Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
20 Komentarzy
Sernik z bezą kokosową

Delikatny, kremowy sernik na kruchym, miękkim cieście pod kokosową pierzynką.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125g masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego*
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 500ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)

Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 100g cukru
  • 100- 150g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest mocno klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  2. Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem na jasną masę. Dalej miksując, dodawać po jednej łyżce sera. Budynie w proszku wymieszać trzepaczką z mlekiem. Wlewać do sera i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Przygotować bezę kokosową. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
  4. Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, a na nią delikatnie bezę kokosową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Po ok. 30 minutach można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić). Po upieczeniu pozostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepły wyciągąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.

Uwagi:

  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast tłuszcz i jajka na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki.
  • * Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20 minut.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową Sernik z bezą kokosową

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 miesięcy temu
    Mam pytanie odnośnie ilości mleka i budyniu. Bo w podanych składnikach pisze pani, 2 budynie, w nawiasie 1 opakowanie na 500ml mleka, a ilość mleka w przepisie to 500. nie chciałabym popełnić błędu. Dobrze rozumiem, że 2 opakowania na te 500ml mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Tak, dokładnie. Należy użyć 500 ml mleka i dwa opakowania budyniu. W nawiasie podałam dodatkową informację jakiej wielkości budyń użyć (ponieważ zdarzają się również podwójne opakowania na litr mleka )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 10 miesięcy temu
    Dzień dobry, rzadko dodaję komentarze chociaż korzystam bardzo często z Pani przepisów. Teraz przymierzam się kolejny raz do sernika -wybór padł na ten. I mam problem, mogę piec najtrudniejsze ciasta ale serniki to zawsze klapa. Pojawia się ten sam problem, z kruchego spodu wychodzi zakalec, środek ciasta się zapada, ser w ogóle się nie dopieka. Podłożony papier jest przemoczony od tłuszczu, jak go nie daje to tłuszcz wypływa przez tortownicę do piekarnika. Próbowałam różnych serów i przepisów, kupiłam lepsze brytfanny i ciągle to samo. Wszystkie składniki zawsze mam w temp pokojowej. I ZAWSZE klapa. Kiedyś koleżanka dała mi przepis na sernik gdzie spód był z ciastek zbożowych, dałam na nie ser i upiekłam. Spód przemókł i zrobiła się chrupka. Proszę o rady, sugestie co robię źle? Nie wiem, może piekarnik coś nie domaga i nie nagrzewa się tak jak powinien. Co Pani myśli?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Ciasto kruche podmaka od masy serowej. Dzieje się tak szczególnie, jeśli używamy twarogu typu z wiaderka lub quarku. Masa serowa jest wówczas rzadka i namoczy ciasto. Przed nałożeniem masy serowej można podpiec ciasto, aż się przyrumieni. Nie wyeliminuje to całkowicie problemu, ale jednak znacznie.

      W tym przepisie polecam użyć klasyczny, polski twaróg właśnie dlatego, że ciasta nie podpiekamy. Przy gęstej masie serowej nie ma takiej potrzeby i pomimo, że zawsze troszkę spód namoknie, ale mało, sernik jest pyszny.

      Jeśli sernik jest niedopieczony w środku to na pewno był pieczony za krótko. Po słodzeniu w lodówce sernik powinien być cały stabilny. Jeśli konsystencja w środku różni się od pozostałej części sernika to ewidentnie widać, że jest niedopieczony. Należy wtedy wydłużyć czas pieczenia.

      Przepisy na ciasta kruche są różne w zależności od proporcji składników. Faktycznie może się zdarzyć, że troszkę tluszczu może wypłynąć na zewnątrz, ale nie powinno być go dużo. Tyczy to się też serników na ciasteczkowym spodzie, gdzie wymieszane są zmielone ciasteczka z masłem. Masło w wysokiej temperaturze się roztapia i gdy forma nie jest mocno szczelna to może trochę wypłynąć. Polecam używanie papieru do pieczenia. Ja zawsze wykładam spód formy papierem do pieczenia.
      Przy sernikach papier do pieczenia jest wilgotny.

      Składniki na ciasto kruche tj. jajka i tłuszcz powinny być zimne, prosto z lodówki, a nie o temperaturze pokojowe. Tu może leżeć problem. To ważne przy cieście kruchym.
      Natomiast składniki na masę serową jak najbardziej powinny mieć temperaturę pokojową.
      pozdrawiam i życzę powodzenia
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monika · 10 miesięcy temu
        Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc
        Na pewno Pani rady się przydadzą, chciałabym wreszcie upiec porządny sernik. A tu jak na złość ciągle jest coś nie tak. Przede wszystkim kupię porządny ser i sama zmielę, bo faktycznie zawsze szłam na łatwiznę i kupowałam w wiaderku, chociaż przeważnie wybierałam marki o dobrym opiniach. Składniki na ciasto miałam zawsze o temperaturze pokojowej, ale chłodziłam ciasto około godziny w lodówce. Być może to mimo wszystko za mało.
        Raz jeszcze dziękuję, przed świętami na pewno będę piekła sernik. Mam nadzieję, że będę się mogła nim tutaj pochwalić 
        Pozdrawiam bardzo serdecznie.
        Monika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 1 lat temu
    Uwielbiam ten sernik! Czy zamiast masy kokosowej mogę polać sernik rozpuszczoną czekoladą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak. Najlepiej dodać do czekolady od razu przy roztapianiu łyżeczkę oleju. Polewa będzie miększa i dzięki temu będzie się łatwiej kroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 1 lat temu
    Zrobiłam serniczek dzisiaj pierwszy raz w żuciu muszę powiedzieć ze przepyszny wyszedł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 lat temu
    Zrobiłam ten serniczek wczoraj. Piekłam 40 minut dłużej , po upieczeniu od razu rzeczywiscie nie trzymał się jakoś idealnie ale na pewno nie był ciapą ,a już na drugi dzień idealny

    Rodzinie raczej smakował
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 4 lat temu
    Joanno czy ten serniczek można upiec ale z samą bezą bez wiórek kokosowych? czy powinnam coś zmodyfikować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AdamJaskuła · 4 lat temu
    To jest najlepszy sernik jaki jadłem, piekę go przy każdej uroczystosci i na święta. Żona prosi mnie o wypiek, by do pracy mogła zabrać bezustannie. Polecam wszystkim i dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Serniczek się udał. Znakomity w smaku, chociaż inny niż piekłam do tej pory (na serkach homogenizowanych), spód mięciutki i przepieczony. Skorzystałam z rady jednej z Pań i bezę nałożyłam pod koniec pieczenia. Zastanawia mnie tylko czas pieczenia, ponieważ ja musiałam trzymać ciasto dłużej w piekarniku (piekłam z sera mielonego półtłustego), więc to pewnie zależy od piekarnika. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    No niestety z przykrością muszę napisać, że w życiu upiekłam wiele serników ale ten mi nie wyszedł. Uważam, że nie powinno się dolewać mleka do sera. Ciapa, ciapa, ciapa. Święta dzięki temu przepisowi nie będą udane...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Magda · 1 lat temu
      to dziwne, że Ci nie wyszedł, przecież w przepisie jest też budyń, który w czasie pieczenia "łączy" sie z tym właśnie mlekiem i całość "zlepia" w jednolitą masę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Witam, chciałabym upiec ten serniczek na Wielkanoc, ale zastanawiam się czy konieczny jest ten olej w masie serowej, czy po upieczeniu będzie wyczuwalny? Nigdy jeszcze nie robiłam takiego sernika i trochę się boję. Może niepotrzebnie bo widzę same pozytywne komentarze. Mimo wszystko będę wdzięczna za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Dzisiaj zrobiam serniczek i wyszedl rewelacyjnie.Delikatny i puszysty.Balam się tylko o bezę z kokosem i wylalam masę na sernik dopiero pod koniec pieczenia(10 minut w zupelności wystarczylo).Dziękuję za przepis i zdradzę, że w przylym tygodniu szykuję się do tarty z orzechami i karmelem Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bogda · 5 lat temu
    Przepyszne . Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 5 lat temu
    a czy ciasto nie trzeba wcześniej podpiec a dopiero pózniej wyłożyc masę serową i bezę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    ananas i kokos mmm... musi smakować nieziemsko :-) sama mam ochotę ten serniczek wypróbować, tylko czy świeży ananas podczas pieczenia nie puści soków i nie zrobi się z niego "papka"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Mam zamiar zrobić ten sernik na Święta:-)wygląda pysznie :-) I mam pytanie do Pani Joanny. Czy można dodać do niego jakieś owoce np kosteczki świeżego ananasa? I czy jest to typ mokrego/wilgotnego sernika?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 6 lat temu
    Mam pytanie, czy budynie najpierw gotowac czy tylko wymieszac z mlekiem i na zimno dodac do przygotowywanej masy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ona · 6 lat temu
    Rewelacyjny sernik wypróbowany na święta tylko mała modyfikacja przeze mnie co do dodanego mleka a mianowicie ja dałam 200 ml
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    Czym mozna zastapic ciasto kruche na spod? Nie lubie tego typu ciasta - czy ciasteczka digestive + maslo moze byc? Dziekuje za odpowiedz :-) Dorota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beti · 7 lat temu
    to ile trzeba sera bo nie wiem to ma byc 1kg i 200g czy ile
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 lat temu
    Ten sernik jest przepyszny, polecam !

Polub nas na ...

Początek strony