Sernik z ziemniakami

Jest to oszczędna wersja sernika. Część twarogu zastąpiona jest bowiem gotowanymi ziemniakami. Dzięki ziemniakom sernik jest wilgotny i dłużej zachowuje swoją świeżość. Masa serowo- ziemniaczana jest bardzo smaczna, a zawarte w niej ziemniaki nie są wyczuwalne.

Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” wydanie z roku 1970.

Składniki:
Ciasto półkruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 80g margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego
  • 300g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 5 jajek
  • 250g cukru pudru
  • 100g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g rodzynek
  • 30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z 2 łyżkami śmietany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier puder i jajko ze śmietaną. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 3-cią łyżkę śmietany. (Ciasto można zagnieść również robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. W tym celu wsypać do misy miksera mąkę, proszek do pieczenia, margarynę w kawałkach, cukier puder i osobno wymieszane jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto).
  3. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie o średnicy 23cm. Może być również trochę większa, jednak nie mniejsza). Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Ser wymieszać z ziemniakami. Rodzynki i skórkę pomarańczową oprószyć łyżeczką mąki. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać stopniowo ser z ziemniakami. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej razem z rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
  5. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć paski. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końce obciąć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

sernik z ziemniakami