Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy

Brownies z lodami

Ciasto czekoladowe przełożone lodami waniliowymi i oblane czekoladą gorzką. Powiem krótko, te czekoladowe kostki są pyszne. Musiałam się wzbraniać, żeby nie zjeść za dużo ;). Do obtoczenia kostek potrzebna jest spora ilość czekolady gorzkiej (ok. 4 tabliczek). Jeśli chcecie, możecie w ogóle nie obtaczać kostek. Również bez niej ciasto jest pyszne lub zrobić tak jak ja, pół kostek w czekoladzie, pół bez ;).

Składniki:
Ciasto:

  • 150g masła
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 100g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 litr lodów waniliowych
  • ewentualnie ok. 4 tabliczek czekolady (u mnie gorzka)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
  2. 100g czekolady pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Mąkę wymieszać z kakao.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Gdy masa będzie kremowa, dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać szczyptę soli.
  5. Miksując na niskich obrotach dodać mąkę z kakao. (Nie miksować za długo. Tylko do połączenia składników). Na końcu wmieszać czekoladę łyżką drewnianą lub szpatułką.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Ciasto przeciąć na pół, w poprzek dłuższego boku. Połowę ciasta ułożyć na deseczce. (Deska musi się zmieścić do zamrażalnika). Na cieście rozsmarować lody. (Lody powinny być na tyle miękkie, aby dało się je rozsmarować. Jeśli będą za twarde, poczekać na chwilę, aż zmiękną). Przykryć drugą połową ciasto. Ciasto wstawić do zamrażalnika na parę godzin (4 lub więcej), aż będzie twarde i będzie go można łatwo pokroić na kawałki.
  8. Ciasto pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę.
  9. Czekoladę roztopić z 1 łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Kawałki ciasta zanurzać w czekoladzie. (Należy robić to szybko, aby lody się nie roztopiły). Gotowe kostki ułożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Od papieru do pieczenia zamrożona czekolada łatwo odejdzie). Kostki wstawić ponownie do zamrażalnika.

Smacznego.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z tej strony: www.goodlifeeats.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 7 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Brownies z lodami

Brownies z lodami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniam · 4 lat temu
    Wygląda wyśmienicie, choć ja jako istota nie lubiąca się niepotrzebnie wysilać podałabym brownie tak jak to robiono w restauracji w której pracowałam czyli z sosem czekoladowym i kulką lodów migdałowych. Na szczęście nie da się takich kupić w sklepie, bo pewnie miałabym bardzo poważne problemy z wagą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] one nadają się od razu do jedzenia. Owszem po wyjęciu z zamrażalnika są zbite, ale po chwili zaczynają lody mięknąć. Postępowałabym z nimi jak z lodami. (U mnie był odwrotny problem. Chciałam zdążyć ze zdjęciami zanim lody zaczną się topić ;-) )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 5 lat temu
    wlasnie jestem w trakcie robienia tych pysznosci i nasunelo mi sie takie pytanko: czy te gotowe juz kostki (po oblaniu czekolada i wlozeniu z powrotem do zamrazalnika) trzeba wyjac jakis czas przed podaniem? bo martwie sie czy takie bezposrednio wyjete z zamrazalnika nie beda za twarde do jedzenia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Elizo[/b] uważam, że masło orzechowe jak najbardziej tutaj pasuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 5 lat temu
    myślę że Ola za bardzo rozpuściła lody i jak włożyła do zamrażalnika to wszystko zanim się ścięło zdążyło wypłynąć .
    A co do ciasta - super wygląda i pewnie równie dobrze smakuje muszę spróbować jak wyjdzie u mnie A co myślisz o tym maśle orzechowym o którym pisała Asia ? myślę że mogłoby być ciekawe w smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] nie sądzę, że zrobiłaś coś źle. Chyba Twoja zamrażalka słabo mrozi. Trzymaj ciasto w zamrażalce tak długo, aż lody będą bardzo twarde. Inaczej nie pokroisz, nie mówiąc już o obtaczaniu w czekoladzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 5 lat temu
    położyłam lody na ciasto jak w przepisie, i po kilku godzinach wyjęłam z zamrażarki, lody wypłynęły bokami a ciasto było strasznie twarde i nie chciało się pokroić:(nie wiem co zrobiłam źle, pomocy bo mam straszną ochotę na te pyszności:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast szczypty soli dodałam tuż przed lodami cienką warstwę masła orzechowego. Doskonale przełamuje słodycz słonawym posmakiem i cudownie czuć lekki orzechowy smak - o ile ktoś lubi Polewę zaproponowałam z białej czekolady, daje wspaniały kontrast. Całość doskonała i gorąco wszystkim polecam Pozdrowienia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Weroniko[/b] to ciasto nie musi wyrastać. Właściwie prawdziwe brownie powinno być bez proszku do pieczenia ;-) Ciasto po upieczeniu musisz przeciąć na pół w poprzek (a nie na dwa placki), wiec to nie przeszkadza, że będzie cienkie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    weronika · 6 lat temu
    yy....a to jak tak bez proszku do pieczenia nic, takiego? boję się że nie wyrośnie by je przekroić :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paula · 6 lat temu
    Mniam , mniam więcej można nic nie dodawać, bo ten przepis łączy to co lubię najbardziej: lody, brownies i czekoladę (samą).
    Dziękuję ci bardzo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda787 · 7 lat temu
    Ja bym się nie wzbraniała tylko jadła ile widziała
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asiek · 7 lat temu
    O rany! Cudowności!! Rewelacyjny pomysł! Zapisuję do zrobienia. A zdjęcia tak apetyczne, że chce się jeść od razu..
    Pozdrawiam:)

Polub nas na ...

Początek strony