Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
31 Komentarzy

Styropian

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dość dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd się wzięła, nie wiadomo. Możliwe, że masa niby serowa, a tak naprawdę nie zawierająca w ogóle sera, w klasycznej wersji jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Poniżej podaję dwie propozycje na to ciasto: styropian przygotowany na jogurcie naturalnym z brzoskwiniami, a drugi na jogurcie jagodowym z borówką amerykańską. Oczywiście zamiast jogurtu jagodowego można użyć również innego jogurtu smakowego.

Styropian z brzoskwiniami:

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • 200g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (waga ok. 820g z syropem)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Odsączyć brzoskwinie na sitku, a następnie pokroić je na plasterki. (Jedną połówkę kroję na 4 części).
  4. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
  5. Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
  6. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
  7. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  8. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Styropian

Styropian

Styropian jagodowy:
Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr jogurtu jagodowego (lub innego smakowego)
  • 100g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • ok. 250g borówki amerykańskiej lub jagód

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połowę wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  3. Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. (Ciasto może być chłodne lub jeszcze lekko ciepłe).
  4. Na górę masy wysypać borówkę amerykańską. (Borówka powinna utrzymać się na masie).
  5. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
  6. Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
  7. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Styropian jagodowy

Styropian jagodowy

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wymiatał · 2 miesięcy temu
    Witam, czy można dodać warstwę bezową na masę jogurtową tak jak w serniku z brzoskwiniami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogna · 5 miesięcy temu
    Witam, czy mogę użyć jogurtów greckich?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 1 lat temu
    Miałam obawy czy wyjdzie. Udało się. Ciasto zrobiło furorę na urodzinach córeczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuba · 2 lat temu
    Witam czy w wersji z jagodami można również użyć jogurtu naturalnego czy koniecznie musimy być owocowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Oczywiście możesz użyć jogurtu naturalnego. Zrób jak w wersji z brzoskwiniami.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Kuba · 1 lat temu
        Dziękuję. Przepis super. Ciasto wyszło bardzo dobre
        ( z brzoskwiniami). Dziś spróbuję z jeżynami. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    PYSZNY! Zrobiłam z brzoskwiniami.Został cały zjdzony prawie,że natychmiast
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Ok, już doczytałam, że mogą być owoce mrożone ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 lat temu
    Czy mogłabym do jogurtu dodać mrożone truskawki? Przeżyją w piekarniku? ;-) Będę wdzięczna za odpowiedź ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysiek · 2 lat temu
    Witam. Przepis super robiłem już trzy razy i za każdym razem modyfikowałem przepis, za każdym razem ciasto wychodziło i było bardzo smaczne. Po prostu kombinowałem z jogurtem (dodawałem trochę jogurtu, trochę serka waniliowego Danio), a ostatnio na połowie blachy rozłożyłem brzoskwinie, a na drugiej połowie rodzynki, obie połowy smakowały znakomicie. Bardzo polecam ten przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Barbara · 2 lat temu
    Rewelka! Super przepis, bo robiłam pierwszy raz i wyszło idealne. Na pewno lżejsze od typowego sernika, który uwielbiam, ale smakuje tak samo. Jestem akurat po imieninach i wszyscy chcą przepis:-)Na pewno skorzystam tu z wielu przepisów i już rozesłałam link. Dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 2 lat temu
    Super przepis..ciasto udane i co najwazniejsze to pyszne i lekkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Szymon · 3 lat temu
    Jak ktoś chce to może nawet kanapkę spierniczyć. Uznałem że to ciasto jako pierwsze w życiu się nada. Zjarało mi się..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    witam, czy jogurty muszą mieć temp. pokojową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosia · 3 lat temu
    Czy mozna zamiast jogurtu uzyc maslanki owocowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bianka · 3 lat temu
    Wczoraj robiłam Wyszło pyszne. Ciasto jest naprawdę godne polecenia z resztą to już kolejne z tego blogu. Świetny jest. Jestem stałym gościem :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dominika · 3 lat temu
    witam serdecznie!ciasto rewelacyjne!!!bardzo łatwe w przygotowaniu,tanie,i zawsze się udaje,to już moje 3cie,gorąco polecam,przepis wspaniały,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Świetny blog! Zrobiłam pierwsze w życiu ciasto (w sensie takie od podstaw wg Pani przepisu i od razu wyszło wspaniale Widać, że przepisy sprawdzone, a nie wrzucane byle wrzucić. Będę tu wracać, DZIĘKUJĘ
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Witam. Wczoraj odkryłam tą stronkę z przepisami są świetne bardzo czytelnie napisane i proste jak dla początkujących osób. Dziś zrobiłam ten cudny "styropian" efekt jest po prostu dla mnie świetny. Bardzo polecam tą stronę wszystkim nawet tym początkującym. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogusława · 3 lat temu
    Świetne to prawda, praktycznie zawsze wychodzi, smakuje praktycznie jak sernik - dużo zależy jaki jogurt się kupi - najlepszy był ten taki w wiaderku kilogramowym jak ser na sernik i opłaca się 5zł takie wiaderko i jeszcze na sałatkę zostanie:)- jaka firma to była nie pamiętam. znika szybciej niż się pojawiło obojętnie czy na jogurcie owocowym czy na zwykłym Polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 4 lat temu
    Czy mogą być inne owoce czy tylko jagody i brzoskwinie? Jak mogą być inne, to czy mogą być mrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alex · 4 lat temu
    Ciasto pyszota! Polecam

Polub nas na ...

Początek strony