Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownie krówkowe

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 150g masła
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 200g masy krówkowej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
  3. Formę kwadratową o wymiarach 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C.
  4. W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
  5. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15min.
  6. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30 min.
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie krówkowe

Brownie krówkowe

Brownie krówkowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (21)

  1. Paulina

dziękuję za przepis! ostatnio zostało mi pół puszki masy krówkowej więc zrobiłam Twoje brownie i było po prostu przepyszne :P

  Załączniki
 
  1. Karola

Było pyszne!

  Załączniki
 
  1. Blanka

Czy jeśli zastąpię gorzką czekoladę mleczną to ciasto zbyt słodkie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Blanka

Myślę, że byłoby za słodkie.

  Załączniki
 
  1. Patrycja

Bardzo smaczne ciasto

  Załączniki
 
  1. Ala

Czy reszta ciasta, którą dodajemy na koniec, nie będzie smakować jak zakalec? Bo pieczemy ją krócej niż spód.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ala

Będzie nawet lepsze, bo wilgotne. Dolne ciasto jest bardziej suche. W brownie nie ma zakalca Takie ma być: wilgotne i soczyste.

  Załączniki
 
  1. Malutka

Możecie mi napisać jak zrobić tę kąpiel wodną?
Z góry dziękuję :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Malutka

Zobacz do artykułu o roztapianiu czekolady. Znajdziesz tam jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Tak samo należy tu postąpić roztapiając razem z czekoladą pokrojone na kawałki masło. Oto link: Roztapianie czekolady.

  Załączniki
 
  1. Gražyna

Dzieň dobry,mam pytanie...poniewarz mieszkam za granica a u nas nie ma masy krôwkowej,czym ja moge zastapič.Krôwki w opakowaniu w sklepie sa

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gražyna

Może być ugotowane mleko skondensowane słodzone. (Puszkę z mlekiem nalezy włożyć do garnka i zalać ją wodą. Puszkę o pojemności ok. 500ml należy gotować przez ok. 3 godz, a następnie wystudzić. W razie potrzeby dolać wodę, aby puszka była cały...

Może być ugotowane mleko skondensowane słodzone. (Puszkę z mlekiem nalezy włożyć do garnka i zalać ją wodą. Puszkę o pojemności ok. 500ml należy gotować przez ok. 3 godz, a następnie wystudzić. W razie potrzeby dolać wodę, aby puszka była cały czas pokryta wodą).
Możesz też użyć gotowego kremu dulce de leche.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. N.

Brownie wyszło pyszne

  Załączniki
 
  1. Gabrysia

Pyszne i w dodatku szybko znika....dziękuję za przepis

  Załączniki
 
  1. Kerstin

Zrobiłam wczoraj-faktycznie, bardzo proste i szybkie, ale smaczniejsze następnego dnia

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony