Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
68 Komentarzy
Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Przetestowałam wiele przepisów, aż udało mi się w końcu uzyskać sernik idealny. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w ich towarzystwie jak np. świeże owoce, sos owocowy, czy czekolada będzie smakował wybornie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 1400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić, aby trochę ostygło. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.

2

  1. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  3. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, aby sernik pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto powinno być na środku ścięte. Jeśli nie jest, piec dłużej).
  4. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.

Uwagi:

  • Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski Sernik nowojorski Sernik nowojorski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata Ewa Pisula · 1 lat temu
    Może to głupie pytanie, ale czy wkładając do lodówki wstawiamy z tortownicą w której się piekł? Czy zdejmujemy poręcz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 1 lat temu
    Chciałabym zrobić ten sernik w blasze 18cm. Czy zmniejszać czas pieczenia? Wczoraj robiłam Twój tort Rocher, obłędny ! I też robiłam z połowy składników na tortownice 18cm, już po 40 minutach był upieczony, czyli przed czasem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Pewnie trzeba będzie piec krócej. To już musisz zrobić na oko. Jeśli wierzch sernika będzie ścięty to powinien już być upieczony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 1 lat temu
    Dzień dobry. Od dłuższego czasu mam wielką ochotę na ten sernik, ale przeraża mnie cena serka Philadelphia. Czy jest moze jakiś tańszy zamiennik, ale żeby był równie dobry ? Pozdrawiam . Maria
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 1 lat temu
    Jak to możliwe, że sernik jest taki jasny na górze i się nie przypalił????
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jest pieczony w kąpieli wodnej i w drugiej połowie pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową, właśnie po to, aby się nie przypiekł. Dodatkowo należy obserwować sernik, bo każdy piekarnik piecze inaczej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 2 lat temu
    Polecam dodać sok z cytryny, wrzucic do masy kilka malin i zrobic polewe (smietana plus sok z cytryny i yroche cukru pudru) - jest wtedy idealny !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Katerino[/b] sernik jest bez polewy, a pod kawałkiem jest roztopiona czekolada 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katerina · 2 lat temu
    Mam pytanie: jak przygotowała Pani polewę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Ewo[/b] każdy sernik zaleca się schłodzić w lodówce. Wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję. Ten szczególnie musi być przez co najmniej parę godzin schłodzony w lodówce, bo inaczej będzie za rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    A czy po wystudzeniu we formie sernik można już jeść?czy niestety dopiero po nocowaniu w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    Robiłam z tego przepisu już parę razy...Jednym słowem-pyszne:)))I dziękuję za przepis;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 3 lat temu
    Witam.Upieklam sernik "z dygotem" bo sie okazalo,ze po mimo,ze staralam sie dokladnie okrecic folia aluminiowa to wylala sie woda,ale po otworzeniu tortownicy w srodku byl super.Pychota.Jedyne co bym dodala na przyszly raz to troche soku z cytryny zeby byl leciutko kwasniejszy.Tak jak pani napisala-jest kremowo-aksamitny,bajka.Na pewno bede jeszcze piekla.Sernikow roznych pieklam duzo,ale nowojorski pierwszy raz.Zawsze podchodzilam do tematu "jak pies do jeza" bo balam sie tej kapieli wodnej,ale wyszlo super.Serdecznie pozdrawiam.K
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Mariolo[/b] jeśli nie podaję w przepisie inaczej, to zawsze ustawiam na góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 3 lat temu
    Witam, Sernik wygląda cudownie!! Zabieram się za pieczenie Ale mam pytanie jak ustawić piekarnik przy tych 180 stopniach? Z termoobiegiem, jedna grzałka, czy np. grzałka góra - dół ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] ilość sera pozostaje taka sama.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Jeżeli chciałabym użyć twarogu z wiaderka to czy zmianie ulega jego zapotrzebowanie w gramach? Bo napisała Pani tylko o wydłużeniu czasu pieczenia. Chciałabym zrobić ten sernik, wygląda rewelacyjnie Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Lubieniecka · 4 lat temu
    Raz robiłam i pękł przy studzeniu :(, ale w smaku był rewelacyjny. Serek w lodówce już czeka, dzisiaj drugie podejście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniam · 4 lat temu
    Muszę się przyznać, że jest to mój ulubiony sernik, choć warto też spróbować mało popularnej u nas wersji z serka mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 4 lat temu
    Cudowny sernik, wszyscy się objadali!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Ewelino[/b] śmietana jest składnikiem masy serowej. Na górę nie dawałam dodatkowo śmietany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 5 lat temu
    Mam pytanie odnośnie śmietany na wierzchu sernika. Czy polałaś nią sernik dopiero po upieczeniu?
    Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony