Babka kawowa

Babka jest bardzo smaczna i bogata w smaku. Smak kawy jest wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. Dla pogłębienia smaku dodałam, zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę kawową. Dodatkowo dżem brzoskwiniowy, którym pokryta jest babka i polewa czekoladowa wzbogacają jej smak. Dlatego polecam z nich nie rezygnować. Babka jest pyszna i raczej nie wilgotna.
Składniki:
Ciasto:
- 150g masła lub margaryny
- 150g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- starta skórka z połowy pomarańczy
- 300g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g czekolady gorzkiej (dałam kawową)
Dodatkowo:
- ok. 100g dżemu brzoskwiniowego (najlepszy niskosłodzony)
- ok. 200g czekolady gorzkiej lub polewy czekoladowej
- posiekane pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Czekoladę gorzką (lub kawową) posiekać na małe kawałki.
- Żółtka wymieszać np. w kubku dokładnie z kawą. (Mieszać tak długo, aż kawa się rozpuści i powstanie jednolita masa).
- Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo jajka z kawą. Dodać startą skórkę z pomarańczy.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Wmieszać delikatnie do utartej masy.
- Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Na końcu wmieszać delikatnie czekoladę.
- Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy ok. 22cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dżem przetrzeć przez sitko i podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować babkę. Pozostawić do zastygnięcia.
- Babkę polać polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną z 2 łyżeczkami oleju w kąpieli wodnej. Z góry posypać pistacjami.
Smacznego.
Przepis pochodzi z gazety: ”Backen nach Großmutters Art” wydanie specjalne magazynu "Frau mit Herz".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45-50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.