Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy

Babka kawowa

Babka jest bardzo smaczna i bogata w smaku. Smak kawy jest wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. Dla pogłębienia smaku dodałam, zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę kawową. Dodatkowo dżem brzoskwiniowy, którym pokryta jest babka i polewa czekoladowa wzbogacają jej smak. Dlatego polecam z nich nie rezygnować. Babka jest pyszna i raczej nie wilgotna.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej (dałam kawową)

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu brzoskwiniowego (najlepszy niskosłodzony)
  • ok. 200g czekolady gorzkiej lub polewy czekoladowej
  • posiekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Czekoladę gorzką (lub kawową) posiekać na małe kawałki.
  3. Żółtka wymieszać np. w kubku dokładnie z kawą. (Mieszać tak długo, aż kawa się rozpuści i powstanie jednolita masa).
  4. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo jajka z kawą. Dodać startą skórkę z pomarańczy.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Wmieszać delikatnie do utartej masy.
  7. Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  8. Na końcu wmieszać delikatnie czekoladę.
  9. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy ok. 22cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem).
  11. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Dżem przetrzeć przez sitko i podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować babkę. Pozostawić do zastygnięcia.
  13. Babkę polać polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną z 2 łyżeczkami oleju w kąpieli wodnej. Z góry posypać pistacjami.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: ”Backen nach Großmutters Art” wydanie specjalne magazynu "Frau mit Herz".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45-50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babka kawowa

Babka kawowa

babka kawowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Właśnie zrobiłam babeczkę i twierdzę że jest po prostu cudowna. Nie jadłam jeszcze lepszej babki kawowej Dziękuję za wspaniały przepis...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marcin · 4 lat temu
    Polecam babeczka wyśmienita a jaka pyszna :lol: :lol: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Kristiano[/b] zgadzam się z tym co napisałaś. Ciasto robi się rzadsze po dodaniu piany z białek. Pisząc o delikatnym mieszaniu miałam na myśli wymieszanie np. szpatułką, a nie dalsze miksowanie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kristiana · 6 lat temu
    Babka kawowa jest bardzo smaczna i nie często spotykana.Upiekłam ją , ale miałam trudności techniczne z jej wykonaniem.Nie wiem jak piekły ją osoby , piszące tutaj swoje uwagi, ale mnie po dodaniu żółtek do utartego masła , a następnie mąki zrobiła się zbita masa , więc jak tu delikatnie wmieszać mąkę do masy.Dopiero ubite białka rozrzedziły troche masę, i miałam wątpliwości czy babka w ogóle wyjdzie.Na szczęście urosła babka i była smaczna.Może autorka tej strony p.Joanna wypowie się na temat sposobu wykonywania tej dobrej przecież babki.Bardzo o to proszę i z góry dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    babka bardzo smaczna w następna sobotę znów będzie babeczka dla kolejnych gości. Bardzo fajna strona, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marzeno[/b] dziękuję :-) Babkę polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 6 lat temu
    wygląda cudnie i chyba skuszę się na jej wykonanie,w tym co robisz Joanno widać ogromną pasję i wielki talent!pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    Dziękuję bardzo :-)
    [b]crummblle[/b]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Przepiękna babka! A ta polewa jak błyszczy ślicznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    crummblle · 6 lat temu
    Pysznie wygląda! Do schrupania Ale trochę się rozczarowałam - przez pomyłkę przeczytałam tytuł bloga jako "DARMOWE wypieki". Wielka szkoda ;))) Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuchenne fascynacje · 6 lat temu
    Pięknie wygląda, przypomniałaś mi o moim ulubionym przepisie na babkę kawową wkrótce postaram się zrobić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    wygląda oszałamiająco!
    to wnętze, ta błyszcząca czekolada... jak z wystawy ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eva · 6 lat temu
    Piękna! Jak malowana!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klucha · 6 lat temu
    Dzięki Pani mogę poznać również niemieckojęzyczne przepisy (nigdy nie uczyłam się niemieckiego), co uważam za bardzo cenne. Co więcej wyróżnia to Panią spośród innych kucharzących w sieci Polek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 6 lat temu
    babeczka wygląda idealnie, piękna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    szana · 6 lat temu
    wygląda niesamowicie, mam ją ochotę wykonać tu i teraz pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana

Polub nas na ...

Początek strony