Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
68 Komentarzy

Babka marmurkowa

Przepis na klasyczną babkę marmurkową. Babka wychodzi idealna taka, jak oczekiwałam. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu i jest łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 300g margaryny lub masła
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka (temp. pokojowa)

Dodatkowo do części kakaowej:

  • 20g kakao
  • 20g cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę lub masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól.
  2. Kolejno dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).  
  3. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 miesięcy temu
    Przepyszne. Nie oszczędzalam zapachu rumowym i dodałam jeszcze pokrojone daktyle. Odlot. Najlepsza babka ever!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Właśnie siedzi w piekarniku mam nadzieję że wyjdzie :-))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    własnie upiekłam babkę , jeszcze stygnie , troszkę ją przypaliłam ale to nic ....lukierek albo polewa będzie na niej i będzie gitus
    Mam pytanie : czy ciasto ma być bardzo gęste ? Trudno mi było przetransportować je do formy i to ciemne nijak nie dało się rozprowadzić widelcem .Pociapałam łyżką jak popadnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulinka · 3 lat temu
    A więc na samym wstępie powiem, że babka jest po prostu rewelrewelacyjna! Robiłam juz wiele babek ale ta wyszła bardzo dobrdobra. Mój mąż i córka pochłaniali ją aż im się uszy trzęsły według tego przepisu na pewno będę jeszcze robiła. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Super ciacho !! Puszyste , wyrosniete! Baka idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    "BABECZKA" godna polecenia!!! Wyszła idealna, w smaku bardzo dobra!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KATARZYNA · 4 lat temu
    zrobiłam na święta, polałam lukrem cytrynowym dość sowicie i wyszła super smaczna mniam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Super przepis, zrobiłam dzisiaj z myślą o świętach, a oto mój efekt po przyozdobieniu
    [img]http://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/10264972_651513224896850_605172529309577097_n.jpg
    [/img]

    Bardzo lubię Twój blog i pichcę tylko z nim, jak dotąd wszystko z przepisów wychodzi bez zarzutu. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    Babeczka właśnie siedzi w piekarniku Bardzo łatwa do wykonania, jeśli chodzi o smak, to muszę jeszcze chwilkę poczekać ;)pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    właśnie włożyłam do pieca, moja forma ma 23 cm mam nadzieje, że się nie wyleje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    SAGATAGA · 4 lat temu
    super, extra, pyszne...3 razy, z innych przepisow sie nie udalo, chcialam, raz jeszcze, ostatni raz sprobowac...i...wspaniale wyszlo, dziekuje za przepis, zapisuje i przechowuje!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Alicjo[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    Jak nie mam foremki do babki to mogę użyć tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 5 lat temu
    Babka wyszła idealna! Jest pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Wankowicz · 5 lat temu
    [quote]beznadzieja, babka w ogole nie jest puszysta, zakalec jednym slowem, gdzie wszstko co do grama bylo tak jak w przepisie, krok po kroku. ; )[/quote]

    [url="http://www.domowe-wypieki.pl/galeria-czytelnikow/zdjecia-internautow/babka-marmurkowa-212"]Kliknij na ten link[/url]
    Chyba ktoś chciał wylać frustrację...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 5 lat temu
    beznadzieja, babka w ogole nie jest puszysta, zakalec jednym slowem, gdzie wszstko co do grama bylo tak jak w przepisie, krok po kroku. ; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] bardzo mnie to cieszy. Zdjęcie możesz dodać do galerii czytelników po zalogowaniu. Dziękuję bardzo za życzenia i wzajemnie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Udało się!! Dzis po raz pierwszy upiekłam babke i jedt idealna! Pieke dużo i często ale babki zawsze sie bałam. Jedtem taka z siebie dumna, że aż porobiłam jej zdjecia, które tu zamieszcze dla potomnych jak tylko się dowiem jak to się robi;) Dziękuje Joanno:) te święta jak i kilka poprzednich upłynął u Nas pod znaliem Domowych Wypieków- kolejny raz przygotowałam ciasto jubileuszowe, wypróbowałam również mazurek kokosowo malowe i oczywiscie rewelacja jak wszystko tutaj. Widac, że nie trafiają tu przypadkowe przypisy. Wesołych Świąt Joanno:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Agato[/b] na drugiej od dołu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    Joanno, na którym poziomie w piekarniku pieczesz babkę?

Polub nas na ...

Początek strony