Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

Sernik królewski

Sernik czarno- biały. Sernik na startym, kakaowym cieście kruchym, pokryty również tym samym ciastem. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna, dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy.

Zdecydowałam się w tym przepisie do masy serowej nie dodawać od razu całych jajek, a ubić białka na pianę, aby nadać masie serowej więcej puszystości. Przez to sernik mocno wyrasta, pęka, ale podczas stygnięcia opada i pęknięcia się gubią pod kakaowym ciastem.
Jeśli chcecie to oczywiście możecie dodać od razu całe jajka do masy serowej;)

Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto kruche:

  • 400g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 200g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
  3. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Nie miksować za długo). Na końcu wmieszać delikatnie pianę z białek.
  4. Masę serową przełożyć do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Wariant Thermomix:

  1. Przygotować ciasto kruche. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać jajko, jogurt i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 2,5 min./ pozycja Interwał. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Jedną część ciasta zagnieść ponownie, aby ciasto zmiękło i zrobiło się plastyczne. Ciastem wykleić bok formy mniej więcej do ¾ wysokości. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno tortownicy. (Startego ciasta jest dość dużo). Tortownicę wstawić do lodówki.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Naczynie miksujące umyć i dokładnie osuszyć. Założyć motylek. Przełożyć białka i szczyptę soli. Ubić na sztywno 3,5 min./ 37°C/ obr. 4. (Ubijając białka nie zakrywam naczynia miarką). Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia. Twaróg, cukier, żółtka, budyń w proszku i startą skórkę z pomarańczy przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników ok. 20s./ obr 5. Masę serową połączyć delikatnie z pianą z białek za pomocą szpatułki. Wylać do tortownicy. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.

Smacznego.

Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 miesięcy temu
    Witam, jestem absolutnie rozczarowana tym przepisem i za żadne skarby nie polecam. Górna warstwa jest twarda i wytworzyły się pęcherze (pusta przestrzeń) między masą serową, a kruchym ciastem u góry sernika. Z kolei spód jest niedopieczony, a dokładniej część tej warstwy ciasta kruchego, którą trzeba było zetrzeć na tarce na spód i która łączy się z masą serową. Ciasto się łamie przy krojeniu przez te pęcherze powietrza pod kruchym ciastem u góry. Dno. Naprawdę żal mi czasu. Jestem tak wkurzona, że musiał napisać ten komentarz. Ciasto robione według wskazówek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 8 miesięcy temu
    Cy mozna upiec go w wiekszej blaszce? 40 ×25 cm? Czy musi byc tortownica?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alina Prasałek · 8 miesięcy temu
    Witam.
    Właśnie mój sernik z tegoż przepisu piecze się w piekarniku.
    Przy pomocy termomiksu przygotowywałam ciasto z w/w przepisu.
    Mam pytanie . Czy zauważyła Pani różnicę odnośnie wykonanego ciasta bez pomocy urządzenia termomiks a z tym urządzeniem ?
    Nie wiem dlaczego myślę że bez termomiksa ciasto wyszlo by lepsze.
    Np.piana ubita mikserem recznym jest sztywniejsza
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Zgadzam się. Osobiście jednak wolę robota kuchennego do ciast. Thermomix jest w dużo przepisach niezastąpiony, ale ciasta wolę robić po swojemu. W tym przepisie nie widzę różnicy w gotowym serniku, czy był przygotowywany w thermomixie, czy nie. Piana ubiła mi się bardzo ładnie, ale różnie z tym bywa i jednak też wolę ubić pianę mikserem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 11 miesięcy temu
    Witam,
    czy boków tortownicy nie należy smarować, ani wykładać papierem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Witam. Czy można ciasto włożyć do zamrażarki na pół godzinki zamiast na godziny do lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Kozioł · 1 lat temu
    Klasyczny, dobry sernik. Robiłam w wersji "thermomix". Ciasto wyszło trochę zbyt kruche więc trzeba je było dognieść ręcznie. Dobry przepis, warty polecenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zośka · 1 lat temu
    witam czy ciasto mogę zrobić z gotowego twarogu z wiaderka president? dziekuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia o · 2 lat temu
    mam pytanie do Kasi: jakiego rodzaju sera użyłaś? mam zamiar wykorzystać przepis właśnie w z użyciem termomixa i zastanawiam się nad rodzajem sera, czy kupić tradycyjny dobry twaróg i go zmielić przed zmieszaniem z innymi składnikami w termomixie, czy nie mieląc od razu do termomixa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 2 lat temu
    Zawsze piekłam serniki na serku naturalnym Bieluch. czy w tym przepisie też można go wykorzystać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Upiekłam sernik wg przepisu,po 55 min patyczek był w suchy. Gdy ciasto wystyglo, wstawiłam do lodówki na całą noc i dopiero na drugi dzień pokroiłam. Niestety spód mi 'rozmiekl' i nie jest kruchy. Czy to wina sera? Choć ser jest zbity i ogólnie dobry?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Olu powiedziałabym, że był za krótko pieczony. Ja piekłam na quarku, a on jest mokry. Trzymaj go co najmniej godzinę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Asiu upieklam w wersji thermo...wyszedł idealny. Polecam:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    :-) Apetycznie wygląda.Mam uraz to ,,wiaderkowych,,serów lecz spróbuję,,,Mniam

Polub nas na ...

Początek strony