Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Bardzo smaczna trójkolorowa babka, składająca się z ciasta waniliowego, czekoladowego i malinowego. Ozdobiona jest bitą śmietaną i puree malinowym.

Składniki:

  • 200g malin mrożonych
  • sok z połowy cytryny
  • 375g miękkiego masła
  • 375g cukru
  • szczypta soli
  • 450g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów
  • 7 jajek
  • 50ml mleka
  • 50g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Maliny odmrozić. Parę odłożyć do dekoracji. Resztę malin zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sitko.
  2. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
  3. Mąkę wymieszać osobno z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dalej miksując, dodawać stopniowo do utartego masła na przemian z jajkami. Następnie dodać stopniowo mleko.
  4. Ciasto podzielić na 3 części.
  5. Czekoladę (kuwerturę) połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić, aby była chłodna, ale jeszcze lejąca i wmieszać do jednej części ciasta.
  6. Zmiksowane maliny wmieszać do drugiej części ciasta.
  7. Waniliowe, czekoladowe i malinowe ciasto wyłożyć na przemian do formy na babkę z kominkiem (o średnicy 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Widelcem zrobić szlaczek.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C grzałka góra- dół (lub termoobieg 160°C). Pozostawić do ostygnięcia.
  9. Śmietanę ubić na sztywno. Przy pomocy szprycy udekorować babkę śmietaną i ozdobić odłożonymi malinami (lub je zmiksować i zrobić klesy).

Przepis pochodzi z tej strony.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

336 kcal

Białko: 5g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 31g

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Czekoladowo- malinowa babka marmurkowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Joanna

Martynko tak.

  Załączniki
 
  1. Martyna Dydyk

Czy można użyć margaryny zamiast masła ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Patrycjo tak, w całości.

  Załączniki
 
  1. Patrycja

mam pytanie to jajko ma być wrzucane w całości bez oddzielania na białko i żółtko?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aniu to super :-) życzę smacznego :-)

  Załączniki
 
  1. ANIA

super przepis! upiekłam dziś tą babeczkę, której cudowny zapach uniósł się w całej kuchni. polecam na prawdę, choć jeszcze jej nie smakowałam, ale jestem pewna, że jest znakomita!

  Załączniki
 
  1. chanya13

Ale ma adne wzorki.

  Załączniki
 
  1. Majana

Jejku,jaka jest piękna. Takie delikatne śliczne kolory. Bardzo ładna babeczka

  Załączniki
 
  1. wiosenka27

Jaki piękny marmurek

  Załączniki
 
  1. edysia79

Jaka ładna fala w środku
Podoba mi się zestawienie smaków, całość musi wspaniale smakować.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony