Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Super soczysta i odświeżająco-owocowa babka.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 200ml oleju
  • 200ml soku pomarańczowego
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60g zmielonych orzechów laskowych
  • ewentualnie cukier puder do posypania (u mnie czekolada gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę ( o średnicy 22cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  2. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo, na przemian, olej i sok.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. 1/3 ciasta wyłożyć do formy.
  6. Pozostałe ciasto podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao, do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć do formy.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 200°C.
  8. Gotowe ciasto pozostawić na 5min. w formie, a następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Uwagi:

Przepis można urozmaicać dowolnie. Można dodać do ciasta cynamon, wanilie, likier jajeczny czy pokrojone migdały.

Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja): 450 kcal, Białko: 8g, Tłuszcz: 24g, Węglowodany: 47g

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony