Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownies z lodami

Ciasto czekoladowe przełożone lodami waniliowymi i oblane czekoladą gorzką. Powiem krótko, te czekoladowe kostki są pyszne. Musiałam się wzbraniać, żeby nie zjeść za dużo ;). Do obtoczenia kostek potrzebna jest spora ilość czekolady gorzkiej (ok. 4 tabliczek). Jeśli chcecie, możecie w ogóle nie obtaczać kostek. Również bez niej ciasto jest pyszne lub zrobić tak jak ja, pół kostek w czekoladzie, pół bez ;).

Składniki:
Ciasto:

  • 150g masła
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 100g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 litr lodów waniliowych
  • ewentualnie ok. 4 tabliczek czekolady (u mnie gorzka)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
  2. 100g czekolady pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Mąkę wymieszać z kakao.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masa będzie kremowa, dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać szczyptę soli.
  5. Miksując na niskich obrotach dodać mąkę z kakao. (Nie miksować za długo. Tylko do połączenia składników). Na końcu wmieszać czekoladę łyżką drewnianą lub szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Ciasto przeciąć na pół, w poprzek dłuższego boku. Połowę ciasta ułożyć na deseczce. (Deska musi się zmieścić do zamrażalnika). Na cieście rozsmarować lody. (Lody powinny być na tyle miękkie, aby dało się je rozsmarować. Jeśli będą za twarde, poczekać na chwilę, aż zmiękną). Przykryć drugą połową ciasto. Ciasto wstawić do zamrażalnika na parę godzin (4 lub więcej), aż będzie twarde i będzie go można łatwo pokroić na kawałki.
  8. Ciasto pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę.
  9. Czekoladę roztopić z 1 łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Kawałki ciasta zanurzać w czekoladzie. (Należy robić to szybko, aby lody się nie roztopiły). Gotowe kostki ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Od papieru do pieczenia zamrożona czekolada łatwo odejdzie). Kostki wstawić ponownie do zamrażalnika.

Smacznego.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z tej strony: www.goodlifeeats.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 7 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Brownies z lodami

Brownies z lodami

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. mniam

Wygląda wyśmienicie, choć ja jako istota nie lubiąca się niepotrzebnie wysilać podałabym brownie tak jak to robiono w restauracji w której pracowałam czyli z sosem czekoladowym i kulką lodów migdałowych. Na szczęście nie da się takich kupić w...

Wygląda wyśmienicie, choć ja jako istota nie lubiąca się niepotrzebnie wysilać podałabym brownie tak jak to robiono w restauracji w której pracowałam czyli z sosem czekoladowym i kulką lodów migdałowych. Na szczęście nie da się takich kupić w sklepie, bo pewnie miałabym bardzo poważne problemy z wagą

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu one nadają się od razu do jedzenia. Owszem po wyjęciu z zamrażalnika są zbite, ale po chwili zaczynają lody mięknąć. Postępowałabym z nimi jak z lodami. (U mnie był odwrotny problem. Chciałam zdążyć ze zdjęciami zanim lody zaczną się topić ...

Kasiu one nadają się od razu do jedzenia. Owszem po wyjęciu z zamrażalnika są zbite, ale po chwili zaczynają lody mięknąć. Postępowałabym z nimi jak z lodami. (U mnie był odwrotny problem. Chciałam zdążyć ze zdjęciami zanim lody zaczną się topić ;-) )

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kasia

wlasnie jestem w trakcie robienia tych pysznosci i nasunelo mi sie takie pytanko: czy te gotowe juz kostki (po oblaniu czekolada i wlozeniu z powrotem do zamrazalnika) trzeba wyjac jakis czas przed podaniem? bo martwie sie czy takie bezposrednio...

wlasnie jestem w trakcie robienia tych pysznosci i nasunelo mi sie takie pytanko: czy te gotowe juz kostki (po oblaniu czekolada i wlozeniu z powrotem do zamrazalnika) trzeba wyjac jakis czas przed podaniem? bo martwie sie czy takie bezposrednio wyjete z zamrazalnika nie beda za twarde do jedzenia

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Elizo uważam, że masło orzechowe jak najbardziej tutaj pasuje.

  Załączniki
 
  1. Eliza

myślę że Ola za bardzo rozpuściła lody i jak włożyła do zamrażalnika to wszystko zanim się ścięło zdążyło wypłynąć .
A co do ciasta - super wygląda i pewnie równie dobrze smakuje muszę spróbować jak wyjdzie u mnie
A co myślisz o tym maśle...

myślę że Ola za bardzo rozpuściła lody i jak włożyła do zamrażalnika to wszystko zanim się ścięło zdążyło wypłynąć .
A co do ciasta - super wygląda i pewnie równie dobrze smakuje muszę spróbować jak wyjdzie u mnie
A co myślisz o tym maśle orzechowym o którym pisała Asia ? myślę że mogłoby być ciekawe w smaku

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu nie sądzę, że zrobiłaś coś źle. Chyba Twoja zamrażalka słabo mrozi. Trzymaj ciasto w zamrażalce tak długo, aż lody będą bardzo twarde. Inaczej nie pokroisz, nie mówiąc już o obtaczaniu w czekoladzie.

  Załączniki
 
  1. Ola

położyłam lody na ciasto jak w przepisie, i po kilku godzinach wyjęłam z zamrażarki, lody wypłynęły bokami a ciasto było strasznie twarde i nie chciało się pokroićnie wiem co zrobiłam źle, pomocy bo mam straszną ochotę na te pyszności

  Załączniki
 
  1. Asia

Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast szczypty soli dodałam tuż przed lodami cienką warstwę masła orzechowego. Doskonale przełamuje słodycz słonawym posmakiem i cudownie czuć lekki orzechowy smak - o ile ktoś lubi Polewę zaproponowałam z białej...

Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast szczypty soli dodałam tuż przed lodami cienką warstwę masła orzechowego. Doskonale przełamuje słodycz słonawym posmakiem i cudownie czuć lekki orzechowy smak - o ile ktoś lubi Polewę zaproponowałam z białej czekolady, daje wspaniały kontrast. Całość doskonała i gorąco wszystkim polecam Pozdrowienia!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Weroniko to ciasto nie musi wyrastać. Właściwie prawdziwe brownie powinno być bez proszku do pieczenia ;-) Ciasto po upieczeniu musisz przeciąć na pół w poprzek (a nie na dwa placki), wiec to nie przeszkadza, że będzie cienkie :-)

  Załączniki
 
  1. weronika

yy....a to jak tak bez proszku do pieczenia nic, takiego? boję się że nie wyrośnie by je przekroić :lol:

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony