Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto z bananami oblanymi sosem karmelowy. Całość pokryta bitą śmietaną i posypana kakao.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.

Składniki:
Brownie:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych migdałów)

Sos karmelowy:

  • 50g cukru
  • 30g masła
  • 70ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 4 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 400ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 min). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę (migdały).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 190°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Mimo to ciasto jest w środku mocno wilgotne. Gdy ostygnie zrobi się bardziej stabilne. Podczas pieczenia wyrasta, a po upieczeniu opada). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować sos karmelowy. Cukier skarmelizować na patelni na złoty kolor. Patelnię ściągnąć na chwilę z pieca i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać szybko, aż masło się roztopi. (Całość na początku mocno się pieni). Patelnię postawić z powrotem na piecu i dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż karmel całkowicie rozpuści się w śmietanie i sos lekko zgęstnieje.
  6. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na cieście. Przy pomocy pędzelka posmarować je sokiem z cytryny.
  7. Ciepłym sosem polać banany. (Gdyby sos był za rzadki, należy poczekać, aż trochę ostygnie, wtedy zgęstnieje). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.

2

  1. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.  Bitą śmietanę wyłożyć na banany. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Brownie z bananami i bitą śmietaną

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (40)

  1. Magdalena

Zrobiłam ten torcik dwa razy. Za pierwszym razem spód piekłam 35 min w temperaturze 190 stopni, trochę się spiekł, za drugim razem zmniejszyłam temperaturę do 180 i piekłam krócej, około 30 minut, spód wyszedł idealny. Ciasto jest przepyszne,...

Zrobiłam ten torcik dwa razy. Za pierwszym razem spód piekłam 35 min w temperaturze 190 stopni, trochę się spiekł, za drugim razem zmniejszyłam temperaturę do 180 i piekłam krócej, około 30 minut, spód wyszedł idealny. Ciasto jest przepyszne, idealne do kawki. Ja podałam dodatkowo z polewą czekoladową robiąc ozdobne zygzaki na talerzu. Polecam przepis.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monia

Dzień dobry. A można zamiast tortownicy użyć kwadratowej blaszki? Trzeba będzie zmienić proporcje?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monia

Monia, może być kwadratowa forma. Jakie proporcje to już zależy od wielkości formy. Skorzystaj z przelicznika składników. Znajdziesz go po lewej stronie w menu "Porady kulinarne".

  Załączniki
 
  1. Eniaa

ciato jest fantastyczne dla urozmaicenia do bitej śmietany dodałam masy krówkowej ma taki ciekawy kolor i smak polacam a pro po uwazam ze ta strona ma NAJLEPSZE PRZEPISY na ciasta w całym świcie Internetów EVER!!!

  Załączniki
 
  1. Monika

Bardzo dobre, tylko muszę dłużej piec. Dodałam czekolady mlecznej zamiast gorzkiej. Zamiast sosu karmelowego dodam miód. Mam nadzieję, że mi wyjdzie. :-)

  Załączniki
 
  1. Ania Barron

Pyszne ciasto. Mieszkam w nairobi,kenii i zrobiłam te ciasto na Wielkanoc... Wszyscy chcieli przepis. Dzieki bardzo.pozdrawiam. ..

  Załączniki
 
  1. Magdalena

witam mam pytanie bo njestem na diecie bezglutenowej i w jednych przepisach ma pani orzechy tu migdały i domyslam sie ze te produkty zmielic tak na mialko ??? dziekuje za odpowiedz ;')

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magdalena

Tak, na mąkę. Tak jak kupne mielone migdały/ orzechy. Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej to możesz użyć mąkę pszenną. Chyba, że wolisz migdały

  Załączniki
 
  1. Alicja

Robiłam! Przepyszne, Najlepsze! Naprawdę warto
Dziękuje za kolejny udany przepis Joanno.
Zawszę mogę na Ciebie liczyć

  Załączniki
 
  1. Gabrysia

Trzymajcie za mnie kciuki, bo właśnie mam zamiar robić to ciasto mam nadzieje, że się uda

  Załączniki
 
  1. gość

Witam, czy spód tego ciasta można zastąpić zwykłym biszkoptem z kakao?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    gość

Tak.

  Załączniki
 
  1. Kania

Zrobiłam dokładnie wg. przepisu w wersji bezglutenowej, wyszło naprawdę smaczne. Polecam Jeszcze nie raz je upiekę! a i myslę, że dodam mandarynki na banany, aby smak był kwaskowaty bardziej. Dzięki za przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony