Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
31 Komentarzy

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowy. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.

Składniki:
Brownie:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów)

Sos karmelowy:

  • 50g cukru
  • 30g masła
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 4 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (migdały).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 190°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta, a po upieczeniu opada). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować sos karmelowy. Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
  6. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
  7. Ciepłym sosem polać banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.  Bitą śmietanę wyłożyć na banany. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 1 lat temu
    Zrobiłam ten torcik dwa razy. Za pierwszym razem spód piekłam 35 min w temperaturze 190 stopni, trochę się spiekł, za drugim razem zmniejszyłam temperaturę do 180 i piekłam krócej, około 30 minut, spód wyszedł idealny. Ciasto jest przepyszne, idealne do kawki. Ja podałam dodatkowo z polewą czekoladową robiąc ozdobne zygzaki na talerzu. Polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 1 lat temu
    Dzień dobry. A można zamiast tortownicy użyć kwadratowej blaszki? Trzeba będzie zmienić proporcje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Monia, może być kwadratowa forma. Jakie proporcje to już zależy od wielkości formy. Skorzystaj z przelicznika składników. Znajdziesz go po lewej stronie w menu "Porady kulinarne".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eniaa · 4 lat temu
    ciato jest fantastyczne:D dla urozmaicenia do bitej śmietany dodałam masy krówkowej:) ma taki ciekawy kolor i smak:) polacam a pro po uwazam ze ta strona ma NAJLEPSZE PRZEPISY na ciasta w całym świcie Internetów EVER!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Bardzo dobre, tylko muszę dłużej piec. Dodałam czekolady mlecznej zamiast gorzkiej. Zamiast sosu karmelowego dodam miód. Mam nadzieję, że mi wyjdzie. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania Barron · 4 lat temu
    Pyszne ciasto. Mieszkam w nairobi,kenii i zrobiłam te ciasto na Wielkanoc... Wszyscy chcieli przepis. Dzieki bardzo.pozdrawiam. ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    witam mam pytanie bo njestem na diecie bezglutenowej i w jednych przepisach ma pani orzechy tu migdały i domyslam sie ze te produkty zmielic tak na mialko ??? dziekuje za odpowiedz ;')
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, na mąkę. Tak jak kupne mielone migdały/ orzechy. Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej to możesz użyć mąkę pszenną. Chyba, że wolisz migdały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 4 lat temu
    Robiłam! Przepyszne, Najlepsze! Naprawdę warto Dziękuje za kolejny udany przepis Joanno.
    Zawszę mogę na Ciebie liczyć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabrysia · 4 lat temu
    Trzymajcie za mnie kciuki, bo właśnie mam zamiar robić to ciasto mam nadzieje, że się uda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gość · 4 lat temu
    Witam, czy spód tego ciasta można zastąpić zwykłym biszkoptem z kakao?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kania · 4 lat temu
    Zrobiłam dokładnie wg. przepisu w wersji bezglutenowej, wyszło naprawdę smaczne. Polecam:) Jeszcze nie raz je upiekę! a i myslę, że dodam mandarynki na banany, aby smak był kwaskowaty bardziej. Dzięki za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zdyboowa · 4 lat temu
    zamiast masła może być margaryna.?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kania · 4 lat temu
    Czy w przepisie nie brakuje proszku do pieczenia badz sody (brownie) ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asia · 4 lat temu
    Ciasto jest super! Bardzo pyszne, połączenie smaków poezja!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Zośka · 4 lat temu
    Zrobiłam i było przepyszne !! polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 4 lat temu
    Witam.Czy zamiast robionego sosu karmelowego może być masa krówkowa z puszki? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Franka · 4 lat temu
    Robiłam to ciasto już trzy razy. Za każdym razem wychodzi lepsze.... To jest moje ulubione ciasto.... Łatwe i przepyszne!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 5 lat temu
    Jeżeli chodzi o zmielone migdały, to nie będzie dużej róznicy jeśli je użyje a nie mąkę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 5 lat temu
    genialne ciasto szybkie i pyszne :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    Rzeczywiscie bardzo dobry, sprawdził sie jako tort urodzinowy,ale spod też wyszeł mi twardy, jakby zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Ja zamiast karmelu używam sosu toffi do lodów;)

Polub nas na ...

Początek strony