Brownie z bananami i bitą śmietaną

Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowym. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao. Pyszne, mega czekoladowe i z lekką śmietankową pianką. Torcik można przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując w cieście mąkę pszenną zmielonymi migdałami.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Brownie:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 70 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów ze skórką)

Sos karmelowy:

  • 50 g cukru
  • 30 g masła, schłodzonego
  • 70 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Bita śmietana:

  • 400 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru

Pozostałe:

  • 4- 5 bananów
  • sok z połowy cytryny
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do lekkiego ostygnięcia.
  3. Lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową przelać do misy miksera. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (lub migdały).
  4. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować sos karmelowy: Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietankę. Podgrzewać na małej/ średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
  7. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
  8. Ciepły sos wyłożyć na banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.

2

  1. Przygotować bitą śmietanę: Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Bitą śmietanę wyłożyć na banany, robiąc fale tylną stroną łyżki. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Brownie z bananami i bitą śmietaną Brownie z bananami i bitą śmietaną Brownie z bananami i bitą śmietaną