Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
16 Komentarzy

Patzerlgugelhupf

Oryginalna nazwa tej babki to ”Patzerlgugelhupf”. Trudno mi powiedzieć, co ta nazwa oznacza. Szukałam, ale niestety się nie doszukałam ;) W każdym bądź razie jest to ciasto z różnymi nadzieniami. Znajdziemy w nim nadzienie makowe, serowe, orzechowe i powidła śliwkowe. Przepis mam już od jakiegoś czasu. Wiedziałam, że kiedyś zrobię tę babkę, bo fajnie wygląda, ale widząc liczbę nadzień odstraszał mnie czas jej przygotowania. W końcu ją zrobiłam. Nastawiłam się na długi pobyt w kuchni. Okazało się, że ciasto wcale nie jest aż tak pracochłonne. Jeśli użyjemy zmielonego maku i zmielonych orzechów to przygotowanie nadzienia sprowadza się tylko do wymieszania wszystkich składników.

Babka jest bardzo bogata, puszysta, ładnie wygląda. Jedynie troszkę zwiększyłabym ilość cukru w nadzieniach. Jak dla mnie są one trochę za mało słodkie, ale to już niech każdy zadecyduje sam.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • trochę startej skórki z cytryny

Nadzienie serowe:

  • 125g twarogu z wiaderka, twarogu dwukrotnie zmielonego lub Quark
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie makowe:

  • 100g mielonego maku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie orzechowe:

  • 100g zmielonych orzechów
  • 2 łyżki rozkruszonych sucharków (dałam bułkę tartą)
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 125ml gorącego mleka

Nadzienie z powideł śliwkowych:

  • 150g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienia. W czterech miseczkach wymieszać z osobna składniki na wszystkie nadzienia. Miseczki przykryć, aby składniki napęczniały i przeszły smakiem.
  2. Przygotować ciasto. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, żółtka, szczyptę soli, miękkie masło, skórkę z cytryny i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części.

2

  1. Na posypanym mąką blacie rozwałkować je na placki w kształcie owalu.

3

  1. Każde nadzienie rozłożyć na sześciu plackach, tylko na jednej jego połówce. Placki złożyć i dobrze skleić brzegi. (Ważne, aby pamiętać, w którym jest jakie nadzienie ;)).

4

  1. Ciasto układać w formie na babkę (u mnie o średnicy 22cm) wysmarowanej margaryną, w taki sposób jak na poniższym rysunku. Układać nadzieniami na przemian. Gdy wypełnimy wkoło formę, resztę placków układać na górze.

56

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową).
  2. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "So kocht Frau Antje heute".

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5- 2 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 18
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf

Patzerlgugelhupf

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    juanita · 1 lat temu
    Piekłam na Wielkanoc w ubiegłym roku w tym powtórka. Super ciasto drożdżowe i wcale nie ma tak wiele z nim roboty, Dziękuję za świetny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Z przepis skorzystałam w minione święta wielkanocne i super wyszedł!
    Co prawda jest bardzo dużo pracy przy tym, ale opłaca się, bo smak wart zachodu
    Przepis powtórzę nie raz przy czym z małą modyfikacją, bo osobiście lubię "mokre" ciasta, więc następnym razem poeksperymentuje z masą orzechową i serową bo ostatnio wyszły mi trochę za suche. Jak w jednym kawałku trafiły się te 2 nadzienia to było za sucho
    Nie mniej jednak - POLECAM!!!
    Dzięki Asia za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Cudowna babka, zakochałam się w niej od razu chciałabym ją upiec na Wielkanoc i zabrać ze sobą do rodziny - czy myślisz, że upieczona w piątek, będzie jeszcze pyszna w poniedziałek? Szukam pomysłów na ciasta, które moge upiec wcześniej, przed wyjazdem na święta, jak myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Witam,
    pięknie wygląda ta babka, chciałabym coś takiego wypróbować, ale mam jedno pytanie.Czy do nadzienia mogę użyć innego alkoholu niż rum, np. likier amaretto?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 lat temu
    Witaj Joanno! Zawsze bardzo bałam się drożdżowego ciasta,bo nie jest proste wbrew wszystkim opiniom...Zaryzykowałam i zrobiłam tę babkę.To dopiero wyzwanie! Jakież było moje zaskoczenie, że wyrosła piękna,efektowna i PYYYSZna! Pozdrawiam i dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malgorzata · 4 lat temu
    Patzerl pochodzi z wiedenskiego, skad i ta babka i oznacza tyle co "maly Kleks" w wolnym tlumaczeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sylwia · 5 lat temu
    Ten przepis jest nie tylko rewelacyjny ale także smaczny ,naprawde wart trudu i polecenia .smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Babka jest fantastyczna! Polecam wszystkim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 5 lat temu
    "patzerl" to w dialekcie wiedenskim grudka,kleks...a Gugelhupf- babka :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 5 lat temu
    chcialam tylko dodac ze to starowiedenski przepis na babke :roll:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 5 lat temu
    witam, taka babka jest opisywana jako "babka amstermdamska". Rzeczywiście efektowna i bardzo smaczna,a ten rum... Często korzystam z Twoich przepisów i pomyslówna dekorację. Pozdrowienia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Wypróbowane- przepyszne!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozenna · 5 lat temu
    wyglada rewelacyjnie, dziekuje serdecznie za udostepnienie przepisu. Mieszkalam na opolszczyznie i mialam sasiadke ktora piekla taka babke. Nie mialam pojecia jak powtorzyc efekt koncowy.
    Dam znac jak upieke Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Ale super przepis! Muszę koniecznie na Wielkanoc upichcić teściom coś takiego. Padną z zachwytu! Oni uwielbiają takie babki ale jak zobaczą 4 nadzienia to zwariują Mam zatem pytanka. O ile byś zwiększyła ilość cukru w nadzieniach?
    Do nadzienia orzechowego to jakie maja być orzechy?
    Jeżeli użyję gotowej masy makowej z puszki to pominąć resztę składników w masie?
    Jaką masz wysokość formy na babkę?
    Trochę dużo tych pytań ale w pichceniu babek mam póki co małe doświadczenie więc chcę się dobrze przygotować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Anno
      1. Cukru dodaj do smaku. Można spróbować każde nadzienie, nic nie ma tam surowego ;-)
      2. orzechy laskowe
      3. tak. użyj tylko gotowej masy makowej.
      4. wysokość formy to 10cm, a średnica 22cm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Pyszny przepis i apetyczne zdjęcia,zapisuję do wykorzystania na nadchodzącą Wielkanoc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anet · 5 lat temu
    ooooch, ależ wspaniały przepis! Świetnie, ze wynajdujesz takie fajne, niemieckie przepisy, Joasiu! Dzięki! Na pewno upiekę tę babkę!

Polub nas na ...

Początek strony