Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
58 Komentarzy
Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa Babka marmurkowa Babka marmurkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 1 miesięcy temu
    Już jej prawie nie ma. Idealna...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 1 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis. Babka wyszła idealna. Nie lubiłam piec tego ciasta bo nigdy nie udawało się takie jak chciałam. Od dziś będzie częściej na naszym stole.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 8 miesięcy temu
    Przepyszne. Nie oszczędzalam zapachu rumowym i dodałam jeszcze pokrojone daktyle. Odlot. Najlepsza babka ever!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Właśnie siedzi w piekarniku mam nadzieję że wyjdzie :-))))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    własnie upiekłam babkę , jeszcze stygnie , troszkę ją przypaliłam ale to nic ....lukierek albo polewa będzie na niej i będzie gitus
    Mam pytanie : czy ciasto ma być bardzo gęste ? Trudno mi było przetransportować je do formy i to ciemne nijak nie dało się rozprowadzić widelcem .Pociapałam łyżką jak popadnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulinka · 3 lat temu
    A więc na samym wstępie powiem, że babka jest po prostu rewelrewelacyjna! Robiłam juz wiele babek ale ta wyszła bardzo dobrdobra. Mój mąż i córka pochłaniali ją aż im się uszy trzęsły według tego przepisu na pewno będę jeszcze robiła. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Super ciacho !! Puszyste , wyrosniete! Baka idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    "BABECZKA" godna polecenia!!! Wyszła idealna, w smaku bardzo dobra!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KATARZYNA · 4 lat temu
    zrobiłam na święta, polałam lukrem cytrynowym dość sowicie i wyszła super smaczna mniam...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Super przepis, zrobiłam dzisiaj z myślą o świętach.
    Bardzo lubię Twój blog i pichcę tylko z nim, jak dotąd wszystko z przepisów wychodzi bez zarzutu. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 4 lat temu
    Babeczka właśnie siedzi w piekarniku Bardzo łatwa do wykonania, jeśli chodzi o smak, to muszę jeszcze chwilkę poczekać ;)pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 4 lat temu
    właśnie włożyłam do pieca, moja forma ma 23 cm mam nadzieje, że się nie wyleje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    SAGATAGA · 5 lat temu
    super, extra, pyszne...3 razy, z innych przepisow sie nie udalo, chcialam, raz jeszcze, ostatni raz sprobowac...i...wspaniale wyszlo, dziekuje za przepis, zapisuje i przechowuje!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    Jak nie mam foremki do babki to mogę użyć tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 5 lat temu
    Babka wyszła idealna! Jest pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 5 lat temu
    beznadzieja, babka w ogole nie jest puszysta, zakalec jednym slowem, gdzie wszstko co do grama bylo tak jak w przepisie, krok po kroku. ; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Udało się!! Dzis po raz pierwszy upiekłam babke i jedt idealna! Pieke dużo i często ale babki zawsze sie bałam. Jedtem taka z siebie dumna, że aż porobiłam jej zdjecia, które tu zamieszcze dla potomnych jak tylko się dowiem jak to się robi;) Dziękuje Joanno:) te święta jak i kilka poprzednich upłynął u Nas pod znaliem Domowych Wypieków- kolejny raz przygotowałam ciasto jubileuszowe, wypróbowałam również mazurek kokosowo malowe i oczywiscie rewelacja jak wszystko tutaj. Widac, że nie trafiają tu przypadkowe przypisy. Wesołych Świąt Joanno:)

Polub nas na ...

Początek strony