Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Brownies z marshmallows i migdałami

Ekstremalnie czekoladowe i soczyste brownies pokryte piankami marshmallows, kawałkami czekolady i migdałów. Najnowszy faworyt moich dzieci. Całość jest słodka, chrupiąca i ciągnąca jednocześnie. Smakuje zarówno lekko ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze miękka, jak i zimne, gdy ciasto zrobi się stabilne i kawałki czekolady ponownie stwardnieją.

(Sfotografowałam ciasto jeszcze lekko ciepłe, natomiast ostatnie zdjęcia zrobiłam, gdy ciasto już było całkowicie ostygnięte).

Doskonałe również w wersji bezglutenowej. 

Składniki:

  • 140g masła
  • 230g cukru
  • 80g kakao
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki jaglanej lub mąki sojowej*)
  • 50g gorzkiej czekolady pokrojonej na większe kawałki
  • 65g mini-Marshmallows (lub duże pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 75g migdałów pokrojonych na grube kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 20x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, kakao i sól. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą lub trzepaczką. Odstawić na 10min.
  3. W tym czasie pokroić czekoladę, migdały i ewentualnie pianki. Odstawić na bok.
  4. Po 10 min. wmieszać jajka. Na końcu dodać mąkę i wymieszać na gładką masę. (Nie mieszać za długo, tylko do połączenia się składników).
  5. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30min. w temperaturze 160°C, przy ustawieniach góra- dół. (Można sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, gdy na patyczku pozostanie parę klejących okruszków ciasta).
  6. Ciasto wysunąć z piekarnika i od razu posypać piankami, czekoladą i migdałami. Piec dalej ok. 10min, aż pianki zaczną się roztapiać. (Pianki nie powinny się przyrumienić).
  7. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia**. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: kaffeeundcupcakes.de

* Mąkę jaglaną i sojową można również zrobić samemu, mieląc kaszę jaglaną lub ziarna soi.
**Gdyby ktoś chciał rozkroić lekko ciepłe ciasto to polecam ostry nóż zanurzony w wodzie, ponieważ pianki mocno się kleją i ciągną.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Brownies z marshmallows i migdałami

Brownies z marshmallows i migdałami

Brownies z marshmallows i migdałami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    parabola · 3 lat temu
    wygląda pysznie, właśnie piekę :)do części kakaowej dodałam extra aromatu migdałowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mari · 4 lat temu
    zrobiłam dzisiaj i szczerze mówiąc nie smakowało mi w ogóle :/ jak dla mnie zbyt gorzkie, za dużo kakao i struktura tez bardzo średnia :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agaa_m · 4 lat temu
    wygląda pysznie, muszę wypróbować ten przepis w najbliższym czasie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magma · 4 lat temu
    ciasto wygląda bardzo smacznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 4 lat temu
    Ależ ma kolor! Wcale się nie dziwię, że dzieci za nim szaleją

Polub nas na ...

Początek strony