Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
38 Komentarzy

sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 240g mąki pszennej
  • 160g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 220g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
  • 100g rodzynek

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 6 kopiatych łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 żółtko do posmarowania kratki

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
  3. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
  6. Oddzielić żółtka od białek.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
  8. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
  9. Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
  10. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
  11. Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  12. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
  13. Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 75 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pawel · 1 lat temu
    sernik wygląda przepysznie ale na zdjęciu. Mój wyszedł tragicznie. Wszystko zrobiłem jak w przepisie wszystko tak samo a jednak niedość, że pękł to góra się przypaliła ale to akurat przez to, że był za wysoko. Ser się nie zrobił jal powinien. A szkoda.. eh
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 1 lat temu
    Pani Asiu ! Naa święta pierwszy raz próbowałam zrobić sernik z powyższego przepisu. Jako, że nie jestem dobra w wypiekach podjęłam się tego, ponieważ wyglądał przepysznie na Pani blogu. Proszę o poradę, ponieważ nie do końca wyszedł taki jak bym chciała... Po pierwsze wszystko wykonywałam krok po kroku- przypiekany spód ciasta zaczął się przypiekać. Po wylaniu masy serowej ustawiłam już tylko grzałkę piekarnika od góry( zawsze wybierałam góra- dół i wszelkie wypieki z Pani przepisów wychodziły perfekcyjnie). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta okazało sie, że ciasto wyszło za suche i za twarde niczym porównywalne z zakalcem;( Co na przyszłość powinnam zmienić w swojej pracy? Chętnie spróbowałabym wyepieku ponownie z okazji Nowego Roku! Pozdrawiam- wierna czytelniczka i smakoszka wypieków- Natalia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Natalio[/b] zagniotłabym ciasto ponownie z cukrem, ale nawet bez cukru nie powinno być tragedii. Wymiesza się ze słodką masą serową i lukrem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 2 lat temu
    Witam! Właśnie zagniotłam ciasto kruche i siedzi już w lodówce i teraz się zorientowałam, że zapomniałam do niego dodać cukru... czy to w ogóle będzie zjadliwe, szkoda mi tego wyrzucić...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 2 lat temu
    ciasto smakuje rewelacyjnie! rzeczywiście po upieczeniu wydawało się dość rzadkie ale zgodnie z sugestią wstawiłam na noc do lodówki i rano było ok. ma tylko jedną wadę: jest niski, to w połączeniu z jego smakiem sprawia, że ciasto znika przy pierwszym posiedzeniu. Czy ktoś próbował zwiększyć ilość masy serowej? nie mówię żeby dać 2kg sera, ale np.dać więcej jaj i śmietanki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej · 2 lat temu
    Ok, leży w lodówce i zobaczę jak to będzie wyglądało po wyjęciu Powiem Ci, że pierwszy raz robiłem ciasto kruche i robiłem je w misce, wyszło dobrze.
    Następnym razem będę jednak bardziej PRO, ponieważ na początku stycznia dotrze do mnie KA Artisan i z nim to dopiero będą możliwości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Moniko, Andrzeju[/b] sernik nie jest zbity, ale stabilny. Ja lubię jak sernik poleży kilka godzin lub co najmniej noc w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andrzej · 2 lat temu
    Zrobiłem go, pojechałem na zakupy i po powrocie ostygł i jem właśnie.
    Pytanie takie: serniczek po upieczeniu i wystygnięciu nie jest zbity, lecz ma taką mocną konsystencję ptasiego mleczka (takie jakby piankowy sernik).
    Tak powinno być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    witam
    chcialam sie dowiedziec czy sernik ma zbitą konsystencje?

    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Astheart · 3 lat temu
    Jestem Czeszka i mieszkam niedaleko polskiej granicy. Moja mama kiedys dostala ten przepis od kolezanki z Czeskiego Cieszyna a ta z kolei od kogos z Polski. Pamietam jego smak z dziecinstwa... Szkukalam tego przepisu bardzo dlugo, bo mamy juz nie zapytam. Bardzo sie ciesze, na swieta sprubuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 3 lat temu
    pzepis rewelacja , robie rozne serniki i sprobowalam ten i tak wszystkim smakowal ze musze go terazna okraglo robic, pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ines · 3 lat temu
    Smak sernika niebiański!! Zrobiłam ściśle według Twojego przepisu. Niestety dwukrotnie sernik mocno "wyrósł",pękł, , a potem lekko opadł. Proszę o podpowiedź, może masz pomysł, co robię niewłaściwie.
    Ines
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iga · 4 lat temu
    Witam - polecam dodać Ci do przepisu 1 opakowanie budyniu śmietankowego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - sernik wyjdzie niesamowicie puszysty pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] nie wiem jaki rozmiar ma ta twoja miniforma. Najlepiej będzie jeśli ją zmierzysz i skorzytasz z przelicznika form znajdującego się tutaj: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przelicznik-form-do-pieczenia"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 5 lat temu
    Cześć Joasiu,
    Posiadam jedynie minipiekarnik, rozumiem więc że do miniformy dać po prostu połowę podanych przez Ciebie składników? Pozdrawiam ciepło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aneto[/b] nie trzeba jej ubijać, tylko wymieszać z serem i mąką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aneta · 5 lat temu
    josiu w przepisie jest smietanka 30 procent trzeba ja ubic i dodac czy nie trzeba banalne moze pytanie ale jakos mnie to zastanowilo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KINGA · 5 lat temu
    Witam!Wczoraj upiekłam sernik a dzisiaj już zjedzony.Super przepis sernik przepyszny nie można się od niego oderwać.Dziękuje bardzo za przepis.Wszystkim gorąco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jakub Dopieralski · 5 lat temu
    super przepis! moj pierwszy sernik w zyciu i wszyscy byli zachwyceni... wykorzystalem juz kilka przepisow i wszystkie wyszly! super strona ! wielkie dzieki!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    WITAM JOASIU TO KOLEJNE CIASTO KTÓRE UPIEKLAM Z TWOJEGO PRZEPISU . JAK ZWYKLE REWELACJA , PRZEPYSZNE .JAK WYLEWALAM SER MIALAM OBAWY BO MASA BYLA ZA BARDZO LEJACA ALE PO UPIECZENIU :)PYCHOTKA .DZIEKUJE , SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU

Polub nas na ...

Początek strony