Potrójnie czekoladowe brownies


Brownies przygotowane na czekoladzie gorzkiej z powtykanymi w ciasto kawałkami czekolady mlecznej i białej. Ekstremalnie czekoladowe ciasto. Jest mocno wilgotne, soczyste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Również w wersji bezglutenowej, na mące ryżowej wychodzi genialne.
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
- 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 50 g kakao
- 150 g cukru brązowego
- 2 jajka (rozmiar M)
- 75 g mlecznej czekolady
- 75 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Czekoladę gorzką połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Mleczną i białą czekoladę pokroić w nie za drobne kawałki.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wlać stopniowo śmietanę i dodać mąkę z kakao.
- Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką kawałki czekolady.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!