Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Patzerlgugelhupf

Oryginalna nazwa tej babki to ”Patzerlgugelhupf”. Trudno mi powiedzieć, co ta nazwa oznacza. Szukałam, ale niestety się nie doszukałam ;) W każdym bądź razie jest to ciasto z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w nim nadzienie makowe, serowe, orzechowe i powidła śliwkowe. Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo fajnie wygląda, ale widząc liczbę nadzień odstraszał mnie czas jej przygotowania. W końcu ją zrobiłam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni. Okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i zmielonych orzechów to przygotowanie nadzienia sprowadza się tylko do wymieszania wszystkich składników.

Babka jest bardzo bogata, puszysta, ładnie wygląda. Jedynie troszkę zwiększyłabym ilość cukru w nadzieniach. Jak dla mnie są one trochę za mało słodkie, ale to już niech każdy zadecyduje sam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • trochę startej skórki z cytryny

Nadzienie serowe:

  • 125g twarogu z wiaderka, twarogu dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie makowe:

  • 100g mielonego maku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie orzechowe:

  • 100g zmielonych orzechów
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie z powideł śliwkowych:

  • 150g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienia. W czterech miseczkach wymieszać z osobna składniki na wszystkie nadzienia. Miseczki przykryć, aby składniki napęczniały i przeszły smakiem.
  2. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części.

2

  1. Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu.

3

  1. Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej jego połówce. Placki złożyć i dobrze skleić brzegi. (Ważne, aby pamiętać, w którym jest jakie nadzienie ;)).

4

  1. Ciasto układać w formie na babkę (u mnie o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną, w taki sposób jak na poniższym rysunku. Układać nadzieniami na przemian. Gdy wypełnimy wkoło formę, resztę placków układać na górze.

56

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  2. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5- 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 18
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (20)

  1. juanita

Piekłam na Wielkanoc w ubiegłym roku w tym powtórka. Super ciasto drożdżowe i wcale nie ma tak wiele z nim roboty, Dziękuję za świetny przepis

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Z przepis skorzystałam w minione święta wielkanocne i super wyszedł!
Co prawda jest bardzo dużo pracy przy tym, ale opłaca się, bo smak wart zachodu

Przepis powtórzę nie raz przy czym z małą modyfikacją, bo osobiście lubię "mokre" ciasta, więc...

Z przepis skorzystałam w minione święta wielkanocne i super wyszedł!
Co prawda jest bardzo dużo pracy przy tym, ale opłaca się, bo smak wart zachodu

Przepis powtórzę nie raz przy czym z małą modyfikacją, bo osobiście lubię "mokre" ciasta, więc następnym razem poeksperymentuje z masą orzechową i serową bo ostatnio wyszły mi trochę za suche. Jak w jednym kawałku trafiły się te 2 nadzienia to było za sucho

Nie mniej jednak - POLECAM!!!
Dzięki Asia za przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ola

Cudowna babka, zakochałam się w niej od razu chciałabym ją upiec na Wielkanoc i zabrać ze sobą do rodziny - czy myślisz, że upieczona w piątek, będzie jeszcze pyszna w poniedziałek? Szukam pomysłów na ciasta, które moge upiec wcześniej, przed...

Cudowna babka, zakochałam się w niej od razu chciałabym ją upiec na Wielkanoc i zabrać ze sobą do rodziny - czy myślisz, że upieczona w piątek, będzie jeszcze pyszna w poniedziałek? Szukam pomysłów na ciasta, które moge upiec wcześniej, przed wyjazdem na święta, jak myślisz?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ola

Olu niestety, ale to jest ciasto drożdżowe, im świeższe tym lepsze.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Witam,
pięknie wygląda ta babka, chciałabym coś takiego wypróbować, ale mam jedno pytanie.Czy do nadzienia mogę użyć innego alkoholu niż rum, np. likier amaretto?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Może być również amaretto.

  Załączniki
 
  1. Marzena

Witaj Joanno! Zawsze bardzo bałam się drożdżowego ciasta,bo nie jest proste wbrew wszystkim opiniom...Zaryzykowałam i zrobiłam tę babkę.To dopiero wyzwanie! Jakież było moje zaskoczenie, że wyrosła piękna,efektowna i PYYYSZna! Pozdrawiam i dziękuję!

  Załączniki
 
  1. Malgorzata

Patzerl pochodzi z wiedenskiego, skad i ta babka i oznacza tyle co "maly Kleks" w wolnym tlumaczeniu.

  Załączniki
 
  1. sylwia

Ten przepis jest nie tylko rewelacyjny ale także smaczny ,naprawde wart trudu i polecenia .smacznego

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Ania

Babka jest fantastyczna! Polecam wszystkim

  Załączniki
 
  1. ewa

"patzerl" to w dialekcie wiedenskim grudka,kleks...a Gugelhupf- babka :roll:

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    ewa

Ewo no to wszystko jasne. Dzięki. Nigdzie nie migłam znaleźć tłumaczenia słowa Patzerl

  Załączniki
 
  1. ewa

chcialam tylko dodac ze to starowiedenski przepis na babke :roll:

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony