciastem. W masie serowej zatopione są kawałki brzoskwiń z puszki, które pokrywa warstwa bezowa. Skorzystałam z przepisu Siostry Leonilli, podwajając ilość masy serowej (poza ilością masła) i wprowadzając drobne zmiany ;)

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 450g mąki pszennej (można użyć krupczatkę)
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka* (w Niemczech: Schichtkäse)
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (jedno opakowanie na 500ml mleka)
  • 1 szklanka cukru pudru (140g)
  • 125g masła

Warstwa bezowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać twaróg i budynie w proszku. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

Wariant Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche. Wyrobić 3 min./ pozycja Interwał, wspomagając ucieranie kopystką. Z ¼ części ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Resztę ciasta wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na kawałki. (Jedną połówkę kroję na 3- 4 części).
  4. Przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę 1 min./ obr. 5. (Po 30 s. przerwać miksowanie, otworzyć naczynie, zsunąć masło na dół kopystką i miksować dalej). Następnie dodać jajka, twaróg i budynie w proszku. Zmiksować 1 min./ obr. 5, wspomagając ucieranie kopystką. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.
  5. Na masie serowej rozłożyć kawałki brzoskwiń.
  6. Przygotować warstwę bezową. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmielić na puder 20s./ obr. 10. Przesypać do miseczki. Naczynie wyczyścić i założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 5 min./ 37°C/ obr. 4. Po 1,5 min. wsypywać po łyżce cukier puder. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką).
  7. Gotową masę bezową wyłożyć na brzoskwinie. Schłodzone ciasto zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o grubych oczkach.
  8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach pieczenia, przykrywam ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

* Twaróg z wiaderka musi być dość gęsty. Rzadkie sery się w tym przepisie nie najadą. Ciasto może się wówczas nie dopiec szczególnie w środkowej części formy i nasiąknąć. Dlatego nie polecam tutaj quarku. Chyba, że odsączycie go wcześniej dobrze na sitku.

Na podstawie przepisu z książki: „Ciasta Siostry Leonilli”.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 miesięcy temu
    Witam, czy możne przygotować ten sernik również w wersji bezglutenowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Myślę, że tak. Może użyj ciasta z tego przepisu: [url="https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/780-bezglutenowy-sernik-krolewski"]Bezglutenowy sernik królewski[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 9 miesięcy temu
    Witam, a czy robi to wielką różnicę , jeśli do masy serowej zapomniaałam dodać budyniu a dałam śmietanę 30 % ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 lat temu
    Czy budyń wymieszać w litrze mleka? czy może źle zrozumiałam ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie. Nie dodajemy mleka do masy serowej. Podałam tylko jakie mają być wielkościowo budynie. Jedno opakowanie ma być do przygotowania budyniu przy użyciu 500ml mleka. (W przedaży są też budynie w dużych opakowaniach na 1 litr mleka).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 1 lat temu
    Sernik super,polecam,idealny.Ser dalam President.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 1 lat temu
    Witam, czy mogę użyć twarogu z wiaderka śmietankowego President?
    Dziękuję za odpowiedź

Polub nas na ...

Początek strony