Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Super soczysta i odświeżająco-owocowa babka.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g cukru
  • 200ml oleju
  • 200ml soku pomarańczowego
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60g zmielonych orzechów laskowych
  • ewentualnie cukier puder do posypania (u mnie czekolada gorzka)

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę ( o średnicy 22cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  2. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo, na przemian, olej i sok.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. 1/3 ciasta wyłożyć do formy.
  6. Pozostałe ciasto podzielić na połowę. Do jednej połowy dodać kakao, do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć do formy.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 200°C.
  8. Gotowe ciasto pozostawić na 5min. w formie, a następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  9. Ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Uwagi:

Przepis można urozmaicać dowolnie. Można dodać do ciasta cynamon, wanilie, likier jajeczny czy pokrojone migdały.

Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski
kcal Wartości odżywcze (porcja): 450 kcal, Białko: 8g, Tłuszcz: 24g, Węglowodany: 47g

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Agata

Ile dni można przechowywać tę babkę? Czy można upiec kilka dni przed świętami?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Tak. Myślę, że 2- 3 dni wcześniej możesz ją upiec. Tylko ją szczelnie zawiń, żeby nie obsychała.

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Przepyszna babka, dodałam świeżo wycisnięty sok z mandarynek, ciasto było mięciutkie i bardzo aromatyczne. Przepis wart zapamiętania i polecenia, tani szybki a efekt wyśmienity.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agato można.

  Załączniki
 
  1. Agata

Czy można zamienić orzechy laskowe na wloskie?

  Załączniki
 
  1. izomorfia3

Mój pierwszy przepis z tego bloga i na pewno nie ostatni
Rewelacyjna babka-szybka w przygotowaniu,wyrośnięta,bezproblemowa-czyli idealna

  Załączniki
 
  1. Joanna

as tak.

  Załączniki
 
  1. as

Sok z kartonika może byc ??

  Załączniki
 
  1. Ania

Babka wspaniała!!!
Pięknie wyrasta i pęka - piekłam w podłużnej foremce. Do tego jest bardzo smaczna, nie jest sucha jak babka piaskowa, od dzisiaj to jest mój przepis.
Dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. Ania

Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu

  Załączniki
 
  1. Milka

Babkę robię kolejny raz, jest pyszna i zawsze wychodzi Thx za przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony