Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Brownies z marshmallows i migdałami

Ekstremalnie czekoladowe i soczyste brownies pokryte piankami marshmallows, kawałkami czekolady i migdałów. Najnowszy faworyt moich dzieci. Całość jest słodka, chrupiąca i ciągnąca jednocześnie. Smakuje zarówno lekko ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze miękka, jak i zimne, gdy ciasto zrobi się stabilne i kawałki czekolady ponownie stwardnieją.

(Sfotografowałam ciasto jeszcze lekko ciepłe, natomiast ostatnie zdjęcia zrobiłam, gdy ciasto już było całkowicie ostygnięte).

Doskonałe również w wersji bezglutenowej. 

Składniki:

  • 140g masła
  • 230g cukru
  • 80g kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki jaglanej lub mąki sojowej*)
  • 50g gorzkiej czekolady pokrojonej na większe kawałki
  • 65g mini-Marshmallows (lub duże pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 75g migdałów pokrojonych na grube kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 20x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, kakao i sól. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą lub trzepaczką. Odstawić na 10min.
  3. W tym czasie pokroić czekoladę, migdały i ewentualnie pianki. Odstawić na bok.
  4. Po 10 min. wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i wymieszać na gładką masę. (Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników).
  5. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30min. w temperaturze 160°C, przy ustawieniach góra- dół. (Można sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, gdy na patyczku pozostanie parę klejących okruszków ciasta).
  6. Ciasto wysunąć z piekarnika i od razu posypać piankami, czekoladą i migdałami. Piec dalej ok. 10min, aż pianki zaczną się roztapiać. (Pianki nie powinny się przyrumienić).
  7. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia**. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: kaffeeundcupcakes.de

* Mąkę jaglaną i sojową można również zrobić samemu, mieląc kaszę jaglaną lub ziarna soi.
**Gdyby ktoś chciał rozkroić lekko ciepłe ciasto to polecam ostry nóż zanurzony w wodzie, ponieważ pianki mocno się kleją i ciągną.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownies z marshmallows i migdałami

Brownies z marshmallows i migdałami

Brownies z marshmallows i migdałami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. parabola

wygląda pysznie, właśnie piekę do części kakaowej dodałam extra aromatu migdałowego.

  Załączniki
 
  1. mari

zrobiłam dzisiaj i szczerze mówiąc nie smakowało mi w ogóle :/ jak dla mnie zbyt gorzkie, za dużo kakao i struktura tez bardzo średnia :/

  Załączniki
 
  1. agaa_m

wygląda pysznie, muszę wypróbować ten przepis w najbliższym czasie

  Załączniki
 
  1. magma

ciasto wygląda bardzo smacznie

  Załączniki
 
  1. gin

Ależ ma kolor! Wcale się nie dziwię, że dzieci za nim szaleją

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony