Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownie z cukinią

Soczyste brownie z dodatkiem startej cukinii. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smak cukinii nie jest w ogóle wyczuwalny.

Składniki:

  • 200g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.

2

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
  3. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
  4. Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
  5. Ciasto wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 20 minut
porcje

Liczba porcji:

16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Brownie z cukinią

Brownie z cukinią

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Olga

Upiekłam go wczoraj, jest pyszne! Puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe. Na pewno często będę wracać do tego przepisu Polecam!

  Załączniki
 
  1. Ania

Jednym słowem przepychota)) szybkie tanie idealnetto jednym słowem. Polecam przepis rewelka))

  Załączniki
 
  1. wiola

można użyć sody zamiast proszku?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    wiola

Wiolu nie zawsze da się zastąpić proszek sodą. Sodę dodaje się raczej do ciast, gdzie jest maślanka, kwaśna śmietana, jogurt itp.

  Załączniki
 
  1. karo

pyszne, polecam :-)

  Załączniki
 
  1. An etka

Upiekłam i polecam. Jest pyszne

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony