Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

Czekoladowa babka budyniowa

Babka pieczona na czekoladowych budyniach w proszku. To ta sama babka co Waniliowa babka budyniowa, tylko że tutaj użyłam budyni czekoladowych i zwiększyłam troszkę ilość cukru.

Użyłam budyniu o smaku czekolady gorzkiej, ale może być również zwykły budyń czekoladowy. Wybierając budynie bezglutenowe, otrzymamy bezglutenową babkę.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240g masła (ewentualnie margaryny)
  • 5 opakowań budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 150g czekolady np. gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • posypka czekoladowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
  7. Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Polewą polać wierzch ciasta. Posypać posypką czekoladową.

Smacznego.

* Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 26cm, pojemność ok. 2,75l. Forma była za duża. Ilość ciasta sięgała lekko ponad połowę. Piekłam babkę 30 minut.

Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowa

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 2 lat temu
    Łącząc masę z pianą z białek miałam wiele wątpliwości czy to w ogóle wyjdzie Grudki się jakieś porobiły i nie chciały zniknąć. Ale co tam, wylałam do formy i już po 10 min w piekarniku ciasto urosło. Babka wyszła rewelacyjna. Gorąco polecam ten przepis. Pozdrawiam.

Polub nas na ...

Początek strony