Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Brownie z cukinią

Soczyste brownie z dodatkiem startej cukinii. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smak cukinii nie jest w ogóle wyczuwalny.

Składniki:

  • 200g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
  4. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
  5. Ciasto wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Brownie z cukinią

Brownie z cukinią

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 5 miesięcy temu
    Ciasto przepyszne... zrobiłam z podwójnej porcji w tortownicy...wyszło SUPER...nawet mój syn, który jest bardzo wybredny stwierdził że jest rewelacyjne...Gorąco polecam...:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 11 miesięcy temu
    Upiekłam go wczoraj, jest pyszne! Puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe. Na pewno często będę wracać do tego przepisu Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 lat temu
    Jednym słowem przepychota:))) szybkie tanie idealnetto jednym słowem. Polecam przepis rewelka:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiola · 2 lat temu
    można użyć sody zamiast proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wiolu nie zawsze da się zastąpić proszek sodą. Sodę dodaje się raczej do ciast, gdzie jest maślanka, kwaśna śmietana, jogurt itp.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karo · 2 lat temu
    pyszne, polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An etka · 2 lat temu
    Upiekłam i polecam. Jest pyszne

Polub nas na ...

Początek strony