Czekoladowa babka budyniowa

Babka pieczona na czekoladowych budyniach w proszku. To ta sama babka co Waniliowa babka budyniowa, tylko że tutaj użyłam budyni czekoladowych i zwiększyłam troszkę ilość cukru.

Użyłam budyniu o smaku czekolady gorzkiej, ale może być również zwykły budyń czekoladowy. Wybierając budynie bezglutenowe, otrzymamy bezglutenową babkę.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240g masła (ewentualnie margaryny)
  • 5 opakowań budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 150g czekolady np. gorzkiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • posypka czekoladowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
  7. Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Polewą polać wierzch ciasta. Posypać posypką czekoladową.

Smacznego.

* Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 26cm, pojemność ok. 2,75l. Forma była za duża. Ilość ciasta sięgała lekko ponad połowę. Piekłam babkę 30 minut.

Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowa

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa

Czekoladowa babka budyniowa