Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

Brownie krówkowe

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, a pośrodku słodka, ciągnąca się masa krówkowa. Świetne połączenie. Masa krówkowa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z czekoladą. Brownie jest szybkie i łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 150g masła
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 200g masy krówkowej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać powoli płynną czekoladę z masłem. (Czekolada może być lekko ciepła). Wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. (Można zmiksować krótko na najmniejszych obrotach).
  3. Formę kwadratową o wymiarach 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć połowę ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C.
  4. W międzyczasie masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać dokładnie łyżką, aby była gładka.
  5. Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, od razu rozłożyć równomiernie masę krówkową i przykryć resztą ciasta. Włożyć do piekarnika i piec kolejne 15min.
  6. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30 min.
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownie krówkowe

Brownie krówkowe

Brownie krówkowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 2 miesięcy temu
    Czy można je zamrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Tak.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ela · 2 miesięcy temu
        A jakie jeszcze ciasta poleca Pani do mrożenia? W miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu? Niedługo rodzę i chciałabym coś przygotować i pomrozić dopóki mam jeszcze siłę czas Będę miała dużo odwiedzających gości
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
          Większość ciast można zamrozić. Nie mrożę ciast z dodatkiem żelatyny, twarogu bez pieczenia (ale sernik pieczony już jak najbardziej).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 10 miesięcy temu
    Czy dla przełamania słodyczy można pod kajmak dać warstwę powideł śliwkowych? Nie mam kwadratowej blachy, czy może być okrągła o średnicy 26cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Myślę, że tak. Może być tortownica 26cm.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ania · 10 miesięcy temu
        Tak zrobiłam, czyli z powidłami pod toffi. Jednak wtedy ciasto potrzebuje trochę więcej czasu w piekarniku - u mnie druga warstwa piekła się 30 min zamiast 15. Próbowane patyczkiem Ale wyszli pyszne, dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    dziękuję za przepis! ostatnio zostało mi pół puszki masy krówkowej więc zrobiłam Twoje brownie i było po prostu przepyszne :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 2 lat temu
    Było pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Blanka · 2 lat temu
    Czy jeśli zastąpię gorzką czekoladę mleczną to ciasto zbyt słodkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 3 lat temu
    Bardzo smaczne ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ala · 3 lat temu
    Czy reszta ciasta, którą dodajemy na koniec, nie będzie smakować jak zakalec? Bo pieczemy ją krócej niż spód.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Będzie nawet lepsze, bo wilgotne. Dolne ciasto jest bardziej suche. W brownie nie ma zakalca Takie ma być: wilgotne i soczyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Malutka · 3 lat temu
    Możecie mi napisać jak zrobić tę kąpiel wodną?
    Z góry dziękuję :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Zobacz do artykułu o roztapianiu czekolady. Znajdziesz tam jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Tak samo należy tu postąpić roztapiając razem z czekoladą pokrojone na kawałki masło. Oto link: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/330-roztapianie-czekolady-temperowanie-kuwertury"]Roztapianie czekolady.[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gražyna · 3 lat temu
    Dzieň dobry,mam pytanie...poniewarz mieszkam za granica a u nas nie ma masy krôwkowej,czym ja moge zastapič.Krôwki w opakowaniu w sklepie sa
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Może być ugotowane mleko skondensowane słodzone. (Puszkę z mlekiem nalezy włożyć do garnka i zalać ją wodą. Puszkę o pojemności ok. 500ml należy gotować przez ok. 3 godz, a następnie wystudzić. W razie potrzeby dolać wodę, aby puszka była cały czas pokryta wodą).
      Możesz też użyć gotowego kremu dulce de leche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    N. · 3 lat temu
    Brownie wyszło pyszne;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 3 lat temu
    Pyszne i w dodatku szybko znika..;)..dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kerstin · 3 lat temu
    Zrobiłam wczoraj-faktycznie, bardzo proste i szybkie, ale smaczniejsze następnego dnia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Czy jeżeli nie chcę dodawać masy krowkowej to piecze wszystko razem po wlaniu do formy przez 15min. Czy 30min.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolina · 3 lat temu
    A proszed do pieczenia???? Jesli tak to prosze podac w jakiej ilosci???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Pierwsza warstwa już w piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 3 lat temu
    Czysta rozpusta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    oliwia · 3 lat temu
    istna rozkosz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ciastkarka · 3 lat temu
    Ciasto piękne,ciekawe czy smaczne.. Muszę wypróbować przepis :)

Polub nas na ...

Początek strony