Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Przetestowałam wiele przepisów, aż udało mi się w końcu uzyskać sernik idealny. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w ich towarzystwie jak np. świeże owoce, sos owocowy, czy czekolada będzie smakował wybornie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 1400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić, aby trochę ostygło. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.

2

  1. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  3. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, aby sernik pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto powinno być na środku ścięte. Jeśli nie jest, piec dłużej).
  4. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.

Uwagi:

  • Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski Sernik nowojorski Sernik nowojorski

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (71)

  1. Małgorzata Ewa Pisula

Może to głupie pytanie, ale czy wkładając do lodówki wstawiamy z tortownicą w której się piekł? Czy zdejmujemy poręcz?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Małgorzata Ewa Pisula

Tak, sernik w tortownicy.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Chciałabym zrobić ten sernik w blasze 18cm. Czy zmniejszać czas pieczenia? Wczoraj robiłam Twój tort Rocher, obłędny ! I też robiłam z połowy składników na tortownice 18cm, już po 40 minutach był upieczony, czyli przed czasem.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Pewnie trzeba będzie piec krócej. To już musisz zrobić na oko. Jeśli wierzch sernika będzie ścięty to powinien już być upieczony.

  Załączniki
 
  1. Maria

Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam wielką ochotę na ten sernik, ale przeraża mnie cena serka Philadelphia. Czy jest moze jakiś tańszy zamiennik, ale żeby był równie dobry ? Pozdrawiam . Maria

  Załączniki
 
  1. Ola

Jak to możliwe, że sernik jest taki jasny na górze i się nie przypalił????

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Jest pieczony w kąpieli wodnej i w drugiej połowie pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową, właśnie po to, aby się nie przypiekł. Dodatkowo należy obserwować sernik, bo każdy piekarnik piecze inaczej.

  Załączniki
 
  1. Magda

Polecam dodać sok z cytryny, wrzucic do masy kilka malin i zrobic polewe (smietana plus sok z cytryny i yroche cukru pudru) - jest wtedy idealny !

  Załączniki
 
  1. Joanna

Katerino sernik jest bez polewy, a pod kawałkiem jest roztopiona czekolada 8)

  Załączniki
 
  1. Katerina

Mam pytanie: jak przygotowała Pani polewę?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ewo każdy sernik zaleca się schłodzić w lodówce. Wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję. Ten szczególnie musi być przez co najmniej parę godzin schłodzony w lodówce, bo inaczej będzie za rzadki.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 11 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ewa

A czy po wystudzeniu we formie sernik można już jeść?czy niestety dopiero po nocowaniu w lodówce?

  Załączniki
 
  1. ania

Robiłam z tego przepisu już parę razy...Jednym słowem-pyszne))I dziękuję za przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony