Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Babka marmurkowa

Przepis na klasyczną babkę marmurkową. Babka wychodzi idealna taka, jak oczekiwałam. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu i jest łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • 300g margaryny lub masła
  • 270g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka (temp. pokojowa)

Dodatkowo do części kakaowej:

  • 20g kakao
  • 20g cukru
  • 2-3 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę lub masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól.
  2. Kolejno dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).  
  3. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszając chwilkę, tylko do połączenia składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Uwaga: Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: „1000, Die besten Backrezepte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (67)

  1. Gosia

Właśnie siedzi w piekarniku mam nadzieję że wyjdzie :-))))

  Załączniki
 
  1. Ewa

własnie upiekłam babkę , jeszcze stygnie , troszkę ją przypaliłam ale to nic ....lukierek albo polewa będzie na niej i będzie gitus
Mam pytanie : czy ciasto ma być bardzo gęste ? Trudno mi było przetransportować je do formy i to ciemne nijak...

własnie upiekłam babkę , jeszcze stygnie , troszkę ją przypaliłam ale to nic ....lukierek albo polewa będzie na niej i będzie gitus
Mam pytanie : czy ciasto ma być bardzo gęste ? Trudno mi było przetransportować je do formy i to ciemne nijak nie dało się rozprowadzić widelcem .Pociapałam łyżką jak popadnie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Paulinka

A więc na samym wstępie powiem, że babka jest po prostu rewelrewelacyjna! Robiłam juz wiele babek ale ta wyszła bardzo dobrdobra. Mój mąż i córka pochłaniali ją aż im się uszy trzęsły według tego przepisu na pewno będę jeszcze robiła. Polecam!

  Załączniki
 
  1. Joanna

Super ciacho !! Puszyste , wyrosniete! Baka idealna

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

"BABECZKA" godna polecenia!!! Wyszła idealna, w smaku bardzo dobra!!!

  Załączniki
 
  1. KATARZYNA

zrobiłam na święta, polałam lukrem cytrynowym dość sowicie i wyszła super smaczna mniam...

  Załączniki
 
  1. Ania

Super przepis, zrobiłam dzisiaj z myślą o świętach, a oto mój efekt po przyozdobieniu
http://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/10264972_651513224896850_605172529309577097_n.jpg

Bardzo lubię Twój blog i pichcę tylko z nim, jak dotąd wszystko z przepisów wychodzi bez zarzutu. Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Babeczka właśnie siedzi w piekarniku Bardzo łatwa do wykonania, jeśli chodzi o smak, to muszę jeszcze chwilkę poczekać pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Anna

właśnie włożyłam do pieca, moja forma ma 23 cm mam nadzieje, że się nie wyleje :-)

  Załączniki
 
  1. SAGATAGA

super, extra, pyszne...3 razy, z innych przepisow sie nie udalo, chcialam, raz jeszcze, ostatni raz sprobowac...i...wspaniale wyszlo, dziekuje za przepis, zapisuje i przechowuje!!!!!!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony