Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński, czyli sernik bez ciasta. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Sernik jest kremowy, delikatny i puszysty.

Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.

Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego co najmniej dwukrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 160g cukru pudru
  • 125g masła
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Obręcz i dno tortownicy owinąć  od zewnątrz szczelnie co najmniej trzykrotnie w folię aluminiową. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica. (Jak owinąć tortownicę folią aluminiową można zobaczyć na zdjęciach w przepisie "Sernik japoński").
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  3. Skórkę pomarańczową posiekać drobno, wymieszać z rodzynkami i likierem. Odstawić na bok na ok. pół godziny. Następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać powoli po jednym żółtku. (Należy dodać wszystkie 8 żółtek). Dalej miksując, dodawać po łyżce sera.
  6. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą do masy serowej. Na końcu wmieszać delikatnie bakalie.
  7. Zagotować wodę w czajniku.
  8. Masę serową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, mniej więcej do połowy wysokości tortownicy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut. Pozostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie. Następnie wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 60 minut
porcje

Liczba porcji:

ok. 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony