Babka brzoskwiniowo- marcepanowa


Wilgotna babka marcepanowa z kawałkami brzoskwiń. Ciekawe połączenie smakowe. Marcepan jest w smaku wyczuwalny. Brzoskwinie również wpływają na smak babki, jej wygląd i dodają wilgotności. Babka zachowuje świeżość również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (Oczywiście gdy jest przechowywana szczelnie zamknięta np. zawinięta w worku). Powiedziałabym nawet, że na drugi lub trzeci dzień jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki na formę z kominkiem o śr. 22 cm:
Ciasto ucierane:
- 200 g masy marcepanowej
- 160 g masła, temperatura pokojowa
- 140 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g brzoskwiń z puszki
Lukier:
- ok. 100 g cukru pudru
- ok. 3 łyżek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
- Brzoskwinie odsączyć na sitku z soku, a następnie odważyć 200g brzoskwiń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
- Masę marcepanową pokroić na małe kawałki i przełożyć do misy miksera. Dodać miękkie masło i cukier. Ucierać na wysokich obrotach przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko ucierać ok. 0,5- 1 minuty).
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki brzoskwiń.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier: Cukier puder przesiać i wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, średnio gęsty lukier. Lukrem polać chłodną babkę.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!