Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Soczysta babka trójkolorowa. Składa się z ciasta pomarańczowego, kakaowego i orzechowego. Babka jest pyszna, wilgotna, puszysta i prosta do przygotowania.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 200 ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g zmielonych orzechów laskowych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  2. Jajka i cukier ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera. Wlewać na przemian i stopniowo olej i sok.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. ⅓ ciasta wyłożyć do formy.
  6. Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao, a do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć na jasne ciasto, wykładając jedno obok drugiego. (Ciasto kakaowe i orzechowe są cięższe od jasnego i zatopią się częściowo w nim, co spowoduje powstanie wzoru marmurkowego).
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  8. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Babkę polać polewą.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Oleńka · 1 miesięcy temu
    Witam. Pani Joanno w jaki sposób mam wylać część orzechową i kakaową..?razem, przemiennie czy może najpierw jedna,a potem druga warstwa. Dzięki za wyjaśnienie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Ile dni można przechowywać tę babkę? Czy można upiec kilka dni przed świętami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 4 lat temu
    Przepyszna babka, dodałam świeżo wycisnięty sok z mandarynek, ciasto było mięciutkie i bardzo aromatyczne. Przepis wart zapamiętania i polecenia, tani szybki a efekt wyśmienity.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 5 lat temu
    Czy można zamienić orzechy laskowe na wloskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    izomorfia3 · 5 lat temu
    Mój pierwszy przepis z tego bloga i na pewno nie ostatni :):)
    Rewelacyjna babka-szybka w przygotowaniu,wyrośnięta,bezproblemowa-czyli idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Babka wspaniała!!!
    Pięknie wyrasta i pęka - piekłam w podłużnej foremce. Do tego jest bardzo smaczna, nie jest sucha jak babka piaskowa, od dzisiaj to jest mój przepis.
    Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Milka · 6 lat temu
    Babkę robię kolejny raz, jest pyszna i zawsze wychodzi:) Thx za przepis:)

Polub nas na ...

Początek strony