Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Styropian

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dość dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd się wzięła, nie wiadomo. Możliwe, że masa niby serowa, a tak naprawdę nie zawierająca w ogóle sera, w klasycznej wersji jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Poniżej podaję dwie propozycje na to ciasto: styropian przygotowany na jogurcie naturalnym z brzoskwiniami, a drugi na jogurcie jagodowym z borówką amerykańską. Oczywiście zamiast jogurtu jagodowego można użyć również innego jogurtu smakowego.

Styropian z brzoskwiniami:

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 200g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na plasterki. (Jedną połówkę kroję na 4 części).
  4. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
  5. Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
  6. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  8. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Styropian

Styropian

Styropian jagodowy:
Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr jogurtu jagodowego (lub innego smakowego)
  • 100g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • ok. 250g borówki amerykańskiej lub jagód

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
  4. Na górę masy wysypać borówkę amerykańską. (Borówka powinna utrzymać się na masie).
  5. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
  6. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  7. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Styropian jagodowy

Styropian jagodowy

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (38)

  1. Magda

Miałam obawy czy wyjdzie. Udało się. Ciasto zrobiło furorę na urodzinach córeczki.

  Załączniki
 
  1. Kuba

Witam czy w wersji z jagodami można również użyć jogurtu naturalnego czy koniecznie musimy być owocowy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kuba

Oczywiście możesz użyć jogurtu naturalnego. Zrób jak w wersji z brzoskwiniami.

  Załączniki
 
  1. Kuba    Joanna Moderator

Dziękuję. Przepis super. Ciasto wyszło bardzo dobre
( z brzoskwiniami). Dziś spróbuję z jeżynami. Pozdrawiam

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Super User Super User
  1. Angie

PYSZNY! Zrobiłam z brzoskwiniami.Został cały zjdzony prawie,że natychmiast

  Załączniki
 
  1. Ola

Ok, już doczytałam, że mogą być owoce mrożone ;-)

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy mogłabym do jogurtu dodać mrożone truskawki? Przeżyją w piekarniku? ;-) Będę wdzięczna za odpowiedź ;-)

  Załączniki
 
  1. Krzysiek

Witam. Przepis super robiłem już trzy razy i za każdym razem modyfikowałem przepis, za każdym razem ciasto wychodziło i było bardzo smaczne. Po prostu kombinowałem z jogurtem (dodawałem trochę jogurtu, trochę serka waniliowego Danio), a ostatnio...

Witam. Przepis super robiłem już trzy razy i za każdym razem modyfikowałem przepis, za każdym razem ciasto wychodziło i było bardzo smaczne. Po prostu kombinowałem z jogurtem (dodawałem trochę jogurtu, trochę serka waniliowego Danio), a ostatnio na połowie blachy rozłożyłem brzoskwinie, a na drugiej połowie rodzynki, obie połowy smakowały znakomicie. Bardzo polecam ten przepis. Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Barbara

Rewelka! Super przepis, bo robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Na pewno lżejsze od typowego sernika, który uwielbiam, ale smakuje tak samo. Jestem akurat po imieninach i wszyscy chcą przepis:-)Na pewno skorzystam tu z wielu przepisów i już...

Rewelka! Super przepis, bo robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Na pewno lżejsze od typowego sernika, który uwielbiam, ale smakuje tak samo. Jestem akurat po imieninach i wszyscy chcą przepis:-)Na pewno skorzystam tu z wielu przepisów i już rozesłałam link. Dzięki :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marta

Super przepis..ciasto udane i co najwazniejsze to pyszne i lekkie

  Załączniki
 
  1. Szymon

Jak ktoś chce to może nawet kanapkę spierniczyć. Uznałem że to ciasto jako pierwsze w życiu się nada. Zjarało mi się..

  Załączniki
 
  1. Anna

witam, czy jogurty muszą mieć temp. pokojową?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anna

Tak, powinny.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony