Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Super soczysta i odświeżająco-owocowa babka.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 200ml oleju
  • 200ml soku pomarańczowego
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60g zmielonych orzechów laskowych
  • ewentualnie cukier puder do posypania (u mnie czekolada gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę ( o średnicy 22cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  2. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo, na przemian, olej i sok.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. 1/3 ciasta wyłożyć do formy.
  6. Pozostałe ciasto podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao, do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć do formy.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 200°C.
  8. Gotowe ciasto pozostawić na 5min. w formie, a następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Uwagi:

Przepis można urozmaicać dowolnie. Można dodać do ciasta cynamon, wanilie, likier jajeczny czy pokrojone migdały.

Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja): 450 kcal, Białko: 8g, Tłuszcz: 24g, Węglowodany: 47g

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 lat temu
    Ile dni można przechowywać tę babkę? Czy można upiec kilka dni przed świętami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 3 lat temu
    Przepyszna babka, dodałam świeżo wycisnięty sok z mandarynek, ciasto było mięciutkie i bardzo aromatyczne. Przepis wart zapamiętania i polecenia, tani szybki a efekt wyśmienity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agato[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    Czy można zamienić orzechy laskowe na wloskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izomorfia3 · 4 lat temu
    Mój pierwszy przepis z tego bloga i na pewno nie ostatni :):)
    Rewelacyjna babka-szybka w przygotowaniu,wyrośnięta,bezproblemowa-czyli idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]as[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    as · 4 lat temu
    Sok z kartonika może byc ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Babka wspaniała!!!
    Pięknie wyrasta i pęka - piekłam w podłużnej foremce. Do tego jest bardzo smaczna, nie jest sucha jak babka piaskowa, od dzisiaj to jest mój przepis.
    Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milka · 5 lat temu
    Babkę robię kolejny raz, jest pyszna i zawsze wychodzi:) Thx za przepis:)

Polub nas na ...

Początek strony