Sernik krakowski

Przepis na klasyczny sernik krakowski, z charakterystyczną kratką. Kupiłam twaróg śmietankowy w wiaderku firmy President i na nim właśnie znalazłam ten przepis. Nie mogłam się powstrzymać, aby go nie zrobić. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 240g mąki pszennej
- 160g masła lub margaryny
- 80g cukru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka (użyłam z wiaderka)
- 4 jajka
- 220g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 100g rodzynek
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- ok. 6 kopiatych łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 żółtko do posmarowania kratki
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. 2/3 ciasta wykleić na dnie formy. (Można również ciasto rozwałkować bardzo ciemno i ułożyć w formie). Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem.
- Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
- W tym czasie przygotować masę serową.
- Twaróg połączyć ze śmietaną i mąką. (Wymieszałam trzepaczką).
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany ze śmietaną ser.
- Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
- Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
- Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę.
- Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
- Przygotować lukier. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Lukrem posmarować sernik. (Gdyby lukier był za rzadki, dodać więcej cukru pudru). Pozostawić, aż lukier zastygnie.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 75 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.